Izrael bombardira Libanon in Sirijo

Izraelska vojska je danes izvedla tudi racije na okupiranem Zahodnem bregu, v katerih so bili ubiti štirje Palestinci.
Fotografija: Izrael že več dni bombardira vasi in mesta na jugu Libanona. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Izrael že več dni bombardira vasi in mesta na jugu Libanona. FOTO: AFP

zraelska vojska je davi znova napadla cilje v Libanonu in Siriji. Kot je sporočila, so rakete na libanonsko vas Jaroun v bližini izraelsko-libanonske meje izstrelili, ker naj bi na tem območju delovale enote šiitskega gibanja Hezbolah, razlog za napad na predmestje sirske prestolnice Damask pa ni znan, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izraelska vojska je domnevne položaje borcev Hezbolaha na meji med državama napadla po tem, ko je to šiitsko gibanje napadlo položaje izraelske vojske v bližini izraelske vasi Sarit, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka izraelske invazije v Gazi oktobra lani sta se Hezbolah in izraelska vojska že večkrat spopadli. Po navedbah Hezbolaha je življenje v izraelskih napadih izgubilo 140 borcev, po podatkih libanonske civilne zaščite je umrlo še nekaj deset ljudi več. Izraelske oblasti pa so zabeležile, da je v napadih Hezbolaha na severni Izrael umrlo šest pripadnikov vojske in dva civilista.

image_alt
Izraelsko uničevanje razblinilo mit o delujočih mednarodnih strukturah

Izraelska vojska je davi po poročanju sirijskih medijev napadla tudi predmestje sirijske prestolnice Damask. Po navedbah sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu je Izrael tako kot pri napadu na južni Libanon ciljal položaje borcev Hezbolaha v bližini kraja Kanaker

Sirska tiskovna agencija SANA poroča, da je izraelska vojska napad izvedla iz okupirane Golanske planote in zadela številne cilje v okolici Damaska. Posledica napada naj bi bila po neuradnih informacijah le gmotna škoda.

Izraelske oblasti po navedbah francoske tiskovne agencije AFP redko omenjajo obstreljevanje Sirije, vztrajno pa ponavljajo, da ne bodo dovolile Iranu, ki podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada, da bi v regiji povečal svoj vpliv.

Izraelska vojska je danes izvedla tudi racije na palestinskem Zahodnem bregu, v katerih so bili ubiti štirje Palestinci. Palestinska tiskovna agencija Wafa poroča, da so Izraelci štiri moške v bližini mesteca Azun ustrelili, po tem ko naj bi se ti spopadli s pripadniki vojske.

V eksploziji v Bejrutu ubit namestnik vodje Hamasa

V libanonski prestolnici Bejrut je danes odjeknila močna eksplozija, v kateri je bil po navedbah šiitskega gibanja Hezbolah ubit namestnik vodje palestinskega gibanja Hamas Saleh al Aruri, poročajo tuje tiskovne agencije. Smrt al Arurija je na svoji televiziji potrdil tudi Hamas, ki je odgovornost za napad pripisal Izraelu.

O smrti al Arurija je poročala tudi s Hezbolahom povezana televizijska postaja Al Manar. Objavila je posnetke, na katerih je videti najmanj en goreč avtomobil na prometni ulici, ob tem pa je slišati sirene reševalnih vozil v predmestju, ki velja za trdnjavo proiranskega libanonskega gibanja Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Smrt al Arurija je na svoji televiziji potrdil tudi Hamas, ki je odgovornost za napad pripisal Izraelu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Visoki predstavnik Hamasa Izat al Rišk je zatrdil, da današnji uboj drugega moža gibanja ne bo spodkopal upora na območju Gaze. Napad pa je označil za nov dokaz, da Izraelu ni uspelo doseči nobenega od ciljev na območju Gaze.

Neimenovani visoki predstavnik v Bejrutu je za AFP povedal, da so bili v izraelskem napadu na južnem obrobju libanonske prestolnice poleg namestnika vodje Hamasa ubiti tudi njegovi varnostniki.

Napad je obsodil tudi libanonski premier Nadžib Mikati. Kot je poudaril v izjavi za javnost, je namen tega novega izraelskega zločina potegniti Libanon v novo fazo konflikta z Izraelom. Spopadi med izraelsko vojsko in Hezbolahom, zaveznikom Hamasa, so bili doslej omejeni na obmejna območja na jugu Libanona.

Preberite še:

Komentarji: