Mark Zuckerberg se bo zagovarjal tudi pred evropskimi poslanci

Ustanovitelj Facebooka bo pojasnil prakse podjetja glede uporabe osebnih podatkov.
Fotografija: Mark Zuckerberg bo prišel v Bruselj. FOTO: Stephen Lam/Reuters
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg bo prišel v Bruselj. FOTO: Stephen Lam/Reuters

Bruselj - Ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg se bo v Bruslju srečal z evropskimi poslanci, s katerimi bo razpravljal o praksah podjetja glede osebnih podatkov, je danes tvitnil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Dodal je, da bodo srečanje organizirali čim prej, »upamo, da že prihodnji teden«.

Konferenca predsednikov, ki jo sestavljajo vodje političnih skupin in Tajani, se je strinjala, da bi moral Zuckerberg pojasniti prakse podjetja glede uporabe osebnih podatkov na srečanju s predstavniki Evropskega parlamenta, je zapisal Tajani v izjavi na Twitterju.

»Naši državljani si zaslužijo polna in podrobna pojasnila,« je dodal.
 

Srečanje najverjetneje za zaprtimi vrati


Facebook je bil namreč tarča očitkov zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz EU kot na izid ameriških volitev leta 2016.

Kot je pojasnil Tajani, se bo Zuckerberg v Bruslju sestal z voditelji političnih skupin in nekaterimi evropskimi poslanci, tudi člani odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine.

Bruseljski mediji ugibajo, da bo srečanje najverjetneje potekalo za zaprtimi vrati.


 

Zuckerberg prevzel osebno odgovornost


Šef Facebooka se je tako očitno vendarle odzval na pozive evropskih poslancev, naj pride na zagovor tudi k njim, potem ko je moral afero pojasnjevati na zaslišanju v ameriškem kongresu.

V kongresu je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov več deset milijonov uporabnikov tega družbenega omrežja in opozoril na »oboroževalno tekmo« proti ruskemu širjenju dezinformacij.

Afera z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka je izbruhnila nekaj mesecev pred uveljavitvijo korenite reforme evropskih pravil o varstvu osebnih podatkov.

Komentarji: