Poziv k boju proti prekarnosti

V četrtek so evroposlanci z veliko večino sprejeli resolucijo, s katero pozivajo EK in države članice k učinkovitemu boju proti prekarnim oblikam dela, kot so pogodbe o zaposlitvi brez opredeljenih ur dela.
Fotografija: Parlament v resoluciji tudi poudarja, da bi morale vse članice unije v svojo zakonodajo vključiti odločitev sodišča EU, da je treba ponavljajoče se pogodbe o delu za določen čas nadomestiti s pogodbami o delu za nedoločen čas. FOTO: Christian Charisius
Odpri galerijo
Parlament v resoluciji tudi poudarja, da bi morale vse članice unije v svojo zakonodajo vključiti odločitev sodišča EU, da je treba ponavljajoče se pogodbe o delu za določen čas nadomestiti s pogodbami o delu za nedoločen čas. FOTO: Christian Charisius

Strasbourg – Poleg pozivu k zmanjšanju prekarnih oblik dela, so se zavzeli tudi za ukrepe proti prekomerni uporabi pogodb za določen čas v zasebnem in javnem sektorju.
 

Učinkovitejši inšpekcijski nadzor


Resolucija, ki so jo poslanci sprejeli v četrtek na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 312 glasovi za, 75 proti in 155 vzdržanimi, poziva tudi k inšpekcijam na delovnem mestu, da bi zaposlenim za določen čas ali s prožnim delovnim časom omogočili najmanj enako zaščito, kot jo imajo vsi ostali zaposleni.

Parlament v resoluciji tudi poudarja, da bi morale vse članice unije v svojo zakonodajo vključiti odločitev sodišča EU, da je treba ponavljajoče se pogodbe o delu za določen čas nadomestiti s pogodbami o delu za nedoločen čas. To obvezo morajo države vnesti v svoj pravni okvir, zahteva parlament.


 

Enako plačilo za enako delo


Evroposlanci pozivajo Evropsko komisijo in članice, naj zagotovijo enako plačilo za enako delo na istem delovnem mestu. Poudarjajo tudi, da mora tudi za delavce s pogodbami o zaposlitvi brez opredeljenih ur dela veljati direktiva EU o delovnem času, tako da bi jim zagotovili najmanj minimalne standarde socialne zaščite, minimalno plačo in dostop do usposabljanja.

FOTO: JoŽe Suhadolnik/Delo
FOTO: JoŽe Suhadolnik/Delo


Pozivajo jih tudi, naj se začno ukvarjati z vprašanjema prekarnega zaposlovanja ter zlorabe pogodb za določen čas v javnem in zasebnem sektorju.
 

V prekarnih delovnih razmerjih več žensk


Poslanci države EU tudi pozivajo, naj izboljšajo standarde na delovnem mestu za nekonvencionalna dela, in sicer tako, da postavijo minimalne standarde za socialno varnost, minimalno plačilo in dostop do izpopolnjevanja. Preučijo naj tudi, kako zakonodaja o prekarnem delu vpliva na enakost žensk, saj je delež žensk v prekarnih delovnih razmerjih večji od deleža moških, predvidoma pa bo tako tudi v prihodnje.



Resolucijo je v parlamentarni postopek vložil odbor parlamenta za peticije, ki iz vse EU prejel veliko peticij, v katerih se ljudje pritožujejo nad nepoštenimi in domnevno nezakonitimi pogodbami o delu in delovnimi pogoji.
 
 

Komentarji: