Pete Buttigieg izstopa iz demokratske predsedniške tekme

Nekdanji župan South Benda je bil v Južni Karolini komaj četrti.
Fotografija: Nekdanji župan South Benda Pete Buttigieg. FOTO: Win Mcnamee/AFP
Odpri galerijo
Nekdanji župan South Benda Pete Buttigieg. FOTO: Win Mcnamee/AFP

New York – Čudežni deček ameriške demokratske stranke Pete Buttigieg, komaj 38-letni zmagovalec Iowe in drugi v New Hampshiru ter Nevadi, je v Južni Karolini naletel na meje svoje predsedniške kandidature. Noben demokrat ZDA ne more upati na imenovanje brez velike podpore temnopoltih privržencev stranke, večina teh pa je v Južni Karolini stopila ob stran nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidnu. Buttigieg tudi na torkovih strankarskih volitvah v štirinajstih zveznih državah ne more upati na prednost pred drugimi bolj sredinskimi kandidati in prvi odkrito istospolni predsedniški kandidat ZDA je že odpovedal predvolilna zborovanja v Teksasu ter za ponedeljkovo jutro po vzhodnoameriškem času v domačem South Bendu (Indiana) napovedal novinarsko konferenco.

Nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Elizabeth Frantz/Reuters
Nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Elizabeth Frantz/Reuters


Nekdanji podpredsednik v administraciji Baracka Obame Joe Biden je v Južni Karolini dobil novo energijo, ki jo bo uporabil za spopad z demokratičnim socialistom Berniejem Sandersom, s katerim je doslej najbolj uspešno tekmoval Buttigieg, prvič pa bo na demokratskih predsedniških volitvah sodeloval tudi nekdanji newyorški župan in milijarder Mike Bloomberg. Ta se sicer ni preveč izkazal na obeh televizijskih soočenjih s tekmeci, ki se ju je udeležil, a zdaj volivce bombardira s televizijskimi in drugimi oglasi.

Drugi demokratski predsedniški kandidati so doslej zatrjevali, da volitev ni mogoče kupiti, in morda bo to držalo, res pa je tudi, da je s slabimi rezultati težko dobiti dovolj denarja za nadaljevanje predvolilne tekme. Po Buttigiegu so zdaj oči uprte v senatorko iz Minnesote slovenskih korenin Amy Klobuchar, vsaj Politico pa zatrjuje, da se ne namerava posloviti niti senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren, čeprav nima zagotovljene zmage niti v lastni zvezni državi. Po teh informacijah upa na pridobitev privržencev kandidatov, ki so že ali še bodo vrgli puško v koruzo.

Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. FOTO: Logan Cyrus/AFP
Senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren. FOTO: Logan Cyrus/AFP

 

Preberite še:

Komentarji: