Koronavirus zaznan na vseh celinah z izjemo ene

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije opozarjajo, da večina držav ni pripravljena na večji izbruh.
Fotografija: Z virusom se je v Italiji do danes okužilo najmanj 374 ljudi, od katerih jih je 12 umrlo. Foto: REUTERS/Yara Nardi
Odpri galerijo
Z virusom se je v Italiji do danes okužilo najmanj 374 ljudi, od katerih jih je 12 umrlo. Foto: REUTERS/Yara Nardi

Čeprav število okužb z novim koronavirusom od torka dalje hitreje narašča zunaj Kitajske, kjer se je virus konec lanskega leta prvič pojavil, kot pa znotraj nje, predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) opozarjajo, da širjenje števila obolelih po vsem svetu še ni zadosten razlog za razglasitev pandemije.

Že sama beseda je lahko problematična, poudarjajo, če se za njeno uporabo odloča brez previdne in jasne analize dejstev. »Njena nepremišljena uporaba nima nikakršnega pozitivnega učinka, ampak kvečjemu povečuje nevarnost spodbujanja nepotrebnega in neupravičenega strahu, stigme ter paralize sistemom,« je med predstavitvijo najnovejših ugotovitev glede širjenja virusa povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Hkrati lahko zbudi vtis, da nam je virus ušel izpod nadzora, kar ni res. Smo v bitki, ki jo je mogoče dobiti, če sprejmemo prave odločitve,« je poudaril Ghebreyesus.


Kitajska kot zgled


Poleg umerjenih besed so iz iste ustanove prišla tudi opozorila, da svet na pandemijo ni pripravljen. To oceno je podal Bruce Aylward, ki je kot vodja posebne misije WHO preverjal učinkovitost ukrepov za preprečitev širjenja virusa na Kitajskem. »Pripravljeni morate biti na upravljanje [večjih izbruhov] … in to po hitrem postopku,« je opozoril v izjavi za svetovne medije. Kitajsko je izpostavil kot zgled za vse države, ki poskušajo z različnimi ukrepi preprečiti širjenje virusa, ki je po svetu zahteval več kot 2700 smrtnih žrtev, od katerih je bila velika večina Kitajcev.

Število nanovo odkritih okužb na Kitajskem je že nekaj časa v upadu. Foto: AFP
Število nanovo odkritih okužb na Kitajskem je že nekaj časa v upadu. Foto: AFP


Vse več indicev je, da se širjenje virusa v državi izvora umirja, medtem ko zunaj nje narašča in bo po vsej verjetnosti raslo še vsaj nekaj tednov. A širjenje virusa v Italiji, Južni Koreji in Iranu, ki so postala največja žarišča izven Kitajske, po besedah strokovnjakov zato ni nič manj zaskrbljujoče.


Svetovna žarišča


Iz Italije (374 okuženih, 12 mrtvih) se je virus v zadnjih dneh razširil v več evropskih držav. Primeri okužb so bili potrjeni v Avstriji, Španiji, Nemčiji, Švici, Grčiji, Severni Makedoniji, na Hrvaškem in v Franciji, kjer so včeraj zabeležili tudi prvo žrtev med francoskimi državljani. Daleč največje žarišče virusa zunaj Kitajske je še vedno Južna Koreja (1261 okuženih, 12 mrtvih), kjer je število primerov v zadnjem tednu eksponentno naraslo. Širjenje virusa v Iranu (139 okuženih, 19 mrtvih) je medtem sprožilo preplah v širši bližnjevzhodni regiji, zaradi česar je več sosednjih držav zaprlo svoje meje z islamsko republiko.

Prizor iz Milana. Foto: REUTERS/Yara Nardi
Prizor iz Milana. Foto: REUTERS/Yara Nardi


Na seznamu držav, kjer so potrdili prve primere virusa, je od danes tudi Brazilija, kjer so okužbo z virusom odkrili pri 61-letniku, ki je bil ta mesec na potovanju v Italiji. Prisotnost koronavirusa je bila s tem potrjena na vseh celinah z izjemo Antarktike.

Preberite še:

Komentarji: