Krasni špansko-slovenski svet

Špansko-slovenski odnosi so privzdignjeni, kljub pripetljaju s Katalonijo.
Fotografija: Josep Borrell, španski zunanji minister, in slovenski kolega Miro Cerar. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Josep Borrell, španski zunanji minister, in slovenski kolega Miro Cerar. FOTO: Uroš Hočevar

Slovenski in španski zunanji minister Miro Cerar in Josep Borrell sta se danes, med Špančevim obiskom v Ljubljani, zavzela za poglobitev dobrih odnosov med državama. Razmerje sta za odlično in prijateljsko označila tudi s predsednikom Borutom Pahorjem. Ni nepomembno, da so bili še decembra lani špansko-slovenski politično-medijski toni – vsaj nekaj dni navzven in na daleč – manj privzdignjeni.


Napačni zgledi


Uradni Madrid je zmotilo, da se je v Ljubljano bolj kot ne zasebno odpravil katalonski predsednik Quim Torra, se neuradno srečal tudi s Pahorjem in potem, spet doma, pohvalil slovensko osamosvojitveno pot. V politično-medijski Španiji je završalo o vojnah na Balkanu in tudi Borrell je tvitnil, »kako neodgovorno in nevedno se je zgledovati po slovenski poti«.

Pahorjevo srečanje s Kataloncem je takrat vznemirilo premiera Marjana Šarca, ki je obžaloval »neenotnost slovenske zunanje politike do Katalonije, »kljub dogovoru, da bo naše ravnanje enotno«; torej se Pahor ne bi smel srečati s katalonskim kolegom. Danes je imel Borrell na programu prav tako srečanje s Šarcem.


Politična odgovornost


Borrell se je na novinarski konferenci sicer zahvalil Sloveniji za razumevanje pri težavah glede Katalonije. Na temo sojenja zaprtim katalonskim politikom je vodja španske diplomacije poudaril, da ne gre za politični proces, ampak za sojenje politikom, ki so odgovorni. »Morda imajo tudi odgovornost kazenskega značaja, a o tem bodo odločili sodniki,« je dejal po pisanju STA in pojasnil, da politiki v Španiji niso zaščiteni nič bolj kot običajni državljani.

Cerar je povedal, da Slovenija spremlja dogajanje ter da morajo procesi potekati skladno s španskimi zakoni in vladavino prava. »Gre za notranjo zadevo španskega pravosodja, v katero se ne moremo vmešavati, si pa želimo, da zadeve dobijo pravni epilog,« je še poudaril.

Preberite še:

Komentarji: