Slovenija obsoja raketni napad

Iz zunanjega ministrstva so vse vpletene strani pozvali k vzdržitvi aktivnosti, ki bi vodile do nadaljnjega stopnjevanja napetosti. Dodali so, da sta varnost in zaščita koalicijskih vojakov in civilnega osebja prednostni nalogi.
Fotografija: Karl Erjavec in Borut Pahor sta sestanke začela v zgodnjih jutranjih urah. FOTO: Twitter/Borut Pahor
Odpri galerijo
Karl Erjavec in Borut Pahor sta sestanke začela v zgodnjih jutranjih urah. FOTO: Twitter/Borut Pahor

Zaradi konflikta med Iranom in ZDA ter napada na oporišče Erbil, kjer so tudi slovenski vojaki, je med slovenskim obrambnim vrhom potekala celonočna izmenjava informacij. Kot je po twitterju sporočil predsednik države Borut Pahor, sta se z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem nato sestala še pred šesto uro zjutraj na posvetovanju o razmerah po iranskih raketnih napadih na nekatere vojaške baze v Iraku. 

Malo pred 6.30 sta omenjena skupaj z načelnico generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc prek videokonference poklicala pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Erbilu. Vseh šest pripadnikov je dobro. Po videokonferenci so z Morsa sporočili, da bodo pripadniki Slovenske vojske v Erbilu evakuirani z območja delovanja.

Predsednik Pahor je med videokonferenco prenesel lepe pozdrave slovenskim vojakom v Erbilu in dejal, da »smo srečni, da ste živi in zdravi«.



Po odločitvi Morsa se je oglasil minister za zunanje zadeve Miro Cerar, ki se strinja z odločitvijo o evakuciji, in vse strani pozval k zmanjševanju napetosti.



Slovenski zunanji minister se bo v petek v Bruslju udeležil izrednega zasedanje zunanjih ministrov EU, ki bo namenjen razpravi o nadaljnjih korakih EU pri umirjanju razmer v regiji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Slovenski zunanji minister se bo v petek v Bruslju udeležil izrednega zasedanje zunanjih ministrov EU, ki bo namenjen razpravi o nadaljnjih korakih EU pri umirjanju razmer v regiji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Slovenija obsoja raketni napad


Kasneje so se odzvali tudi z ministrstva za zunanje zadeve in obsodili raketni napad. Vse vpletene so pozvali, da se vzdržijo vseh aktivnosti, ki bi vodile do nadaljnjega stopnjevanja napetosti v regiji.
 
»Na zunanjem ministrstvu smo v stikih z vsemi zaveznicami in pozorno spremljamo situacijo v Iraku in Iranu. Varnost in zaščita koalicijskih vojakov in civilnega osebja sta prednostni nalogi, zato je bila zaradi poslabšanja varnostne situacije v sodelovanju z zavezniki sprejeta odločitev za premestitev vojakov Slovenske vojske. Z Nemčijo, s katero sodelujemo v operaciji Operation Inherent Resolve v Erbilu, koordiniramo nadaljnje korake in premestitev vojakov na varnejšo lokacijo. Ministrstvo za zunanje zadeve aktivno deluje v skladu s svojimi pristojnostmi,« so zapisali v sporočilu za javnost.
 
Slovenske državljane v Iranu so pozvali k previdnosti in predlagali spremljanje lokalnih medijev javnega obveščanja.



Socialni demokrati so svoj odziv naslovili z besedami: »Ustavimo norost, preprečimo vojno!« Opozorili so na možnost vojne in nestabilnost ter pozvali k enotnosti EU, ki da je pogoj za odločilne in hitre odzive za takojšnjo umiritev razmer. Pozvali so vse, z vlado in zunanjim ministrstvom na čelu, »da Slovenija z vsemi diplomatskimi možnostmi kot članica Evropske unije in zveze Nato okrepi prizadevanja za umiritev razmer na Bližnjem vzhodu in za preprečitev nadaljnjih povračilnih ukrepov med ZDA in Iranom.«


Levica zahteva sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko


Iz poslanske skupine Levica so zapisali, da so vlado že včeraj pozvali, naj »nemudoma prekine sodelovanje Slovenije v operaciji Neomajna podpora«. Ob tem pa so danes podali zahtevo za sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko z naslednjo točko dnevnega reda: »Imperialistične politike Združenih držav Amerike na Bližnjem vzhodu in agresorska politika do Islamske republike Iran kot grožnja svetovnemu miru«.

Preberite še:

Komentarji: