Emiliano Sala in pilot letala sta bila v času nesreče izpostavljena ogljikovemu monoksidu

Preden je letalo strmoglavilo v Rokavski zaliv, je bila v njegovi kabini škodljiva raven strupenega plina.
Fotografija: Smrt Emiliana Sale je januarja pretresla nogometni svet. Toksikološki testi njegovih posmrtnih ostankov so pokazali tako visoko raven ogljikovega monoksida, da bi lahko povzročila nezavest ali srčni napad. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Smrt Emiliana Sale je januarja pretresla nogometni svet. Toksikološki testi njegovih posmrtnih ostankov so pokazali tako visoko raven ogljikovega monoksida, da bi lahko povzročila nezavest ali srčni napad. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Okoliščine letalske nesreče, v kateri sta 21. januarja izgubila življenje argentinski nogometaš Emiliano Salo in pilot manjšega zasebnega letala David Ibbotsona, so skoraj osem mesecev kasneje še nekaj jasnejše. Kot so danes objavili preiskovalci nesreče iz britanske ustanove Air Accidents Investigation Branch (AAIB), sta bila tako nogometaš kot pilot v letalski kabini izpostavljena škodljivi koncentraciji ogljikovega dioksida.

Sala je 21. januarja v manjšem potniškem letalu potoval iz Francije v Anglijo, ko je letalo izginilo z radarja. V zimskem prestopnem roku je namreč postal rekordna okrepitev Cardiff Cityja, ki ga je pridobil iz ekipe Nantesa. V Anglijo je potoval, kjer bi se moral pridružiti novim soigralcem v Cardiffu.

Osemindvajsetletni napadalec je bil pri Nantesu soigralec slovenskega reprezentanta Reneja Krhina.

Toksikološki testi nogometaševih posmrtnih ostankov so pokazali tako visoko raven ogljikovega monoksida, da bi lahko povzročila nezavest ali srčni napad, piše BBC. Izmerili so raven 58 odstotkov karboksihemoglobina (COHb), za zdravega človeka je potencialno usodna že raven 50 odstotkov, je objavila AAIB.

»Družina in javnost morata izvedeti, kako je ogljikov monoksid prišel v kabino,« se je na objavo poročila odzval zastopnik Salove družine Daniel Machover.
 

Iskanje letala sprva neuspešno


Iskanje letala po tragediji je bilo dolgotrajno, sprva neuspešno. Uradno so ga končali po treh dneh, zatem je družina nogometaša ob številnih donacijah začela še zasebno iskanje razbitin, ki je bilo uspešno. Letalo je ležalo 67 metrov pod morsko gladino. Policija je 8. februarja uradno potrdila, da so truplo odkrili.

Še v času iskanja je mednarodni tisk objavil novico, da je nogometni klub Nantes od Cardiff Cityja zahteval izplačilo omenjenih 17 milijonov evrov.

Novica o nesreči letala je združila nogometni svet. »Številni smo ohranjali iskro upanja zate, Emiliano,« je zapisal njegov rojak Diego Maradona, še ena argentinska legenda Gabriel Batistuta pa: »Kakšna žalost, to so najslabše možne novice. Počivaj v miru, bojevnik!« Na družbenih omrežjih so se mu poklonili še številni klubi in igralci, denimo Wayne Rooney in Ilkay Gündogan.

Marca je sledila objava podatka, da je bil pilot, katerega trupla niso odkrili, barvno slep in ni imel dovoljenja za nočne lete.

Komentarji: