Poslavlja se tudi Elizabeth Warren

Za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa se bosta spopadla Joe Biden in Bernie Sanders.
Fotografija: Nesojena demokatska predsedniška kandidatka Elizabeth Warren. FOTO: Jeff Kowalsky/Afp
Odpri galerijo
Nesojena demokatska predsedniška kandidatka Elizabeth Warren. FOTO: Jeff Kowalsky/Afp

Washington – Po Petu Bittigiegu, Amy Klobuchar in številnih drugih iz demokratske tekme za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa izstopa še Elizabeth Warren. Sedemdesetletna senatorka iz Massachusettsa na tokratnem »supertorku« ni zmagala niti v lastni zvezni državi.  

Ameriški demokrati s tem niso izgubili zadnje ženske kandidatke, saj v igri ostaja kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard, a ta skoraj zagotovo nima nobenih možnosti za prevlado. Spopad za demokratskega predsedniškega nominiranca bo potekal med nekdanjim podpredsednikom Joejem Bidnom in vermontskim senatorjem Berniejem Sandersom. Ker se zadnji razglaša za demokratičnega socialista ter izstopa z radikalnimi predlogi sprememb ameriške družbe, bo tudi spopad med bolj zmerno in revolucionarno strujo ameriške levice.

Za demokratskega favorita zdaj velja nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Mike Blake/Reuters
Za demokratskega favorita zdaj velja nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: Mike Blake/Reuters


Po predsednikovih tvitanjih je mogoče sklepati, da bi si Donald Trump za svojega nasprotnika bolj želel Sandersa. V dvoboju z njim bi laže poudarjal svoje ukrepe za uspešno gospodarstvo, demokratični socialist pa za seboj tudi ne bi imel impresivnega aparata demokratskega »establišmenta«, ki ga pripisujejo prepričljivemu zmagovalcu supertorka Bidnu.

V skladu s tem je republikanski predsednik ob izstopu Elizabeth Warren poudarjal njene zasluge za poraz Sandersa proti Bidnu, saj naj bi »sodobna Pocahontas« prvemu odvzela glasove v Massachusettsu, Minnesoti in Teksasu.

Trump Warrenovo zmerja z legendarno hčerko 'indijanskega' poglavarja iz časov naseljevanja ameriške Virginije zato, ker je senatorka iz Massachusettsa nekoč verjela v svoje izvorne ameriške korenine.

Genski testi so pokazali, da v veliki večini ni tako in senatorka se je prvotnim prebivalcem Amerike opravičila, republikanski predsednik pa seveda pozablja na njene uspehe pred politično kariero. Kot profesorica najvidnejših ameriških univerz s harvardsko na čelu je bila Warrenova ena do avtoritet stečajnega prava, zavzemala pa se je tudi za pravice potrošnikov.

Demokratični socialist Bernie Sanders vztraja. FOTO: Alex Wong/Afp
Demokratični socialist Bernie Sanders vztraja. FOTO: Alex Wong/Afp


Bojevnici proti korupciji gre tudi največja zasluga za odrinjenje nekdanjega newyorškega župana Mika Bloomberga iz demokratske predsedniške kampanje. Že od mladih let briljantna debaterka je finančno-medijskemu milijarderju na televizijskih soočenjih uspešno očitala aroganco in druge osebne pomanjkljivosti.

Čeprav je vroče in po svojem prepričanju bolj utemeljeno zagovarjala poodobne ideje kot Sanders, pa je demokratski volivci niso prepoznali za avtevtično.

Preberite še:

Komentarji: