Macron namerava kmalu napovedati gradnjo šestih jedrskih reaktorjev

Njegovo zavezo tehnologiji EPR sta spodbudili aktualna evropska energetska kriza in okrnjena kupna moč gospodinjstev.
Fotografija: Ob prevzemu predsedniškega žezla je Macron napovedoval zmanjšanje doprinosa jedrske energije k celotnemu deležu energije v državi, in sicer s 75 na 50 odstotkov do leta 2035. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Odpri galerijo
Ob prevzemu predsedniškega žezla je Macron napovedoval zmanjšanje doprinosa jedrske energije k celotnemu deležu energije v državi, in sicer s 75 na 50 odstotkov do leta 2035. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron želi pred božičem napovedati gradnjo šestih novih naprednih jedrskih reaktorjev tipa EPR. Predsednikovo zavezo tehnologiji EPR sta spodbudili aktualna evropska energetska kriza in okrnjena kupna moč gospodinjstev šest mesecev pred predsedniškimi volitvami, je v ponedeljek poročal francoski časnik Le Figaro.

Ob prevzemu predsedniškega žezla je Macron napovedoval zmanjšanje doprinosa jedrske energije k celotnemu deležu energije v državi, in sicer s 75 na 50 odstotkov do leta 2035. A energetska kriza oziroma višje cene energentov v Evropi spreminjajo razpoloženje v drugem največjem gospodarstvu območja z evrom.

»Energetska kriza kaže, da imamo prav, da za našo zeleno energetsko tranzicijo izberemo jedrsko energijo,« Le Figaro povzema neimenovanega visokega uradnika v francoski vladi.

FOTO: Benoit Tessier/Reuters
FOTO: Benoit Tessier/Reuters

Francoska vlada je sicer najprej napovedovala, da novih projektov gradnje reaktorjev EPR – gre za novo generacijo reaktorjev – ne bo izvajala, dokler ne bo zaključen projekt jedrske elektrarne Flamanville na severozahodu Francije, ki ga izvaja francoski energetski velikan EDF.

Že 1. oktobra pa je francoska ministrica, pristojna za industrijo, Agnes Pannier-Runacher dejala, da bi se Francija lahko odločila zgraditi šest novih reaktorjev, še preden bo jedrska elektrarna Flamanville polno operativna. Ta projekt je sicer utrpel že za desetletje zamud, tudi njegova vrednost se je v tem času močno povečala. Oblasti medtem še vedno ne povedo, kdaj bo ta jedrska elektrarna priključena v sistem.

Tiskovni predstavnik Elizejskih poljan pisanja Figara za zdaj ni komentiral, pisanje časnika povzemajo tuje tiskovne agencije.

Preberite še:

Komentarji: