Ema: korist cepiva Johnson & Johnson večja od nevarnosti

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Ameriško cepivo Johnson & Johnson so nekatere države zavrnile. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters
Odpri galerijo
Ameriško cepivo Johnson & Johnson so nekatere države zavrnile. FOTO: Shannon Stapleton/Reuters



20.40 Nizozemska odpira terase lokalov

Nizozemska vlada je danes sporočila, da bo delno sprostila ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. 28. aprila bo odpravljena policijska ura, ki so jo uvedli januarja, odprle se bodo tudi terase lokalov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Glede na odločitev vlade bodo lahko lokali stregli na terasah med 12. in 18. uro, omejeno je število gostov. Med glavnimi odločitvami je še odprava policijske ure. Sprostili bodo tudi ukrepe glede zasebnega druženja, saj bodo lahko ljudje doma sprejeli do dva gosta dnevno, doslej so lahko le enega. Po novem bodo normalno delovale tudi trgovine, saj za njihov obisk ne bo več potrebna rezervacija termina. Število okužb z novim koronavirusom je sicer še vedno v porastu, v državi pa skušajo medtem okrepiti kampanjo cepljenja. V zadnjem tednu so potrdili skoraj 54.000 novih okužb, kar je 5,3 odstotka več kot teden prej.

18.50 Sviz ugotavalja slabo komuniciranje ministrstva o samotestiranju

V šolskem sindikatu Sviz pred napovedanim samotestiranjem dijakov in učencev zahtevajo pogovore in dogovor o tem, na kakšen način bodo pri tem sodelovali zaposleni v šolah. V kolikor dogovora ne bo, bodo svojim članom odsvetovali sodelovanje, pravijo. Ravnatelji osnovnih šol čakajo na okrožnico z navodili, kako bo potekalo samotestiranje. Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja je o uvedbi samotestiranja na okužbo z novim koronavirusom za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol danes razpravljal izvršilni odbor sindikata, ki je ugotovil slabo komunikacijo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na to temo, zaradi »česar je več vprašanj kot odgovorov«.

V sindikatu samotestiranje podpirajo, saj lahko pripomore k zajezitvi okužb, a se hkrati pridružujejo stališču ravnateljev, naj samotestiranje poteka doma. Če pa se bo ministrstvo vseeno odločilo, da bo samotestiranje potekalo v šoli, v Svizu zahtevajo, da se ministrstvo o njem predhodno pogovori in dogovori z njimi. 

17.05 Ema: korist cepiva Johnson & Johnson večja od nevarnosti krvnih strdkov

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson. Ob tem poudarja, da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj. Ema je tako priporočila, da se zelo redke primere nenavadnih krvnih strdkov doda na seznam stranskih učinkov cepiva Johnson & Johnson. Strdki se lahko pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece, piše na spletni strani agencije.

Cepivo Johnson & Johnson je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, njegova razširjena uporaba v uniji pa naj bi se začela prejšnji teden. A potem ko so pristojne oblasti v ZDA zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, je podjetje začasno ustavilo dobavo svojega cepiva državam unije. Ema je sicer že takrat sporočila, da med opravljanjem pregleda ostaja pri stališču, da dobrobiti cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov.

15.25 PIC: Vlada z odlokom o zbiranju ne upošteva ustavnega sodišča

V Pravni mreži za varstvo demokracije pri Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC) menijo, da popravljeni vladni odlok glede omejevanja protestnih shodov v času epidemije covida-19 še vedno ne sledi zahtevam ustavnega sodišča. Vlado zato pozivajo, da upošteva sklep ustavnega sodišča in prizna pomen pravice do mirnega zbiranja. Kot so zapisali v izjavi za javnost, je ustavno sodišče vlado izrecno opozorilo na ustavnopravni pomen shodov in ji naložilo, da določi razumne in argumentirane omejitve, a je slednja kljub temu z dopolnitvijo odloka maksimalno število ljudi, ki se po novem lahko zbirajo na organiziranih javnih shodih, omejila na največ sto ljudi, kar velja tako za zaprte prostore kot za shode na prostem.

Ob tem so glede na odlok še vedno popolnoma prepovedani neorganizirani shodi, so opozorili v omenjeni nevladni organizaciji.
Kot so poudarili, je odlok nejasen, saj iz njega ni mogoče razbrati, kako bo prekrškovni organ ravnal ob morebitnih kršitvah, obenem pa ni priloženo gradivo, iz katerega bi bili razvidni strokovno utemeljeni argumenti za takšno odločitev. Omejitev na sto ljudi po njihovem mnenju ni epidemiološko utemeljena in je zato pavšalna ter kaže predvsem na nerazumevanje ali celo ignoriranje ustavnega pomena pravic do mirnega zbiranja in do svobode izražanja. Da nova ureditev nima podlage v epidemioloških razlogih, gre po mnenju pravne mreže sklepati tudi iz danes objavljene izjave predstojnika centra za nalezljive bolezni Maria Fafangla, ki je izstopil iz strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri ministrstvu za zdravje.

14.45 Furs nakazal protikoronske pomoči

Finančna uprava RS (Furs) je danes preostalim zavezancem nakazala delno povračilo nekritih fiksnih stroškov. Nakazala je drugo tranšo povračila izplačanega kriznega dodatka ter prvič povračilo dela minimalne plače v obliki mesečne subvencije.
Kot so sporočili iz Fursa, je delno povračilo nekritih fiksnih stroškov za obdobje med januarjem in marcem prejelo 22 upravičencev v skupni višini 1,54 milijona evrov. 16. marca je nakazilo s tega naslova prejelo 3746 zavezancev v skupnem znesku 58,85 milijona evrov, 14. aprila pa 5513 zavezancev v vrednosti 58,55 milijona evrov, so spomnili. Povračilo izplačanega kriznega dodatka je danes prejelo 2064 zavezancev v skupni višini 4,93 milijona evrov. 19. marca je nakazilo te pomoči prejelo 43.870 delodajalcev v skupni vrednosti 44,19 milijona evrov, so povzeli na Fursu. Povračila dela minimalne plače v obliki mesečne subvencije je danes prejelo 8201 zavezancev. Skupna višina teh sredstev znaša 6,59 milijona evrov.

13.10 Med 20. in 21. uro nadgradnja aplikacije #OstaniZdrav

Danes med 20. in 21. uro bo potekala nadgradnja aplikacije #OstaniZdrav. Pri tem uporabnike prosijo za razumevanje, saj v tem času ne bodo mogli aktivirati dnevnih ključev v primeru pozitivnega testa na novi koronavirus. Po izvedeni nadgradnji bo pošiljanje dnevnih ključev znova vzpostavljeno, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

12.14 V Veliki Britaniji bodo v raziskavi s koronavirusom ponovno okužili prebolevnike

Univerza v Oxfordu se loteva raziskave, v okviru katere bodo prostovoljce, ki so že preboleli covid-19, ponovno okužili z novim koronavirusom. S študijo, ki bo potekala pod strogim nadzorom, želijo preučiti imunski odziv sodelujočih. Raziskovalci želijo z raziskavo ugotoviti, kaj se zgodi, ko je nekdo po prebolelem covidu znova izpostavljen virusu. Njihov cilj je določiti, kolikšna količina virusa je potrebna za ponovno okužbo, kako se odzove imunski sistem in kaj to pomeni za razvoj zadostne imunosti na bolezen. Študij financira Wellcome Trust, sklad, ki spodbuja zdravstvene raziskave, začela pa naj bi se še ta mesec, po pridobitvi ustreznih dovoljenj, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Študija bo v celoti trajala 12 mesecev, v kar je vključenih osem zdravniških pregledov po odpustitvi iz bolnišnice. Prostovoljci bodo za sodelovanje prejeli po nekaj manj kot 5000 funtov. Podobna študija sicer v Veliki Britaniji že poteka, in sicer na prostovoljcih, ki jih okužijo z novim koronavirusom, da bi tako testirali cepiva in zdravila.

 FOTO: Matej Družnik/Delo
 FOTO: Matej Družnik/Delo


10.48 EU bo prek Avstrije Zahodnemu Balkanu namenila 651.000 odmerkov cepiva

EU bo v razdeljevanje cepiv proti covidu-19 iz skupne nabave vključila tudi Zahodni Balkan – med majem in avgustom bo šesterici držav namenila 651.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer/Biontech. Koordinacijo predaje cepiva bo prevzela Avstrija, je v pogovoru z novinarji napovedal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Avstrija bo za ta namen s podjetjema Pfizer in Biontech sklenila ustrezno pogodbo in poskrbela tudi za vmesno financiranje. Še danes bo vlada za to sprostila 11 milijonov evrov iz sklada za pomoč tujim državam ob naravnih nesrečah. Denar bo po zaključeni predaji cepiva dobila povrnjen iz cepljenju namenjenih sredstev v okviru predpristopne pomoči EU. Zapleten postopek je nujen, ker lahko do cepiva iz okvira skupne nabave EU dostopajo le države členice, pojasnilo avstrijskega zunanjega ministrstva povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Zagotovil je, da prek tega ukrepanja ne bo ogrožena preskrba Avstrije s cepivom. 

image_alt
Ustavili postopek proti dijaku, ki je protestiral za vrnitev v šolo


Čeprav Srbija pri uspešnosti cepljenja proti covidu-19 celo prekaša Avstrijo – najmanj prvi odmerek je prejelo 27 odstotkov prebivalcev –, pa je doslej, denimo, v BiH, na Kosovo in v Severno Makedonijo prispelo le malo cepiv. Te države bodo tako tudi dobile največji delež. Od skupno 651.000 odmerkov jih bo šlo 214.000 v BiH, 145.000 v Albanijo, 119.000 v Severno Makedonijo, 95.000 na Kosovo, 42.000 v Črno goro in 36.000 v Srbijo, navaja APA. EU želi, da bi z odmerki v prvi vrsti cepili zdravstveno in negovalno osebje pa tudi ogrožene skupine. Skupno je EU državam Zahodnega Balkana v okviru instrumenta predpristopne pomoči za nakup cepiv namenila 70 milijonov evrov, še piše APA.

10.16 V ponedeljek odkrili 718 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v ponedeljek v Sloveniji opravili 3537 PCR-testov in 39.436 hitrih antigenskih testov ter potrdili 718 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 20,3-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 12.331.



Umrlo je pet bolnikov, je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 649 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 156 bolnikov. Sedemdnevno povprečje okuženih je v ponedeljek znašalo 737.



9.40 V Bolgariji z AstraZeneco ne bodo več cepili mlajših žensk

V Bolgariji s cepivom proti covidu-19, ki ga je izdelalo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca, zaradi možnosti pojava krvnih strdkov kot redkega stranskega učinka ne bodo več cepili žensk, mlajših od 60 let, je v ponedeljek sporočil bolgarski minister za zdravje Kostadin Angelov. Kljub temu bodo tiste, ki po prvem odmerku cepiva AstraZenece niso imele resnih stranskih učinkov, morda prejele tudi drugi odmerek tega cepiva, je dejal bolgarski minister za zdravje po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.
Vse, ki bodo zavrnile drugi odmerek tega cepiva, bodo v drugo cepili s cepivom Pfizerja in Biontecha, je dodal. Opozoril je, da tisti, ki so bili cepljeni z le enim odmerkom, ne bodo prejeli potrdila o cepljenju. V Bolgariji, ki ima 6,9 milijona prebivalcev, so doslej porabili skoraj 640.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Število novih okužb z novim koronavirusom v tej članici EU upada od 16. aprila, v državi pa so v zadnjih 14 dneh potrdili 570 novih okužb na 100.000 prebivalcev.

image_alt
Kakšne regrese bodo letos izplačala podjetja?


9.31 Na Švedskem vsak dan zavržejo več sto odmerkov cepiva AstraZenece

V švedski prestolnici Stockholm vsak dan zavržejo več sto odmerkov cepiva proti covidu-19 britansko-švedskega podjetja AstraZeneca, saj je vedno več takih, ki zavračajo cepljenje s tem cepivom, je za švedsko televizijo SVT potrdil predsednik švedske zdravniške zbornice Johan Styrud. Po navedbah SVT na Švedskem nekateri zavrnejo cepljenje, ko izvejo, da bodo dobili odmerek AstraZenece. Styrud je v ponedeljek pojasnil, da jim ne uspe dovolj hitro najti nadomestnih posameznikov, ki bi se bili pripravljeni cepiti s cepivom AstraZenece, in če cepivo ni porabljeno v nekaj urah, ga morajo zavreči. Hkrati je poudaril, da so koristi cepljenja v boju proti pandemiji covida-19 bistveno večje od tveganja, ter pozval ljudi, naj se cepijo, povzema nemška tiskovna agencija DPA. Na Švedskem so po objavi podatkov, da so se pri manjšem številu ljudi po prejemu cepiva AstraZenece pojavili krvni strdki, cepljenje s tem cepivom omejili na starejše od 65 let.

9.03 Cepljenih 374.730 prebivalcev

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo do danes zjutraj po podatkih aplikacije cepimose.si cepljenih 374.730 prebivalcev oziroma 17,8 odstotka prebivalcev. Z drugim odmerkom je bilo cepljenih 146.355 prebivalcev oziroma sedem odstotkov. Novocepljeni so večinoma nad 60 letom starosti, razberemo iz aplikacije. Glede na cepivo v zalogi in cepivo, ki še pride ta teden, bi se lahko konec tedna približali številki 420.000 cepljenih s prvim odmerkom, kar bi pomenilo petino celotne populacije. J. T. 

image_alt
Fafangel izstopil iz skupine, zamenjala ga bo Irena Grmek Košnik


6.46 Oskarji brez zooma, na več lokacijah po svetu in z majhno rdečo preprogo

V Ameriški filmski akademiji so se za 93. podelitev oskarjev odločili za majhno rdečo preprogo brez hollywoodskih mogotcev. Ognili se bodo zoomu, ki je delal težave drugim podelitvam, in poleg dveh lokacij v Los Angelesu organizirali evropske baze za nominirance, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo priti v ZDA. Letošnja podelitev zlatih kipcev bo potekala z dvomesečno zamudo, 25. aprila. Po besedah producentov oskarji zaradi koronavirusa niti pred dvema tednoma ne bi mogli potekati v takšni izvedbi, kot bodo v nedeljo. Na majhni rdeči preprogi bodo le izbrani zvezdniki, povabili niso niti najvplivnejših hollywoodskih mogotcev.

6.37 Ema bo objavila ugotovitve glede cepiva Johnson & Johnsona

Evropska agencija za zdravila (Ema) bo danes sporočila ugotovitve glede uporabe cepiva proizvajalca Johnson & Johnson. Odbor agencije za varnost zdravil preučuje redke primere neobičajnih krvnih strdkov, ki so jih po cepljenju s tem cepivom zaznali pri šestih osebah v ZDA. Glede na prejšnji teden objavljeno pojasnilo Eme gre pri zaznanih krvnih strdkih za primere cerebralne venske sinusne tromboze, ki so se v večini primerov pojavili v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov v krvi.

Cepivo je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, njegova razširjena uporaba v Uniji pa naj bi se začela prejšnji teden. A potem ko so pristojne službe v ZDA zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, je podjetje začasno ustavilo dobavo svojega cepiva državam Unije. Ema je sicer takrat sporočila, da med opravljanjem pregleda ostaja pri stališču, da dobrobiti cepiva pri preprečevanju covida-19 pretehtajo tveganje stranskih učinkov. Enako sporočilo je pred kratkim podala po naknadni preučitvi varnosti cepiva AstraZenece, potem ko je potrdila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva.

Preberite še:

Komentarji: