Madrid in London se pogajata o ukrepu karantene

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Potniki v pričakovanju poleta med Palmo de Mallorco in Londonom. FOTO: Jaime Reina/AFP
Odpri galerijo
Potniki v pričakovanju poleta med Palmo de Mallorco in Londonom. FOTO: Jaime Reina/AFP



22.05 Francija: statistika okužb tudi ob koncu tedna visoka

V Franciji so v zadnjih treh dneh potrdili 2551 novih primerov okužbe s koronavirusom. Na dan so tako povprečno zabeležili 850 novih primerov, kar je manj od četrtka in petka, ko so dnevno potrdili več kot 1000 novih primerov. 

20.00 Belgija zaostruje ukrepe proti širjenju virusa

Belgija uvaja nove ukrepe v boju proti koronavirusu zaradi zaskrbljujočega porasta okužb, pretežno povezanega s pristaniškim mestom Antwerpen (med 17. in 23. julijem je bilo dnevno povprečje novih okužb v državi 279, kar je 71 odstotkov več kot teden prej). Od srede se bodo Belgijci izven lastnih gospodinjstev lahko srečevali le s petimi ljudmi, znova bo močno priporočeno delo od doma. Na javnih dogodkih na prostem se bo lahko zbralo do 200 ljudi, v zaprtem prostoru pa do 100. Poleg tega bodo znova postale obvezne zaščitne maske povsod, kjer ne bo mogoče vzdrževati medsebojne razdalje 1,5 metra. STA

19.10 Na Hrvaškem predstavili aplikacijo za omejevanje širjenja virusa

Na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo so predstavili mobilno aplikacijo Stop covid-19, s katero bo mogoče spremljati kontakte okuženih z novim koronavirusom. Uporaba aplikacije je prostovoljna, uporablja pa le začasne in anonimne podatke ter deluje na osnovi tehnologije bluetooth. STA 

18.21 V Nemčiji obvezna testiranja za potnike, ki prihajajo iz rizičnih držav

V Nemčiji nameravajo uvesti obvezna testiranja na okužbo z novim koronavirusom ob prihodu iz rizičnih držav. Po napovedih naj bi bili ti testi brezplačni. Ukrep naj bi predvidoma začel veljati prihodnji teden, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Seznam rizičnih držav pripravlja nemška vlada skupaj z nemškim inštitutom Roberta Kocha (RKI). Glavni kriterij je več kot 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dnevih. Na trenutnem seznamu je 128 držav, med njimi ni Slovenije, Hrvaške, Italije in Madžarske ter Španije, so pa med drugim Luksemburg, BiH, Kosovo, Črna gora, Srbija in Turčija. STA 

Preberite še: Po vrnitvi z dopusta obvezno na testiranje


Zaradi koronavirusa je v Avstriji umrlo 713 bolnikov, največ na Dunaju, 204. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Zaradi koronavirusa je v Avstriji umrlo 713 bolnikov, največ na Dunaju, 204. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


18.10 Nekateri Googlovi zaposleni doma še eno leto

Googlovim uslužbencem, ki svoje delo lahko opravljajo od doma, se v pisarno ne bo treba vrniti vsaj do konca junija 2021. Z uvajanjem dela od doma za nedoločeno časovno obdobje se po navedbah tiskovne agencije Reuters spogleduje tudi Twitter. 

18.00 Testiranje cepiva zoper covid-19 v ZDA vstopilo v ključno fazo

V ZDA so začeli s pomembno fazo testiranja cepiva mRNA-1273 proti covidu-19. V kliničnem testiranju bo sodelovalo približno 30.000 odraslih prostovoljcev, ki nimajo covida-19. Dobili bodo dva odmerka cepiva mRNA-1273 v razmiku 28 dni. Polovica prostovoljcev bo dobila pravo cepivo, polovica placebo. Cepivo vsebuje majhen del genske kode koronavirusa, navaja BBC. V tej stopnji testiranja bodo proučili, ali cepivo dejansko ščiti pred okužbo z novim koronavirusom. Pri tistih, ki jih bodo cepili, cepivo ne bi smelo povzročiti bolezni. STA

17.35 Zahtevna pogajanja med Madridom in Londonom

V madridski Moncloi si želijo, da bi si britanska vlada premislila in opustila ukrep karantene, ki ga je minuli konec tedna uvedla za vse, ki se v Združeno kraljestvo vračajo iz Španije. V strahu, da bo britanski ukrep še dodatno »opustošil« letošnjo turistično sezono v Španiji, si španska ministrica za turizem Reyes Maroto prizadeva, da bi oblasti v Londonu popustile vsaj pri potnikih, ki se vračajo z Balearskih in Kanarskih otokov. Medtem so španski hotelirji v svoje ponudbe že vključili testiranje za novi koronavirus za potnike iz držav, ki po vrnitvi iz Španije zahtevajo karanteno, oglasil pa se je prav tudi katalonski predsednik Quim Torra, ki je povedal, da je Katalonija za obiskovalce varna. Po navedbah britanskega BBC je lani v Španijo odpotovalo 18 milijonov Britancev, kar predstavlja četrtino vseh obiskovalcev te države. 

17.05 Srbija ponovno z več kot 400 novimi okužbami

In kakšna je današnja statistika novih okužb v državah Zahodnega Balkana? Njaveč okužb so zabeležili v Srbiji (411 novih okužb), sledijo pa BiH (183) ter Severna Makedonija (128) in Albanija (126). V Črni gori so potdili 52 novih okužb. 

16.00 ZDA: Okužba svetovalca za nacionalno varnost

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Robert O'Brien je bil na testiranju za novi koronavirus pozitiven, so potrdili v Beli hiši. Trenutno je v izolaciji in dela z varnega kraja izven Bele hiše. Tveganja, da bi se od njega okužil ameriški predsednik Donald Trump, ni. O'Brien, najvišji uradnik Bele hiše s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, ima sicer pisarno v bližini Ovalne pisarne in pisarne podpredsednika Mike PenceaSTA

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien. FOTO: Saul Loeb/AFP
Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien. FOTO: Saul Loeb/AFP


14.45 Hrvaška z najmanj okužbami v več kot mesecu dni

Na Hrvaškem so potrdili 24 novih okužb z novim koronavirusom in smrt treh okuženih oseb. Trenutno je na Hrvaškem aktivnih 807 primerov okužb, število skupno potrjenih pa je preseglo število 4880. V bolnišnicah zdravijo 138 bolnikov s covidom-19, od tega jih je devet priključenih na ventilator. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah imeli najmanj novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu po 24. juniju, ko so jih potrdili 22. Glede na dnevna poročila posameznih županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novookuženih v zadnjih 24 urah v vukovarsko-sremski županiji, kjer so potrdili 16 novih primerov. V obalnih županijah so potrdili tri nove primere v splitsko-dalmatinski in enega v šibeniško-kninski županiji. V vseh preostalih županijah so našteli še devet novih okužb z novim koronavirusom. STA

14.20 V Hrastniku 73 aktivnih okužb, v nedeljo brez novih primerov

V Hrastniku in tamkajšnjem domu starejših v nedeljo niso obravnavali novih primerov okužb z novim koronavirusom. Ena izmed okuženih zaposlenih v domu, iz katerega sta konec tedna umrla dva stanovalca s covidom-19, je že ozdravela in se tako vrača v delovni proces. V Hrastniku je po zadnjih podatkih 73 aktivnih okužb. Kot so danes sporočili iz hrastniške občine, je zdravstveni inšpektorat v petek na območju Hrastnika preveril 16 oseb, v nedeljo pa 22 oseb, ki jim je bila odrejena karantena. Vse osebe so bile v času preverjanja na naslovu, ki je bil naveden v odločbi.

Prav tako so v nedeljo na območju Hrastnika opravili inšpekcijski nadzor v gostinskih lokalih in preverjali upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V času nadzora so bili določeni lokali zaprti, nekateri popolnoma prazni, v dveh pa je bilo gostov izredno malo in še ti so sedeli na terasi. Neskladij ni bilo ugotovljenih. Inšpektorat je preveril tudi prijave kršitev, a ob pregledih kršitve niso ugotovili.

13.43 Dunajčani unovčili za deset milijonov evrov koronskih bonov za restavracije

Mesto Dunaj se je odločilo, da bo po dvomesečnem zaprtju zaradi novega koronavirusa pomagalo zagnati gostinsko dejavnost z boni za obisk restavracij in kavarn. Dunajčani so akcijo odlično sprejeli, saj so doslej unovčili že tretjino vseh bonov v skupni vrednosti deset milijonov evrov.

Enočlanska gospodinjstva na Dunaju so sredi junija prejela bon v vrednosti 25 evrov, veččlanska pa za 50 evrov. Za ta ukrep, ki dopolnjuje številne državne ukrepe za pomoč gospodarstvu, bodo dunajske pristojne službe namenile 40 milijonov evrov, če bodo unovčeni vsi boni.

Dunajčani lahko vrednostne bone, s katerimi je mogoče plačati hrano in brezalkoholne pijače, unovčijo še do konca septembra letos v 3700 restavracijah in kavarnah. Kdor želi, lahko bon podari tudi humanitarnim organizacijam, ki te bone razdelijo socialno šibkejšim. STA

13.21 WHO: Pandemija koronavirusa se še naprej krepi

»Ob zabeleženih skoraj 16 milijonih primerov koronavirusa in 640.000 smrtnimi primeri je bolezen covid-19 'najtežje' svetovno zdravstveno stanje, s katerim se je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kadarkoli spopadla,« je v Ženevi povedal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

»Pandemija se še naprej krepi,« je dejal in dodal: »V zadnjih šestih tednih se je skupno število primerov približno podvojilo.« WHO je prav tako opozorila, da utegnejo nenehne spremembe strategij v boju proti novemu koronavirusu ogroziti uspešen boj proti virusu.



12.34 V Hongkongu napovedujejo nove ukrepe za zajezitev koronavirusa

Po novem se prebivalci ne bodo smeli zadrževati v skupini, ki je večja od dveh oseb, prepovedali so obedovanje v restavracijah, nošenje maske pa bo odslej obvezno tudi na zunanjih površinah. Za tiste, ki bodo kršili pravila, je določena denarna kazen v višini 555 evrov, ukrepi pa bodo veljali en teden po 29. juliju. Nadzor so okrepili že med tem koncem tedna, zaprli so priljubljene plaže, omejili so tudi gibanje ladijskih in letalskih posadk. Doslej so od januarja v Hongkongu poročali o več kot 2600 primerih okuženih, 20 ljudi je umrlo.

11.48 St. Wolfgang novo avstrijsko žarišče novega koronavirusa

V Avstriji naraščajo bojazni o novem žarišču novega koronavirusa, in sicer v turistično priljubljenem kraju St. Wolfgang ob istoimenskem jezeru, ki velja za pomemben počitniški kraj v Zgornji Avstriji. Lani so imeli več kot 400.000 prenočitev. To že sproža primerjave z žariščem v smučarskem središču Ischgl ob začetku epidemije covida-19 v Avstriji.

V zadnjih dneh so v tem kraju v pokrajini Salzkammergut v Zgornji Avstriji potrdili 53 okužb z novim koronavirusom. Trenutno so znani rezultati vseh 628 sobotnih testov. Dodatno so opravili še 419 testov, njihovi rezultati naj bi bili znani danes. Okuženi z novim koronavirusom v St. Wolfgangu so predvsem mladi praktikanti, ki so zaposleni v turizmu. Ti so se srečevali v prostem času, med drugim v dveh barih, ki so ju medtem že zaprli. Prav tako so pristojne službe odredile zaprtje vseh gostinskih lokalov po 23. uri. Okužbo so poleg tega potrdili pri najmanj enem gostu.

Novo žarišče okužb v St. Wolgangu obuja spomine na tirolsko smučarsko središče Ischgl, ki je bilo ob začetku pandemije covida-19 v Evropi eno od prvih žarišč okužb. Trenutno je v Avstriji več kot 1500 aktivnih okužb z novim koronavirusom, največ na Dunaju in v Zgornji Avstriji. Skupno so v Avstriji doslej potrdili 20.519 okužb z virusom sars-cov-2. Zaradi covida-19 je umrlo 713 bolnikov, največ na Dunaju, 204.

11.41 Prihodek v trgovini na drobno v prvem polletju za desetino nižji

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil junija glede na prihodek v maju za tri odstotke višji, glede na prihodek junija lani pa za pet odstotkov nižji. V prvi polovici leta 2020 je bil prihodek v trgovini na drobno za 9,6 odstotka nižji od prihodka v prvi polovici leta 2019, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada. Prihodek v trgovini na drobno je na letni ravni upadel v vseh mesecih letošnjega leta. Zaradi epidemije covida-19 je bil padec najizrazitejši v aprilu (za 22,7 odstotka), drugi najizrazitejši pa v marcu (za 14,6 odstotka).

Upad prihodka od prodaje je bil v prvem polletju občutnejši v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, kjer je bil 20,9-odstoten, kot v trgovini na drobno brez motornih goriv, kjer je zdrsnil za 2,7 odstotka. Samo junija je realni prihodek od prodaje na mesečni ravni narasel v vseh kategorijah, razen pri prodaji živil. V trgovini na drobno v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je bil višji za 8,4 odstotka, v trgovini na drobno brez motornih goriv pa za 1,2 odstotka. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Statistični urad je danes objavil tudi podatke za prihodek od prodaje v storitvenih dejavnostih. Ta je bil maja na mesečni ravni po 18,8-odstotnem znižanju v aprilu ponovno višji, in sicer za 10,4 odstotka. To je po pojasnilih statistikov predvsem posledica odprave ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, zaradi katerih so aprila zaznali največji upad prihodka doslej.
Dvig prihodka od prodaje storitev v primerjavi z aprilom je bil najizrazitejši v dejavnosti gostinstvo, ki je bila aprila zaradi epidemije najbolj ohromljena, in sicer je bil kar 157,4-odstoten. Višji je bil tudi v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih za 11,4 odstotka, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih za osem odstotkov. Nižji je bil le v poslovanju z nepremičninami, in sicer za 7,2 odstotka. STA

11.36 Seul trdi, da ni povezan s sumom covida-19 v Severni Koreji

Južnokorejske zdravstvene službe so danes zatrdile, da nimajo dokazov, da je bil moški, ki naj bi se nezakonito vrnil v Severno Korejo, okužen z novim koronavirusom. Severnokorejski mediji so namreč v nedeljo poročali, da se je moški, pri katerem sumijo covid-19, s koronavirusom menda okužil v Južni Koreji, nato pa je prebegnil nazaj v domovino.

Južnokorejska oblast je danes sporočila, da niso našli nikakršne povezave med osumljeno osebo in potrjenimi primeri okužb z novim koronavirusom. Ni pa znano, ali so osebo testirali na novi koronavirus v Južni Koreji.

11.32 Razpoloženje v nemškem gospodarstvu julija boljše

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se postopoma izboljšuje. Indeks gospodarske klime, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je julija v primerjavi z junijem zvišal za 4,2 točke na 90,5 točke. Na inštitutu so poudarili, da gre za že tretjo zaporedno rast indeksa.

11.01 Ryanair zaradi posledic novega koronavirusa s 185-milijonsko izgubo

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je v drugem letošnjem četrtletju, prvem četrtletju svojega poslovnega leta, imel 185 milijonov evrov izgube. V istem lanskem četrtletju je imel 243 milijonov evrov čistega dobička, a je bil preobrat zaradi posledic novega koronavirusa pričakovan. V družbi, ki je morala prizemljiti svoja letala, so pričakovali izgubo v višini 200 milijonov evrov. Rezultat je bil tako boljši od načrtovanega. A preteklo četrtletje je vodstvo družbe označilo za najbolj zahtevno v 35-letni zgodovini družbe.

10.23 V nedeljo pet potrjenih okužb z novim koronavirusom, nobene smrtne žrtve



V nedeljo so v Sloveniji potrdili pet okužb z novim koronavirusom, opravili so 335 testov, je sporočila vlada po twitterju. V bolnišnicah se zdravi 20 bolnikov s covidom-19, intenzivno terapijo potrebujejo trije. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19, v domačo oskrbo je bil odpuščen en bolnik.

9.50 Cena zlata rekordno visoko

Cena zlata se je zavihtela na novo rekordno vrednost. Za 31,1-gramsko unčo zlata je bilo treba v noči na ponedeljek odšteti 1944,71 dolarja, kar je močno preseglo prejšnji rekordni znesek iz leta 2011 pri 1921,18 dolarja. Cena je zdaj pri 1932 dolarjih, kar je še vedno precej nad prejšnjim rekordom.

Cena zlata se je dvignila zaradi posledic novega koronavirusa in geopolitičnih napetosti med ZDA in Kitajsko.

Ukrepi ameriške centralne banke za zajezitev posledic novega koronavirusa vplivajo na nižjo ceno dolarja v primerjavi z drugimi valutami in dražijo zlato. Vlagatelji, ki so si v zadnjem času zaradi velikih denarnih spodbud nekoliko oddahnili, so našli varno zavetje za svoje naložbe v trgovanju z zlatom.

Na začetku koronske krize je bilo treba za 31,1-gramsko unčo zlata odšteti manj kot 1500 dolarjev. Nato se je zlato dražilo, še posebej od sredine junija. Vlagatelji so namreč začeli bolj razmišljati o dolgoročnih posledicah krize, predvsem zaradi negotovosti njenega razvoja, dviga dolga držav in podjetij ter nizkih obrestnih mer. STA

Preberite še: Zlata mrzlica dviga cene v nebo


9.34 V celjskem vrtcu Tončke Čečeve še ena okužba z novim koronavirusom​

V enoti Center celjskega vrtca Tončke Čečeve so potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. Zato je bila karantena odrejena okuženi in še 21 otrokom, ki so bili v stiku z njo. Že prejšnji teden je bila karantena odrejena za tri strokovne delavke in 23 otrok. Enoto Center so zaprli za en teden.

8.10 Po več mesecih novi primeri okužbe v Vietnamu

Vietnam je za tujce zaprl priljubljeno turistično obalno mesto Danang, potem ko so bili štirje tamkajšnji prebivalci po testiranjih pozitivni na novi koronavirus, poroča BBC. Od aprila so po skoraj stotih dneh to prvi primeri novih okužb. Vietnamski premier Ngujen Suan Fuc je pojasnil, da naj bi evakuacija trajala štiri dni, za 80.000 obiskovalcev naj bi vzpostavili številne dodatne lete. Prebivalce je pozval, naj ponovno upoštevajo socialno razdaljo in zaprejo vse nenujne dejavnosti, vendar popolne zapore mesta še ni odredil. 

V Vietnamu, ki velja za državo, kjer so s hitrimi in odločnimi vladnimi ukrepi uspešno zajezili epidemijo, so od izbruha potrdili le 420 primerov, za novim koronavirusom pa ni umrl nihče.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


7.44  Na Kitajskem potrdili 61 novih okužb z novim koronavirusom

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 61 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 41 v zahodni provinci Xinjiang, ki je postala eno glavnih žarišč v državi. Skrb pa vzbuja tudi žarišče v vzhodnem mestu Dalian, zato so danes preventivno odpovedali več sto letov.

V Xinjiangu so vseh 41 novih primerov potrdili v prestolnici Urumqi, kjer se virus še naprej širi. Pristojni so potrdili že več sto okužb in asimptomatskih primerov, več tisoč ljudi pa je na opazovanju. V provinci Liaoning, kjer je glavno žarišče v Dalianu, so potrdili 14 novih primerov. Izbruh povezujejo z lokalno tovarno za predelavo morske hrane. Zdravstvene službe so uvedle karanteno za vse bližnje stike, a število okužb še naprej raste. V mestu so preventivno odpovedali tudi 412 letov, kar predstavlja okoli 80 odstotkov celotnega zračnega prometa.

Kitajska je po izbruhu novega koronavirusa konec lanskega leta uspešno omejila njegovo širjenje tudi zaradi strogih ukrepov omejevanja gibanja. V zadnjih tednih se pojavljajo predvsem posamezna žarišča. STA

7.11 Johnson nad debelost, katera poslabša potek prebolevanja koronavirusa

Britanski premier Boris Johnson bo objavil obsežen načrt boja proti debelosti v Združenem kraljestvu. Načrt je izdelan na podlagi študije, ki je pokazala, da debelost poslabša potek prebolevanja covida-19. Program, vreden 11 milijonov evrov, naj bi okoli 35 milijonov Britancev, ki so pretežki, spodbudil k bolj zdravemu načinu življenja. Med predvidenimi ukrepi so prepoved oglaševanja nezdrave hrane na televiziji pred 21. uro ter obvezna navedba kalorij v jedilnih listih v restavracijah.

6.42 Nizozemskim muzejem zaradi pandemije grozi zaprtje

Okrog sto muzejev na Nizozemskem je opozorilo, da bodo zaradi koronavirusa morda morali zapreti vrata, če ne bodo dobili finančne podpore. Anketa, ki jo je združenje muzejev opravilo med 430 institucijami, njegovimi članicami, je pokazala, da brez finančne podpore preti zaprtje zlasti manjšim muzejem, ki imajo manj kot 40.000 obiskovalcev na leto.

Vlada je sicer ob začetku pandemije namenila 300 milijonov evrov za pomoč kulturnim institucijam, vendar pa so sredstva pomagala predvsem velikim muzejem. Manjši so medtem ostali odvisni od lastnih prihodkov. Če se bo majhen obisk nadaljeval, večina muzejev v prihodnjem letu predvideva nadaljnje izgube. Celotni kulturni sektor na Nizozemskem bo imel zaradi koronavirusne krize predvidoma 2,6 milijarde evrov izgube.

Preberite še:

Komentarji: