Novi koronavirus pri sosedih terjal sedem žrtev

Od danes izredni ukrepi za zajezitev koronairusa veljajo tudi v Furlaniji - Julijski krajini. Za izolacijo so med drugimi izbrali objekt tik ob slovenski meji na Lazaretu.
Fotografija: Italijanski karabinjer z masko na policijskem kontrolnem mestu nekaj kilometrov od kraja Castiglione d'Adda, jugovzhodno od Milana. FOTO: Miguel Medina/Afp
Odpri galerijo
Italijanski karabinjer z masko na policijskem kontrolnem mestu nekaj kilometrov od kraja Castiglione d'Adda, jugovzhodno od Milana. FOTO: Miguel Medina/Afp

Število okuženih v Italiji, kjer je v Lombardiji žarišče novega koronavirusa sars-cov-2 na evropskih tleh, se je število okuženih povzpelo na 229. Virus je doslej zahteval sedem življenj, poroča La Repubblica, samo danes so umrli štirje. Ponoči je umrl moški, star 84 let, danes zjutraj pa 88-letnik iz kraja Caselle Landi. Predzadnja žrtev je bolnica iz mesta Crema v Lombardiji, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v Brescii, kamor so jo prepeljali včeraj, piše La Stampa.

Vse potrjene smrtne žrtve koronavirusa v Italiji so bili starejši državljani, ki so pred tem imeli neko drugo kronično bolezen, je na tiskovni konferenci povedal vodja civilne zaščite Angelo Borreli. Četrta žrtev, 84-letnik iz Bergama, je bil pred tem več dni hospitaliziran v bolnišnici Papa Giovanni XXII.

Dodal je, da so doslej v državi potrdili 229 primerov okužbe, od tega 172 v Lombardiji, 33 v Benečiji, 18 v Emiliji - Romanji, tri pokrajini Piemonte in trije primeri v pokrajini Lazio.

Na vprašanje, ali je varno obiskati Italijo, je vodja civilne iniciative odgovoril: »V Italiji smo na posameznih območjih uvedli posebne ukrepe, je varno in lahko pridete brez skrbi.« 

Za zdaj še ne morejo napovedati, koliko časa bodo veljali posebni ukrepi na območju Lodija.


Okuženi v izolacijo blizu slovenske meje


Od danes do 1. marca izredni ukrepi za zajezitev koronavirusa veljajo tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK). Zaprti so vrtci, osnovne in srednje šole ter muzeji in kulturne ustanove, kulturne, športne in verske prireditve so odpovedane. Ukrepi v FJK so podobni tistim, ki so jih v prejšnjih dneh že uvedli v Benečiji, Emiliji - Romanji, Lombardiji in Piemontu.  Do konca tedna bodo preventivno zaprti tudi vrtci, šole in univerze v deželi Trentinsko - Zgornje Poadižje, so danes odločile tamkajšnje oblasti. Odpovedali so tudi vse pustne prireditve.

 

Po poročanju italijanske radiotelevizije Rai bodo v FJK morebitne okužene s koronavirusom namestili v vojašnico pri Lazaretu blizu meje s Slovenijo in ter na gradu v Tricesimu blizu Vidma. V tej italijanski deželi nadzirajo stanje 20 ljudi, pri katerih so sumili na okužbo. Vsi dosedanji testi so bili negativni.Predsednik dežele FJK Massimiliano Fedriga in italijanski minister za zdravje Roberto Speranza sta odlok o uvedbi izrednih ukrepov v FJK podpisala v nedeljo zvečer.

Zaprli so milansko katedralo Duomo. FOTO: Andreas Solaro/Afp
Zaprli so milansko katedralo Duomo. FOTO: Andreas Solaro/Afp


Marsikje, še posebej v Lombardiji, do nadaljnjega odpadejo tudi maše. Oblasti pa ljudem svetujejo tudi, naj poroke in pogrebe prirejajo v čim ožjem družinskem krogu. V Benetkah so danes zaprti številni muzeji, znamenita operna hiša Fenice ter bazilika svetega Marka. Beneške vodne taksije pa posebej razkužujejo. V Milanu je zaprt večji del znamenite katedrale, tam so tudi odpovedane vse maše. Ta teden do nadaljnjega tudi ne bo prireditev v milanski Scali. Gostinski lokali, predvsem diskoteke in bari, pa bodo zaprti od 18. ure do 6. ure.

V Lombardiji so prebivalci v strahu pred pomanjkanjem hrane skoraj popolnoma izpraznili trgovine, poročajo italijanski mediji. Predsednik dežele Lombardije Attillio Fontata je v pogovoru za enega od italijanskih radiev zatrdil, da ni bojazni, da v trgovine ne bi mogli dostaviti hrane.Italijanski minister za gospodarstvo Stefano Patuanelli je za jutri popoldne sklical nujni sestanek s predstavniki različnih sindikatov in združenj o morebitnih ukrepih za soočanje s posledicami, ki bi jih lahko širjenje novega koronavirusa imelo za italijansko industrijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.
 

Italijanski turisti po svetu


Na Mauritiusu pa so obtičali potniki letala italijanske družbe Alitalia, ki so prileteli iz Italije. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na vire v italijanski vladi, okoli 70 potnikom z območij, kjer so zabeležili okužbo z novim virusom, niso dovolili izkrcanja temveč so odredili, naj izberejo med karanteno za določeno obdobje ali takojšnjo vrnitvijo v Italijo.
Kasneje je Alitalia sporočila, da se bo 40 potnikov iz Lombardije in Benečije, ki sicer ne kažejo znakov okužbe, vrnilo v domovino. Na letalu je bilo sicer 212 potnikov.

V Lyonu na jugu Francije pa so zadržali potnike avtobusa iz Milana, potem ko so voznika avtobusa zaradi simptomov, podobnih tistim, ki jih povzroča novi koronavirus, prepeljali v bolnišnico. Potniki ne smejo zapustiti avtobusa, poroča AFP. Za zdaj ni znano, koliko ljudi je na avtobusu.

Spomnimo, v več krajih v severnoitalijanskih regijah Benečija in Lombardija je v štirinajstdnevni preventivni karanteni več kot 50.000 ljudi. Vrata šol in podjetij so danes ostala zaprta tudi ponekod zunaj mest, v katerih so uvedli karanteno.

 

Kako se na širjenje koronavirusa odzivajo sosednje države?


Zaradi strahu pred širjenjem koronavirusa so na mejnem prehodu Brenner v nedeljo zvečer začasno ustavili vlak, ki je potoval iz Benetk v München. Vlak s 300 potniki je pot nadaljeval po tem, ko se je izkazalo, da potnici z vročino in kašljem nista okuženi z novim koronavirusom. V Avstriji bo danes zasedal tudi posebni vladni štab z udeležbo zdravstvenega ministrstva in predstavnikov zveznih dežel, ki bo razpravljal o trenutnem stanju glede širjenja koronavirusa in sprejel morebitne odločitve.

Zaskrbljenost zaradi hitrega širjenja virusa na severu Italije je sicer v nedeljo že vodila v zastoj železniškega prometa na meji med Italijo in Avstrijo. FOTO: Johann Groder/AFP
Zaskrbljenost zaradi hitrega širjenja virusa na severu Italije je sicer v nedeljo že vodila v zastoj železniškega prometa na meji med Italijo in Avstrijo. FOTO: Johann Groder/AFP


Kot smo že poročali, se je koronavirus razširil v 129 držav; največ okuženih zunaj Kitajske so obravnavali v Južni Koreji, od koder poročajo o 161 novih primerih okužbe. Skupno je v Južni Koreji okuženih več kot 760 ljudi, bolezen covid-19, ki jo povzroča koronavirus, pa je doslej zahtevala sedem življenj. Južnokorejski razvijalci spletnih aplikacij so, tako Reuters, razvili aplikacijo, ki uporabnikom prikazuje lokacije, kjer so (bili) okuženi.     

O več smrtnih žrtvah poročajo iz Irana, kjer je sars-cov-2 zahteval najmanj 12 življenj, okuženih pa je nekaj več kot štirideset ljudi. Virus se širi tudi v države v regiji. O prvih primerih poročajo iz Kuvajta, Bahrajna, Afganistana in Iraka. Več držav v regiji je prepovedalo potovanja v Irana in iz njega ter prekinilo letalske povezave s to državo.

Preberite še:

Komentarji: