Na shodu desnice v Rimu znova napoved naskoka na oblast

Po prepričanju Lige je shod pritegnil 200.000 ljudi, po prepričanju policije pa le 50.000.
Fotografija: Shod je bil uperjen proti drugi vladi premiera Giuseppeja Conteja. Njegovo prvo vlado je v želji po predčasnih volitvah avgusta z vladno krizo spodkopal prav Salvini, tedanji podpredsednik in notranji minister. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Odpri galerijo
Shod je bil uperjen proti drugi vladi premiera Giuseppeja Conteja. Njegovo prvo vlado je v želji po predčasnih volitvah avgusta z vladno krizo spodkopal prav Salvini, tedanji podpredsednik in notranji minister. FOTO: Remo Casilli/Reuters

Trg sv. Janeza v Rimu, ki velja za tradicionalno prizorišče shodov sindikatov in levice, je bil v popoldanskih urah prizorišče dolgo napovedanega protivladnega shoda italijanske desnice proti aktualni vladi Demokratske stranke in Gibanja pet zvezd. Osrednja organizatorka je bila Liga Mattea Salvinija.

Po prepričanju Lige je shod pritegnil 200.000 ljudi, po prepričanju policije pa se ga je, kot poroča Il Corriere della sera, udeležilo okoli 50.000.



Shod je bil uperjen proti drugi vladi premiera Giuseppeja Conteja. Njegovo prvo vlado je v želji po predčasnih volitvah avgusta z vladno krizo spodkopal prav Salvini, tedanji podpredsednik in notranji minister, sedaj je Liga v opoziciji.

Ob članih te so na protestu sodelovali še člani neofašistične skupine CasaPound ter skrajno desne stranke Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Meloni. Ob teh še člani stranke Naprej Italija nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija.

FOTO: Remo Casilli/Reuters
FOTO: Remo Casilli/Reuters

 

Italijanski ponos ...


Salvini je danes znova napovedal naskok na oblast, protest pa je sodeč po pisanju italijanskih medijev znova minil v populističnih tonih in obnavljanju zaveze k »obrambi integritete, Boga, domovine in družine«. Naslovili so ga Italijanski ponos, podnaslovili pa Ena domovina, ki jo je potrebno ljubiti in braniti.

»Tu smo, da izrazimo ne vladi davkov, lisic in birokracije,« je med drugim izjavil Salvini. »Tu smo, da pošljemo domov vlado, ki je Italijani niso izvolili.«

Duhovitejši prekaljenec Berlusconi je, denimo, izjavil, da se zaradi svojih osmih sodnih procesov ne boji ničesar več ... In izzval smeh.

Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni in Matteo Salvini. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni in Matteo Salvini. FOTO: Remo Casilli/Reuters


Melonijeva je vlado napadla s temi besedami: »Mi na trgu, ki zahtevamo svobodo, in vi, zabarikadirani v palačah. Ne govorim le o Demokratski stranki, ampak tudi o Gibanju pet zvezd, sedaj se stiskajo kot sardine v salamuri.«

Kot piše italijanska Ansa, so se prisotni na trgu odzvali z vzklikanjem gesla »Grillo, Grillo, vaffanculo«, ki je ustanovitelja gibanja Beppeja Grilla pošiljalo v zadnjo plat.

»Kakšen ekstremizem neki, gre za običajne ljudi, za ljudstvo proti eliti, za trg proti palači. 200.000 nas je, dvestotisočkrat hvala,« je še povedal Salvini.

Komentarji: