Emmanuela Macrona oklofutali v javnosti, sledili sta dve aretaciji

Med predsednikovim obiskom regije Drôme ga je oklufutal moški, ki je pri tem vzklikal: À bas la macronie! Dol z macronijo!
Fotografija: Emmanuel Macron se je med obiskom departmaja Drôme na jugovzhodu Francije med drugim srečal z gostinci, tema je bil povratek v normalno življenje po epidemiji novega koronavirusa. FOTO: Philippe Desmazes/AFP
Odpri galerijo
Emmanuel Macron se je med obiskom departmaja Drôme na jugovzhodu Francije med drugim srečal z gostinci, tema je bil povratek v normalno življenje po epidemiji novega koronavirusa. FOTO: Philippe Desmazes/AFP

Po družbenih omrežjih se danes hitro širi posnetek francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je med obiskom jugovzhodnega departmaja Drôme pritekel do prisotnih ljudi in z enim izmed moških izmenjal par besed, a ga je ta že čez trenutek oklofutal.

Predsednikovi varnostniki so moškega hitro podrli na tla in francoskega predsednika umaknili na varno, Reuters, ki se sklicuje na poročila francoske televizije BFM in radia RMC, pa poroča, da sta sledili dve aretaciji. Uradno identiteta moškega, odgovornega za incident, še ni znana, a ga francoski tisk navaja kot Damiena T. Po poročanju Le Figaroja naj bi bil tako kot drugi aretirani moški Arthur C. pripadnik rumenih jopičev. 


V Macronovi administraciji incident potrdili, a ga ne komentirajo


Macron se je sicer ob obisku srečal z gostinci in študenti, tema je bil povratek v normalno življenje po epidemiji novega koronavirusa.

K omenjenemu bradatemu moškemu izza ograje se je približal preveč. Ko ga je ta pričakal s klofuto, je po poročanju medijev vzkliknil: Dol z macronijo! (À bas la macronie!). In celo »Montjoie Saint Denis!«, kar razlagajo kot bojno geslo francoske vojske v davnih časih, ko je bila Francija monarhija.

V Macronovi administraciji so incident potrdili, a ga podrobneje niso komentirali. Premier Jean Castex ga je že označil za napad na demokracijo.

Nasprotniki Macrona na protestu danes v Parizu. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters
Nasprotniki Macrona na protestu danes v Parizu. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters

Komentarji: