Premier Conte je odstopil

Italijanski premier Giuseppe Conte je uresničil napoved in italijanskemu predsedniku Sergiu Matarelli danes ponudil svoj odstop.
Fotografija: Giuseppe Conte. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
Giuseppe Conte. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte je danes italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli podal svoj odstop, ki ga je predsednik sprejel, so sporočili iz njegovega urada. Mattarella je pogovore s predstavniki političnih strank napovedal za jutrišnji dan, si pa bo, kot navajajo tuje tiskovne agencije, »vzel čas za odločitev in vlado zaprosil, naj opravlja tekoče posle«.

V predsednikovih rokah je končna odločitev, on namreč imenuje mandatarja in lahko skliče predčasne volitve, če se ne najde vladna večina. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP obstajajo štiri možnosti razpleta krize: tretja vlada pod vodstvom Conteja, oblikovanje nove vlade brez dosedanjega premiera, oblikovanje tehnokratske vlade in predčasne volitve.

Po navedbah tujih agencij naj bi si Conte prizadeval za nov mandat za oblikovanje vlade. Podporo so mu zagotovili v vseh treh strankah, ki so ostale v vladi. To so populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in manjša leva stranka Svobodni in enakopravni.

Zunanji minister iz vrst gibanja Luigi Di Maio je v prvem odzivu dejal, da je odstop sprožil vladno krizo, medtem ko se borijo proti farmacevtskim velikanom, ki so blokirali dostavo cepiv. »Potrebovali bi trdno vlado, (...) smo pa v obdobju negotovosti, ki ga ni mogoče razložiti,« je zapisal na facebooku.
 

Odstop po izgubi podpore


Za odstop se je Conte odločil, ker mu v senatu ni uspelo zagotoviti zadostne podpore svoji vladi. Sredi meseca je namreč iz vlade izstopila manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premiera Mattea Renzija. Conte je šel nato po zaupnico v parlament in jo dobil v obeh domovih. Kljub temu je njegova vlada oslabljena, saj nima zagotovljene večine v senatu.

Conte je tako odstopil, tik preden bi senat jutri odločal o reformi v pravosodju in se s tem tudi izognil tveganju, da senatorji ne bi podprli zakonodajnega predloga. 

Preberite še:

Komentarji: