Slovenija v Združenih narodih pozvala k humanitarnemu premirju v Gazi

Biden je dejal, da mora Izrael storiti vse, kar je v njegovi moči, da zaščiti nedolžne civiliste.
Fotografija: V napadih na Gazo je bilo ubitih več kot sedem tisoč Palestincev in 50 talcev. FOTO: Jack Guez/AFP
Odpri galerijo
V napadih na Gazo je bilo ubitih več kot sedem tisoč Palestincev in 50 talcev. FOTO: Jack Guez/AFP

Spremljamo dogajanje v Palestini in Izraelu:

20.41 Slovenija v Združenih narodih pozvala k humanitarnem premirju v Gazi

Generalna skupščina ZN je danes začela z razpravo o dogajanju v Izraelu in Palestini. Na izrednem zasedanju, ki se bo nadaljevalo v petek, bodo glasovali o pozivu h koncu nasilja. Državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Sanja Štiglic je v imenu Slovenije pozvala k humanitarnemu premirju in izrazila skrb pred širitvijo konflikta.

Štiglic je v svojem govoru obsodila napade palestinskega gibanja Hamas, Izraelu pa priznala pravico do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom. Ob tem je pozvala k spoštovanju humanitarnega prava ter nujni obnovi mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu.

»Slovenijo zelo skrbi hitrost poslabšanja položaja in spopad se lahko hitro prelije v regijo,« je dejala in pozdravila prizadevanja voditeljev, ki skušajo to preprečiti. Slovenija poziva k humanitarnemu premirju in odprtju varnega dostopa za pomoč Palestincem, je med drugim še povedala državna sekretarka.

Izredno zasedanje Generalne skupščine je bilo sklicano na pobudo arabskih držav po tem, ko Varnostni svet ZN ni bil sposoben potrditi pravno zavezujoče resolucije o krizi.

Zasedanje se bo zaradi velikega števila prijavljenih govornikov nadaljevalo še v petek, o resoluciji, ki nima teže mednarodnega zakona kot resolucije Varnostnega sveta, pa se bo predvidoma glasovalo ob koncu dneva.

18.30 Hamas: V izraelskih napadih na Gazo ubitih okoli 50 talcev

V izraelskih napadih na območje Gaze je bilo doslej ubitih okoli 50 talcev, ki jih je med vdorom na izraelsko ozemlje zajel Hamas, so danes sporočili iz vojaškega krila te palestinske skupine. Po najnovejših podatkih izraelskih sil so palestinski napadalci zajeli najmanj 224 talcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da je število talcev, ki so jih palestinski napadalci po 7. oktobru ugrabili in odpeljali v Gazo, večje, kot so mislili doslej, je danes sporočil tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Po njegovih besedah so med talci državljani 25 držav.

17.29 Predstavniki Hamasa na pogovorih v Moskvi

Delegacija palestinskega gibanja Hamas je prispela v Moskvo na pogovore, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Ob tem je potrdilo, da se v ruski prestolnici mudi tudi namestnik iranskega zunanjega ministra Ali Bagheri Kani. Več podrobnosti ob tem ni podalo, na svoji spletni strani poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov je pred tem sporočil, da se je v Katarju sestal s političnimi voditelji Hamasa in z njimi razpravljal o usodi talcev, ki jih je gibanje zajelo po napadu na Izrael 7. oktobra. Ob tem je napovedal, da bo tudi palestinski predsednik Mahmud Abas kmalu prišel v Moskvo in opravil pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Rusko zunanje ministrstvo je kasneje potrdilo, da so pogovori potekali o izpustitvi talcev in evakuaciji državljanov Rusije z območja Gaze. Pojasnilo je, da so potrdili »nespremenljivo stališče Rusije v prid izvajanju znanih odločitev mednarodne skupnosti, vključno z ustreznimi resolucijami Varnostnega sveta in Generalne skupščine ZN, ki predvidevajo oblikovanje suverene Palestine«, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Medtem so v Kremlju sporočili, da se Putin s predstavniki Hamasa ne namerava srečati. »Vsi stiki potekajo na ravni zunanjega ministrstva,« je dejal tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Palestinski ambasador v Rusiji Abdel Hafiz Nofal pred začetkom srečanja ambasadorjev muslimanskih in arabskih držav na palestinski ambasadi v Moskvi 25. oktobra. FOTO: Alexander Nemenov/Afp
Palestinski ambasador v Rusiji Abdel Hafiz Nofal pred začetkom srečanja ambasadorjev muslimanskih in arabskih držav na palestinski ambasadi v Moskvi 25. oktobra. FOTO: Alexander Nemenov/Afp

16.00 V Izraelskih napadih ubitih že več kot 7000 ljudi, skoraj 3000 otrok

V izraelskih napadih na Gazo je bilo od 7. oktobra ubitih najmanj 7028 Palestincev, od tega 2913 otrok, je v četrtek sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi, ki jo nadzoruje Hamas.

15.45 Premier Golob: Nadzor na mejah zaradi vojne na Bližnjem vzhodu

Premier Robert Golob je ob začetku vrha EU glede vojne na Bližnjem vzhodu poudaril, da je treba zaščititi civiliste na obeh straneh, vzpostaviti humanitarne koridorje in zaščititi kritično infrastrukturo, kot so bolnišnice. Povedal je, da Slovenija ni vzpostavila nadzora na meji v povezavi z migracijskimi tokovi, temveč zaradi vojne na Bližnjem vzhodu in terorizma. Če se bo situacija na Bližnjem vzhodu umirila, bi po njegovem mnenju po božičnih praznikih lahko bili »že spet tam, kjer smo bili prej«. Nadzor na mejah bo tudi tema njegovih pogovorov z italijansko premierko Giorgio Meloni 14. novembra v Rimu. P. Ž. 

FOTO: Mahmud Hams/AFP
FOTO: Mahmud Hams/AFP

15.15 Michel pozval k zaščiti civilistov

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes poudaril potrebo po zaščiti civilnega prebivalstva v Gazi. »Civiliste je treba vedno in povsod zaščititi,« je dejal pred začetkom dvodnevnega zasedanja voditeljev članic EU v Bruslju. Michel je znova izrazil podporo EU Izraelu do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom ter ostro obsodil teroristične napade Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra.

12.55 Izrael potrdil zračni napad na območju, kjer so bili ubiti člani družine novinarja Al Džazire

Izraelske obrambne sile so potrdile, da so izvedle zračni napad proti »teroristični infrastrukturi Hamasa« v Gazi, kjer je bilo v sredo ubitih 12 članov družine novinarja Al Džazire.

Napad je prizadel hišo v begunskem taborišču Nuseirat v osrednji Gazi, kamor so se zatekli sorodniki vodje urada Al Džazire v Gazi Waela Al-Dahdouha, potem ko so bili razseljeni, poroča katarska tiskovna mreža.

Med ubitimi so Al-Dahdouhova žena, sin, hči in vnuk.

»Napadi na vojaške cilje so predmet ustreznih določb mednarodnega prava, vključno z izvedljivimi previdnostnimi ukrepi za ublažitev civilnih žrtev,« je dejala IDF v četrtkovi izjavi za CNN. »V zvezi s tem posebnim primerom je IDF ciljala na Hamasovo teroristično infrastrukturno območje.«

Izrael je ponoči izvedel večjo kopensko ofenzivo na severu Gaze. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Izrael je ponoči izvedel večjo kopensko ofenzivo na severu Gaze. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

12.40 Nikjer v Gazi ni več varno

 Lynn Hastings, humanitarna koordinatorka ZN za Palestince, je opozorila, da nikjer v Gazi ni več varno.  »Za ljudi, ki se ne morejo evakuirati – ker nimajo kam ali se ne morejo premakniti –, vnaprejšnja opozorila nimajo nobene razlike,« pravi. 

Dodaja, da bi moralo oborožene spopade urejati mednarodno pravo. »To pomeni, da morajo biti civilisti zaščiteni in imeti vse potrebno za preživetje, ne glede na to, kje so, in ne glede na to, ali se bodo preselili ali ostali.«

10.45 WHO poziva Hamas k takojšnji izpustitvi vseh talcev

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je Hamas pozval, naj na podlagi humanitarnih in zdravstvenih razlogov takoj izpusti okoli 220 talcev, ki jih zadržuje v Gazi od ugrabitve 7. oktobra.

Poziv je Tedros naslovil na Hamas v sredo zvečer po pogovoru z izraelsko nevladno organizacijo Hostages and Missing Families Forum (Forum družin talcev in pogrešanih oseb), ki predstavlja družine ugrabljenih. Sporočil je, da se je na srečanju iz prve roke seznanil z njihovo »tragedijo, travmo in trpljenjem«, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

»Hamas mora nujno zagotoviti dokaze o tem, da so talci še živi in da jim nudijo zdravstveno oskrbo, ter jih takoj vse izpustiti na podlagi humanitarnih in zdravstvenih razlogov,« je dejal ter poudaril, da imajo mnogi talci, med katerimi so tudi starejši, ženske in otroci, zdravstvene težave, zaradi katerih morajo imeti stalno zdravstveno oskrbo. 

9.30 Resolucijo bo danes poskušala sprejeti Generalna skupščina ZN

V Varnostnem svetu Združenih narodov se v sredo niso uskladili o še dveh resolucijah, v središču katerih je bil humanitarni vidik konflikta med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Predloga sta pripravili ZDA in Rusija. 

ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, so v predlogu resolucije izpostavile pravico Izraela oziroma točneje »vseh držav« do samoobrambe v okviru mednarodnega prava in pozvale k humanitarnim premorom za dostavo pomoči v Gazo. VS ZN je ni sprejel, ker sta kljub podpori desetih držav nanjo dali veto Rusija in Kitajska.

Ruski predlog pa je vseboval zahtevo po »takojšnji in trajni humanitarni prekinitvi ognja« in obsodbo vsega nasilja in sovražnosti do civilistov, a so jo v 15-članskem varnostnem svetu podprle samo štiri države – ob Rusiji še Kitajska, Združeni arabski emirati in Gabon.

Izraelske vojaške sile med operacijo FOTO: Defense Forces via Reuters
Izraelske vojaške sile med operacijo FOTO: Defense Forces via Reuters

Za sprejetje resolucije, ki je po mednarodnem pravu zavezujoča, je v VS ZN potrebna podpora devetih članic, pri tem da nobena od petih stalnih članic ne sme dati veta.

Na dvodnevnem zasedanju o razmerah na Bližnjem vzhodu, ki se bo začelo danes, bo resolucijo zdaj poskušala sprejeti Generalna skupščina ZN, v kateri so vse članice ZN, nobena pa nima pravice veta, vendar njene resolucije niso zavezujoče. Po navedbah diplomatov predlog resolucije pripravljajo arabske države. V njej med drugim pozivajo k takojšnji prekinitvi ognja in neomejenemu dostopu humanitarne pomoči na območje Gaze, poroča AFP.

8.05 Izrael mora storiti vse za zaščito palestinskih civilistov

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo dejal, da ima Izrael pravico do obrambe po krvavih napadih skrajnega palestinskega gibanja Hamas 7. oktobra, vendar mora storiti vse za zaščito palestinskih civilistov v Gazi.

»Izrael ima pravico in tudi odgovornost, da se odzove na pobijanje svojih ljudi,« je dejal Biden novinarjem pred Belo hišo. Voditelje Hamasa je obtožil, da se strahopetno skrivajo za palestinskimi civilisti, a poudaril, da mora Izrael spoštovati vojno pravo.

image_alt
Netanjahu priznal pomanjkljivosti in napake po napadu Hamasa

»Izrael mora storiti vse, kar je v njegovi moči, da zaščiti nedolžne civiliste,« je dejal in pozval tudi k takojšnjemu prenehanju napadov judovskih naseljencev na Palestince na Zahodnem bregu. »To je prilivanje olja na ogenj. Napadajo Palestince na krajih, do katerih so upravičeni. To se mora takoj končati,« je dejal.

Ob vse večjem mednarodnem pritisku za humanitarno prekinitev ognja je Biden na novinarski konferenci z gostujočim avstralskim premierom Anthonyjem Albanesejem še povedal, da v sredinem telefonskem pogovoru od izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja ni zahteval, da Izrael odloži morebitno kopensko ofenzivo na Gazo do osvoboditve izraelskih talcev, ki jih je zajel Hamas. »To je njihova odločitev,« je dejal in pojasnil, da mu je dejal, da je treba, če je le mogoče, talce rešiti.

Satelitski posnetek mesta Beit Hanun v severni Gazi, posnet maja FOTO: Maxar Technologies via Reuters
Satelitski posnetek mesta Beit Hanun v severni Gazi, posnet maja FOTO: Maxar Technologies via Reuters

Tuje agencije objavljajo fotografije, ki prikazujejo območja v Gazi na začetku vojne in zdaj.

Zgornja slika prikazuje Beit Hanun pred vojno, spodnja pa zdaj.

Satelistki posnetek Beit Hanuna v napadih uničenega mesta FOTO: Maxar Technologies via Reuters
Satelistki posnetek Beit Hanuna v napadih uničenega mesta FOTO: Maxar Technologies via Reuters

7.15 Več napadov na tarče Hamasa, tudi s tanki

Izraelske enote so z oklepnimi vozili napadle tarče Hamasa v kopenskem napadu v Gazi.

Radio izraelske vojske je danes poročal o »razmeroma velikem« kopenskem vdoru, kar nakazuje, da je bil to največji vpad, odkar je Izrael začel zbirati sile zunaj enklave pred načrtovano obsežno invazijo.

Tanki in pehotna vozila so v sredo zvečer napadli »številne Hamasove teroristične celice, infrastrukturo in izstrelitve protitankovskih raket«, preden so zapustili Gazo in se vrnili v Izrael, poroča Jerusalem Post, ki se sklicuje na vojaški radio.

Izraelski tanki so ponoči sodelovali v »ciljanem napadu« na severu Gaze, je sporočila vojska, medtem ko je svoje sile pripravljala na naslednje stopnje kopenske invazije.

Pred tem je premier Benjamin Netanjahu v televizijskem govoru dejal, da se izraelske vojaške sile še vedno pripravljajo na kopensko invazijo, vendar ni dal nobenih namigov glede časa.

Izrael je prejšnji teden naročil 1,1 milijona prebivalcem Gaze in drugih severnih območij, naj zaradi lastne varnosti zapustijo območje. Toda visoki uradnik ZN je za BBC povedal, da se nekateri Palestinci, ki so zapustili svoje domove na severu Gaze, vračajo, ker se razmere na jugu slabšajo.

Preberite še:

Komentarji: