Rusija ponovno vzpostavila promet čez most na Krim

V eksploziji na mostu na polotok Krim so bili ubiti najmanj trije ljudje, je danes sporočil ruski nacionalni preiskovalni urad.
Fotografija: »Do eksplozije je prišlo nekaj minut čez 6. uro zjutraj, ko je most prečkal tudi vlak z gorivom. Sedem cistern z gorivom se je vnelo, deli mostu pa so se delno porušili,« so sporočili iz Moskve. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
»Do eksplozije je prišlo nekaj minut čez 6. uro zjutraj, ko je most prečkal tudi vlak z gorivom. Sedem cistern z gorivom se je vnelo, deli mostu pa so se delno porušili,« so sporočili iz Moskve. FOTO: Reuters

Po eksploziji na mostu, ki povezuje rusko celino z okupiranim ukrajinskim polotokom Krim, zaradi česar se je del cestnega dela mostu porušil in padel v morje, na železniškem pa gori vlak z gorivom, so v Kijevu očitno zadovoljni. Svetovalec predsednika Volodimirja Zelenskega je napovedal, da je »to šele začetek«.

Ukrajinska vlada je na twitterju posnetke požara na mostu komentirala z besedami »nor požar«. Mihajlo Podoljak, svetovalec Zelenskega, pa je zapisal, da je dogajanje na mostu »šele začetek« izgona Rusov z ukrajinskega ozemlja.

Ni sicer priznal, da naj bi bili za to odgovorni Ukrajinci, a je zapisal, da si bo Ukrajina povrnila vse, kar ji je bilo odvzeto. »Vse ilegalno mora biti uničeno. Vse ukradeno mora biti vrnjeno Ukrajini. Vse, kar je okupirala Rusija, bo izgnano,! je tvitnil Podoljak.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je poškodbo mostu čez Kerško ožino primerjalo s potopitvijo ruskega raketnega rušilca v aprilu. »Dva velika simbola ruske moči na ukrajinskem Krimu sta bila uničena. Kaj sledi,« so zapisali na uradnem računu na twitterju.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Rusija ponovno vzpostavila promet čez most na Krim

Rusija je še isti dan ponovno vzpostavila tako cestni kot železniški promet čez most. Cestni promet teče po enem vozišču, saj je del drugega vozišča padel v morje, preko železniškega mostu pa sta že peljala dva vlaka, je sporočila družba, ki upravlja z železniškim prometom med Rusijo in Krimom.

En vlak je iz Krima odpeljal proti Sankt Peterburgu, drugi pa proti Moskvi, so po poročanju francoskih tiskovnih agencij sporočili iz družbe. Pred tem so obnovili tudi cestni promet, ki pa poteka samo po enem vozišču.

Putin že odredil preiskavo

Po ruskih podatkih je na mostu, ki je zelo pomemben za oskrbo ruskih vojakov na Krimu in jugu Ukrajine, eksplodiral tovornjak bomba. Del cestnega mostu je padel v morje, na železniškem delu pa je več cistern z gorivom zajel ogenj. Tudi železniški del mostu je močno poškodovan. Ruski predsednik Vladimir Putin je že odredil preiskavo.

V eksploziji na mostu na polotok Krim so bili ubiti najmanj trije ljudje, je danes sporočil ruski nacionalni preiskovalni urad. Eksplozijo naj bi povzročil tovornjak bomba, ubiti ljudje pa naj bi bili potniki v avtomobilu, ki je bil tedaj na cesti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ruski preiskovalci so sporočili, da so iz morja potegnili tri trupla. Šlo naj bi za potnike v avtomobilu, ki je bil ravno tedaj v bližini eksplozije. Niso pa še pojasnili, kako bi lahko en tovornjak povzročil uničenje tolikšne razsežnosti, še navaja dpa.

V Moskvi zaenkrat nakazujejo, da so za to odgovorni »ukrajinski teroristi«, a še nihče ni dejal, da je šlo za vojaški napad. Niti v Ukrajini niso prevzeli odgovornosti, čeprav tam zaradi dogodka vlada pravcato slavje.

Most sicer predstavlja velik simbol ruske okupacije Krima, ki si ga je priključila leta 2014. Putin ga je slovesno odprl leta 2018 in s tem podčrtal odločenost, da bo ta polotok za vedno del ruskega ozemlja.

Na drugi strani je most v Ukrajini izrazito osovražen. Po objavi posnetkov uničenja dela mostu in požara vlaka na njem so spletna družbena omrežja izbruhnila v dobesednem proslavljanju, tudi kot »posebno darilo« Putinu za 70. rojstni dan, ki ga je imel v petek. Napad na most hkrati predstavlja novo ponižanje za Kremelj, ki mu »specialna vojaška operacija« v Ukrajini niti slučajno ne gre po načrtih, poroča britanski BBC.

Komentarji: