Po napadu v Torontu: orožje je »preveč dostopno prevelikemu številu ljudi«

29-letni osumljenec je umrl v spopadu s policijo.
Fotografija: Policisti so bili pretreseni. FOTO: Cole Burston/Afp
Odpri galerijo
Policisti so bili pretreseni. FOTO: Cole Burston/Afp

V bližini restavracije na območju ulic Danforth in Pape Avenues je v nedeljo zvečer okoli 22. ure po lokalnem času v kanadskem Torontu napadalec ustrelil več ljudi. V napadu sta umrli dve osebi, ena izmed njih je poškodbam podlegla v bolnišnici, v izmenjavi ognja s policijo je bil ubit tudi 29-letni osumljenec za napad. 

12 ljudi se zdravi v bolnišnicah. Med ranjenimi je tudi mlajša deklica, je policija potrdila na twitterju. O motivu policija še ne želi špekulirati. 

Guardian poroča, da je osumljenec nosil črna oblačila in črno kapo ter torbo na rami - obstal je na pločniku in potegnil pištolo ter začel streljati. Nekaj ranjeinh so reševalci oskrbeli na kraju dogodka, druge so odpeljali v bolnišnico. 

Priča Jody Steinhauer je za CBC dejala, da je bila z družino v restavraciji Danforth Avenue, ko je zaslišala okoli 10, 15 pokov. Svetovali so ji, naj ostane v restavraciji, med tem je bilo zunaj slišati kričanje. Druge priče opisujejo, da so zaslišale najmanj 20 ali 30 strelov.

V Torontu se soočajo s hitrim porastom nasilja z orožjem. FOTO: Cole Burston/Afp
V Torontu se soočajo s hitrim porastom nasilja z orožjem. FOTO: Cole Burston/Afp


Kanadski premier Justin Trudeau je nemudoma izrazil sožalje sorodnikom umrlih in ranjenih. 

Župan Toronta John Tory je napad označil kot podlo dejanje. »V imenu vseh prebivalcev Toronta sem ogorčen, da je posameznik tako grdo napadel naše mesto in ljudi, ki so uživali v nedeljskem večeru,« je zapisal na twitterju. Opozoril je, naj prebivalci ne sklepajo prehitro o motivu napadalca, saj je policija dovolj sposobna, da preišče zločin. Je pa dodal, da je orožje »preveč dostopno prevelikemu številu ljudi«.

V Torontu se soočajo s hitrim porastom nasilja z orožjem. Letos so zabeležili že 26 smrti, kar je za 53 odstotkov več kot lani.

Komentarji: