FBI končal preiskavo Kavanaugha, na vrsti je senat

FBI je opravil »hitro in omejeno preiskavo« ozadja kandidata za vrhovnega sodnika ZDA. Senatorji bodo imeli čas za preučitev poročila le danes, kritike že letijo.
Fotografija: Na preiskovalno poročilo FBI letijo kritike, da ne more biti dovolj temeljito, ker agenti o obtožbah niso zaslišali niti domnevnega napadalca Bretta Kavanaugha niti domnevne žrtve Christine Blasey Ford. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na preiskovalno poročilo FBI letijo kritike, da ne more biti dovolj temeljito, ker agenti o obtožbah niso zaslišali niti domnevnega napadalca Bretta Kavanaugha niti domnevne žrtve Christine Blasey Ford. FOTO: Reuters

FBI je sklenil hitro in omejeno preiskavo ozadja kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha po obtožbah o spolnih napadih, vodja senatne večine Mitch McConnell pa je pohitel z razpisom glasovanja o njegovi kandidaturi, ki bo v petek. Senatorji bodo tako le danes imeli čas za preučitev poročila FBI. Kot poroča mednarodni tisk, sporočilo javnosti ne bo dostopno, senat ga je že prejel.

»Na voljo bo več kot dovolj časa, da senatorji pregledajo poročilo in se z njim seznanijo,« je v sredo zagotovil McConnell. Na preiskovalno poročilo FBI že letijo kritike, da ne more biti dovolj temeljito, ker agenti o obtožbah niso zaslišali niti domnevnega napadalca niti domnevne žrtve Christine Blasey Ford.
 

Hitro končana preiskava v interesu Bele hiše


Senatorji bodo poročilo danes lahko brali v posebni sobi za zaprtimi vrati, pravila igre pa jim prepovedujejo objavo informacij v javnosti. To je recept za zaupno uhajanje informacij v javnost tik pred glasovanjem. Dramatično atmosfero stopnjujejo tudi skupine protestnikov proti Kavanaughu, ki so zasedli senatne zgradbe in okolico kongresa, kjer so tudi okrepljene enote kongresne policije.

Parametre preiskave je FBI določila Bela hiša, ki ima močan politični motiv za površno in hitro končano preiskavo. Ker ne gre za kazensko preiskavo, ampak za preiskavo ozadja kandidata, mora FBI pri tem poslušati Belo hišo.


 

Odločitev v rokah treh republikanskih senatorjev


McConnellu in republikancem se mudi s potrditvijo, da ne pride na dan še kakšna informacija, ki bi ogrozila Kavanaughovo kandidaturo, opozarjajo demokrati. Odločitev o imenovanju Kavanaugha je v rokah treh republikanskih senatorjev Susan Collins iz Maina, Lise Murkowski iz Aljaske in Jeffa Flaka iz Arizone –, ki še niso povedali, kako bodo glasovali.

Ostali republikanci nameravajo Kavanaugha potrditi, demokrati nameravajo glasovati proti, razen peščice iz držav, kjer je priljubljen predsednik Donald Trump, in si želijo ohraniti položaj po novembrskih volitvah. Ti demokrati čakajo na odločitev treh omenjenih republikancev. Če bo jasno, da bo Kavanaughova kandidatura propadla, bodo glasovali proti njemu, če bo jasno, da bo uspela, bodo glasovali zanj.

Zapleti okrog Kavanaugha so podžgali volilno bazo obeh strank. Ženske so jezne in nameravajo novembra na volitvah podpreti demokrate, beli moški so prav tako jezni in imajo malce več volje za udeležbo na volitvah kot doslej, kar že odražajo tudi zadnje javnomnenjske ankete.

Christine Blasey Ford. FOTO: Reuters
Christine Blasey Ford. FOTO: Reuters

 

Razdeljene ZDA


ZDA so danes zaradi Kavanaugha in žensk, ki ga obtožujejo spolnih napadov, razdeljene še bolj kot prej, čeprav se je to od izvolitve Donalda Trumpa za predsednika zdelo skoraj nemogoče.

Trump je v torek nekoliko otežil Kavanaughove možnosti, ker se je norčeval iz Fordove, vsi trije neodločeni republikanski senatorji pa so Trumpove izjave pred podporniki v Mississippiju, ki so se prav tako norčevali iz domnevne žrtve spolnega napada, ostro obsodili.

Novopečeni Trumpov senatni zaveznik Lindsey Graham iz Južne Karoline je zato Trumpa pozval, naj bo do glasovanja o potrditvi tiho, ker po nepotrebnem zapleta zadeve. Odločilno namreč je, katera stran bo prepričala Collinsovo, Murkowsko ali Flaka. Republikanci lahko izgubijo le enega od njih, brez dveh pa Kavanaughove potrditve ne bo.

Kavanaugh je na zaslišanju prejšnji teden, ko se je branil pred obtožbami, nastopil ostro, bil je nesramen do demokratskih senatorjev, govoril je o zaroti zaradi njegovih preteklih preiskav Billa in Hillary Clinton ter jim grozil, da »se vse vrača in plača«.

Tega si doslej še ni privoščil noben kandidat za vrhovnega sodnika v zgodovini in demokrati opozarjajo, da bo Kavanaugh pri svojih odločitvah na vrhovnem sodišču povsem pristranski.
 

Preberite še:

Komentarji: