Napadalec iz Toronta obtožen desetih umorov

Voznik, ki je v ponedeljek s kombijem zapeljal med pešce, je bil obtožen desetih umorov in 13 poskusov umora.
Fotografija: Policija je na prizorišču napada na križišču ulice Yonge in avenije Finch aretirala osumljenca.
 
Odpri galerijo
Policija je na prizorišču napada na križišču ulice Yonge in avenije Finch aretirala osumljenca.  

Toronto – Moški, ki je v kanadskem Torontu v ponedeljek z najetim kombijem zapeljal v množico pešcev, je pri tem ubil najmanj deset ljudi, 15 jih je bilo ranjenih. Policija je dejanje, ki se je zgodilo sredi dneva in 16 kilometrov od prizorišča zasedanja ministrov skupine G7, označila za nameren napad.

Voznik je bil danes obtožen desetih umorov in 13 poskusov umora, so poročali kanadski mediji.

Domnevni napadalec Alek Minassian, ki je bil oblečen v belo zaporniško uniformo, je na današnjem prvem zaslišanju na sodišču v Torontu pokazal malo čustev, poročanje medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.
Incident verjetno ni bil povezan z nacionalno varnostjo

»Dejanje se vsekakor zdi namerno,« je novinarjem dejal vodja policije v največjem kanadskem mestu Mark Saunders. Minister za javno varnost Ralph Goodale je dodal, da se na podlagi dostopnih informacij ne zdi, da bi bil incident povezan z nacionalno varnostjo.

Policija je na prizorišču napada na križišču ulice Yonge in avenije Finch aretirala osumljenca. Ta se je predal, potem ko se je znašel nasproti policista in sta drug v drugega merila z orožjem. Gre za 25-letnega Minassiana iz severnega predmestja Toronta. Njegov motiv sicer zaenkrat ni znan.

Poškodovani kombi, ki je zapeljal v množico.
Poškodovani kombi, ki je zapeljal v množico.

Število smrtnih žrtev se je s prvotnih devet povečalo na deset, saj je eden od ranjenih zaradi poškodb umrl. V bolnišnicah po mestu ostaja še 15 ljudi. Primer po besedah Saundersa preiskujejo tako lokalni kot zvezni preiskovalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

{twitter}
UPDATE: 10 dead, 15 injured after van plows into pedestrians in Toronto pic.twitter.com/uL0Ljdr9u8 https://t.co/ifnvmLz0yT
— RT (@RT_com) April 24, 2018
{/twitter}
Kanadski premier Justin Trudeau je izrazil veliko žalost zaradi tragičnega in nesmiselnega napada, obenem pa se je zahvalil vsem, ki so se brez oklevanja prvi odzvali na dogodek.

{twitter}
The @TorontoPolice and first responders faced danger without hesitation today, and I want to thank them for their courage and professionalism. We’ll continue working with our law enforcement partners as the investigation continues.
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) April 24, 2018
{/twitter}

Napad se je zgodil 16 kilometrov od konferenčnega centra, ki gosti srečanje zunanjih ministrov skupine G7, a po navedbah oblasti nič ne kaže, da bi bil z njim povezan. Zasedanje se bo kot načrtovano danes nadaljevalo.

Napadi z vozil, ki so jih izvedli skrajneži, so bili že večkrat usodni za več ljudi v več mestih in prestolnicah z Londonom, Parizom, New Yorkom in Nico vred.

Komentarji: