Navalni prepričan, da za zastrupitvijo stoji Putin

V Rusijo se bo vrnil, ker je državo treba demokratizirati, je povedal v intervjuju za nemški Spiegel.
Fotografija: Aleksej Navalni na klopci v Berlinu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Aleksej Navalni na klopci v Berlinu. FOTO: AFP

Aleksej Navalni, zastrupljeni ruski opozicijski politik, je za nemški časnik Der Spiegel spregovoril o svojem okrevanju, razmerah v Rusiji in načrtih za naprej. Kot je dejal v daljšem pogovoru, je prepričan, da za njegovo zastrupitvijo stoji ruski predsednik Vladimir Putin. Kljub poskusu umora pa se namerava vrniti v Rusijo in svoje delo nadaljevati tam, kjer ga je končal. Še naprej bo potoval po državi in se boril proti korupciji in za demokratizacijo države.

Med prvimi vprašanji, ki so mu jih postavili, je bil obisk kanclerke Angele Merkel. O vsebini pogovora ni povedal nič konkretnega. Dejal je le, da je šlo za družinski obisk, saj sta bila tam tudi njegova žena in sin. Merklovi se je zahvalil za njeno ukrepanje v njegovem primeru in poudaril, da o razmerah v Rusiji ve zelo veliko. »Ob pogovoru s kanclerko lahko razumem, zakaj je že tako dolgo na čelu države,« je dejal Navalni.
 

O meni bodo pisali v medicinskih revijah


Navalni zdaj živi v stanovanju v Berlinu, njegova hčerka se je vrnila na študij na Stanford. Čez dan se veliko giblje in dela vaje z zdravnikom. »Pravijo, da bom okreval 90-odstotno. Morda celo stoodstotno. A nihče ne ve zagotovo. Takšnih ljudi, ki bi po zastrupitvi z živčnim plinom živeli naprej, ni veliko. O meni bodo pisali v medicinskih revijah,« o sebi kot neke vrste poskusnem zajčku govori Navalni, ki je tudi prepričan, da ruska oblast s tovrstnimi zastrupitvami ne bo kmalu prenehala.

Navalni v pogovoru podrobno opiše trenutek, ko je na poletu iz Tomska v Moskvo opazil, da se z njim nekaj dogaja, pa do trenutka, ko je obležal nezavesten na tleh letala. Med drugim je dejal, da ni občutil nobene bolečine, ampak da ga je le spreletelo zavedanje, da so ga zastrupili in da bo umrl.

Navalni ne vidi druge razlage kot to, da je za njegovo zastrupitev odgovoren Putin. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Navalni ne vidi druge razlage kot to, da je za njegovo zastrupitev odgovoren Putin. FOTO: Tiziana Fabi/AFP


Prepričan je, da je v stik s strupom prišel v hotelu v Tomsku in da so sledi strupa zagotovo na njegovih oblačilih, ki pa so mu jih odvzeli v bolnišnici v Omsku. »Ne dvomim, da se moja oblačila že mesec dni namakajo v velikem kontejnerju z belilom, da bi tako odstranili vse sledove strupa,« pravi Navalni in dodaja, da če ne bi bilo srečnega spleta okoliščin, tudi tega, da so mu atropin vbrizgali že po uri in pol, ne bi preživel. Njegovi sodelavci, ki so še bili v hotelu v Tomsku, so, ko so jih obvestili, da je v bolnišnici zaradi zastrupitve, iz njegove hotelske sobe odnesli številne predmete, med njimi steklenico z vodo, na kateri so kasneje nemški laboranti odkrili sledove novičoka.

»Trdim, da za dejanjem stoji Vladimir Putin,« je prepričan Navalni. Ključni dokaz za to je dejstvo, da lahko uporabo in izdelavo strupa iz skupine novičok naročita le dve osebi: vodja notranje tajne službe FSB ali vodja zunanje tajne službe SWR. Pri čemer nobeden o njiju ne ukrepa brez Putinove vednosti, še pravi Navalni. Na vprašanje, zakaj so ga sploh spustili iz države, pa odgovarja, da so to preprečevali 48 ur in da nato niso imeli druge izbire, saj bi se sicer lahko zgodilo, da bi umrl v Omsku in bi Putin s tem priznal svojo krivdo.
 

V Rusijo se bo vrnil


Navalni opozarja, da je vtis, da se Putin ukvarja le še z geopolitiko, ne pa z domačo politiko, lažen. Kot najpomembnejši projekt v prihodnje izpostavlja volitve v Dumo prihodnje leto. Cilj njegovega gibanja je razbiti monopol, ki ga ima v državi Putinova stranka.

Tako so v Nemčiji pred rusko ambasado opozarjali na to, da je bil ruski opozicijski voditelj zastrupljen. FOTO: Odd Andersen/AFP
Tako so v Nemčiji pred rusko ambasado opozarjali na to, da je bil ruski opozicijski voditelj zastrupljen. FOTO: Odd Andersen/AFP


Na vprašanje, kje je on na političnem parketu, levo ali desno, odgovarja, da o takšni delitvi v Rusiji ni mogoče govoriti, saj se ta nikoli ni izoblikovala, kot to velja v zahodnem svetu. »V Nemčiji že imate demokracijo. Mi pa moramo najprej oblikovati koalicijo vseh sil, ki bodo premagale Putina in se bodo zavzele za neodvisnost sodišč,« pravi Navalni. Zavrnil pa je namigovanja, da je v preteklosti zagovarjal nacionalistična stališča. »V tem, da na eni strani podpiram sindikate in na drugi vizume za migrante iz centralne Azije, ne vidim navzkrižja,« je poudaril.

Navalni se namerava vrniti v Rusijo in nadaljevati svoje delo. »Brez tega boja bo samo še slabše. Že danes v Rusiji zaradi objav na socialnih omrežjih tako rekoč vsak dan obsodijo kakšnega posameznika,« opozarja. Putinu, kot pravi, gre le za osebno obogatitev in moč. Zato Navalni meni, da bi morala Nemčija finančno sankcionirati osebe, ki so mu blizu.

Preberite še:

Komentarji: