Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nasilje v Gazi obsodil tudi Milan Brglez

Dan po nasilju, v katerih je umrlo 58 Palestincev, v Gazi potekajo pogrebi.
Pogreb enega izmed Palestincev, ki so umrli med protestom proti odprtju veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu. FOTO: Mahmud Hams/Afp
Pogreb enega izmed Palestincev, ki so umrli med protestom proti odprtju veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu. FOTO: Mahmud Hams/Afp
T. V., Be. B., STA
15. 5. 2018 | 07:29
15. 5. 2018 | 17:06
5:55
Hkrati s pogrebi žrtev Palestinci danes s protesti opozarjajo na dan katastrofe v spomin na ustanovitev države Izrael pred 70 leti.

Izraelske varnostne sile so pripravljene na nov dan spopadov s protestniki, Palestinske skupine pa so po poročanju BBC-ja namignile, da bodo omilile svoje proteste.



Protesti sledijo ponedeljkovem nasilju, ko so na območju Gaze ob meji z Izraelom izraelske sile ubile 58 Palestincev, več kot 2.700 jih je bilo ranjenih.

V Gazi je v ponedeljek protestiralo okoli 40 tisoč ljudi. FOTO: AFP
V Gazi je v ponedeljek protestiralo okoli 40 tisoč ljudi. FOTO: AFP


Med smrtnimi žrtvami je bila menda tudi osemmesečna dojenčica, za katero naj bi bilo usodno vdihavanje solzivca. Med najbolj krvavim dnem izraelsko-palestinskega konflikta od vojne leta 2014 so nekateri protestniki proti izraelskim vojakom metali kamne in eksplozivna telesa ter zažigali gume. Hamas naj bi zbrane pozival, naj predrejo ograjo med območjema. Na protestu se je po ocenah zbralo okoli 40.000 Palestincev.


Turčija odpoklicala veleposlanika iz ZDA


Ankara je svojega veleposlanika tako iz Washingtona kot iz Tel Aviva poklicala domov na posvetovanja, je potrdila turška vlada, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan ponedeljkovo nasilje v Gazi opisal kot genocid. ZDA je Erdoğan, ki je zdaj na tridnevnem obisku v Veliki Britaniji, obtožil, da so postale del problema, in ne rešitve ter izgubile svojo vlogo posrednika na Bližnjem vzhodu,
 

ZDA blokirale preiskavo


Na zahtevo Kuvajta se bo zaradi nasilja danes ob 16. uri po srednjeevropskem času sestal varnostni svet ZN na izrednem odprtem zasedanju. ZDA so po navedbah diplomatov blokirale osnutek izjave, v kateri naj bi varnostni svet pozval k neodvisni preiskavi ponedeljkovega nasilja.



Izrael in ZDA so nasilje upravičile s pravico Izraela do obrambe, za žrtve pa okrivile skrajno gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze.

Po tem najbolj krvavem dnevu od vojne na območju Gaze leta 2014 so palestinske oblasti razglasile tridnevno žalovanje in pozvale k splošni stavki na palestinskih območjih. Palestinski predsednik Mahmud Abas je obsodil »izraelski pokol« in poudaril, da ZDA po preselitvi veleposlaništva »niso več posrednik na Bližnjem vzhodu«.
 

Brglez obsodil ponedeljkovo nasilje v Gazi


Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes ostro obsodil nasilje, ki je v ponedeljek izbruhnilo v Gazi, ter, kot je dejal, prekomerno uporabo sile izraelskih varnostnih organov proti palestinskim protestnikom. Po zadnjih podatkih je bilo v nasilju na protestih proti selitvi ameriškega veleposlaništva ubitih najmanj 60 Palestincev.

Kot je Brglez opozoril v izjavi za novinarje v Ljubljani, mora namreč biti vsakršna uporaba sile, tudi v varnostne namene, sorazmerna, in to velja za vse države na svetu. »V nasprotnem primeru smo zelo blizu kršitvam mednarodnega prava,« je poudaril.

Izrazil je tudi globoko obžalovanje zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema kot nedeljive prestolnice Izraela. »To je nesprejemljivo in pomeni priznanje protipravnega stanja okupacije ter neposredno kršitev resolucij tako Varnostnega sveta kot Generalne skupščine Združenih narodov. Prispeva tudi k dodatnemu poslabšanju položaja na terenu,« je izpostavil.
 

Poziv Levice vladi in ministrstvu


V stranki Levica so medtem ocenili, da sta odnos slovenske vlade do Izraela in dopuščanje kršitev mednarodnega prava nesprejemljiva in konformistična. Vlado in ministrstvo za zunanje zadeve pa so pozvali, da na zagovor pokličeta veleposlanika ZDA in Izraela v Sloveniji. Od ministrstva zahtevajo tudi, da podpre prizadevanja za neodvisno preiskavo nasilja v Gazi v ZN, so sporočili iz stranke.

Minister Erjavec se je odzval tudi na poziv Levice: »Obsojamo to dejanje, če povabimo veleposlanika ZDA in Izraela na pogovore, pa to ne bo vplivalo na dogajanje. Vemo, kakšna je teža Slovenije, v sklopu EU pa bomo na strani tistih, ki zagovarjajo mirno rešitev krize,« je dejal in dodal, da si ne želi, da bi katera od političnih strank nabirala predvolilne točke na tej tragediji.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine