Lani v Evropi občutno več primerov ošpic kot leto prej

WHO pravi, da je porast posledica manjšega števila cepljenih otrok med pandemijo. Tudi v državah, ki so dosegle status izkoreninjenosti, so možni izbruhi.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec/Delo

Leta 2023 je bilo v Evropi z ošpicami okuženih 42.200 ljudi, leto prej pa 941, kar pomeni občutno povečanje števila primerov ošpic. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) meni, da je vzrok za tako velik porast števila okužb zmanjšan obseg cepljenja otrok proti boleznim med pandemijo koronavirusa, njihove ugotovitve povzema BBC.

WHO poudarja potrebo po nujnih ukrepih za preprečevanje nadaljnjega širjenja bolezni in pomembnost cepljenja kot glavnega sredstva za zaščito otrok pred ošpicami. Ošpice so namreč visoko nalezljiva bolezen, ki lahko povzroči hude zaplete, vključno s pljučnico, meningitisom, slepoto in krči. Še posebej ogroženi so dojenčki, noseče ženske in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

V Združenem kraljestvu so zdravstveni uradniki povedali, da bi se izbruh ošpic v West Midlandsu lahko hitro razširil v druga mesta z nizko stopnjo precepljenosti. Po podatkih angleške nacionalne zdravstvene službe (NHS England) je več kot 3,4 milijona otrok, mlajših od 16 let, nezaščitenih in v nevarnosti, da zbolijo za to boleznijo.

FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters
FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters

95 odstotkov za čredno imunost

Cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (OMR) je učinkovito pri preprečevanju ošpic, vendar so stopnje cepljenja upadle. V Združenem kraljestvu je samo 85 odstotkov otrok, ki začenjajo osnovno šolo, prejelo oba odmerka cepiva. WHO pa priporoča, da se 95 odstotkov otrok v vseh skupnostih cepi z dvema odmerkoma cepiva, da dosežejo čredno imunost in preprečijo širjenje ošpic.

V Združenem kraljestvu tako starše pozivajo, da se dogovorijo za termin in cepijo svoje otroke. Prvi odmerek cepiva se otrokom daje okrog prvega leta starosti, drugi odmerek pa, ko je otrok star nekje tri leta in štiri mesece.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

21.000 hospitalizacij in pet smrti

O razmerah v Evropi je dr. Hans Kluge, regionalni direktor WHO, povedal: »V regiji nismo videli le ogromnega povečanja primerov ošpic, ampak tudi skoraj 21.000 hospitalizacij in pet smrti, povezanih z ošpicami. To je skrb vzbujajoče. Cepljenje je edini način za zaščito otrok pred to potencialno nevarno boleznijo.«

Vse države v evropski regiji so pozvali, naj hitro odkrijejo izbruhe ošpic in se nanje odzovejo ter cepijo več ljudi.

WHO je sporočil, da so ošpice lani prizadele vse starostne skupine – tako mlade kot starejše. Na splošno sta bila dva od petih primerov pri otrocih, starih od enega do štirih let, in eden od petih primerov pri odraslih, starih 20 let in več.

Preberite še:

Komentarji: