Prva smrtna žrtev koronavirusa izven Kitajske

Samo v soboto je na Kitajskem umrlo 45 oseb.
Fotografija: Države prepovedujejo vstop osebam, ki so pripotovale iz Kitajske. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Države prepovedujejo vstop osebam, ki so pripotovale iz Kitajske. FOTO: AFP

Na Filipinih so zabeležili prvi smrtni primer okužbe z virusom koronavirus. 44-letni Kitajec, ki je na otočje prispel iz Wuhana, kjer se je začel izbruh bolezni, je prva smrtna žrtev izven Kitajske.

Okužen je bil, preden je prispel na Filipine, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije, ki je razglasila izredne razmere zaradi širjenja virusa.

Moškega so 25. januarja sprejeli v bolnišnico v Manili, kjer je nato hudo zbolel za pljučnico. Stanje naj bi se mu nekoliko izboljšalo, nato pa v zadnjih 24 urah izjemno poslabšalo, sledila je smrt, navaja BBC. Okužena je bila tudi 38-letna ženska, ki je potovala z moškim. Filipinske zdravstvene oblasti zdaj skušajo najti čim več oseb, ki je bilo na letalu skupaj z okuženim.

Do zdaj je umrlo  več kot 300 ljudi, večina na Kitajskem, okuženih je več kot 14.000 ljudi. Samo v soboto je umrlo 45 oseb, so sporočili iz province Hubei.



Moški je na Filipinih umrl kmalu potem, ko so oblasti prepovedale vstop tujcem, ki so v zadnjem času potovali na Kitajsko. Številne države, med njimi ZDA, Avstralija, Izrael, Malezija, Japonska in Singapur, so prepoved že uveljavile, državljane pa bodo ob vrnitvi v domovino dale v karanteno. Hkrati te države priporočajo državljanom, naj ne potujejo na Kitajsko, kjer bolezen že vpliva na gospodarstvo. Mongolija, Rusija in Nepal so zaprle kopenske meje s Kitajsko, Papua Nova Gvineja pa ne dovoli vstopa nikomur, ki je potoval po Aziji. V Vietnamu so razglasili izredne razmere in prepoved vstopa osebam iz Kitajske.

Kitajska, ki je vse bolj izolirana, saj so številne letalske družbe prekinile polete, je priznala, da so se pristojni slabo odzvali, ko se je pojavil virus. V številnih mestih implementirajo stroge ukrepe. V mestu Huanggang, v bližini Wuhana, ki je drugo najbolj prizadeto mesto, oblasti ne dovolijo izhoda iz stavb, družine lahko določijo eno osebo, da gre lahko po nakupih.

Zdravstveno osebje v Hongkongu je zagrozilo s stavko, če ne bodo zaprli meje s celinsko Kitajsko. Tega dosleh še niso storili, češ da bodo dovolj strožji pregledi na meji. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji sicer svarijo, da se lahko prepovedi maščujejo, saj bi se lahko ustavil tudi pretok informacij. Hkrati pa bi se lahko povečalo tudi število nezakonitih prehodov meje.


Prihodi evakuiranih v Evropo se nadaljujejo 


Potem, ko je letalo z evakuiranimi potniki včeraj pripotovalo v Nemčijo, je danes v vojaški letalski bazi Istres-Le Tube v bližini Marseilla pristalo letalo z 250 potniki, ki so jih evakuirali iz kitajskega Wuhana. Poleg 65 francoskih so bili na letalu tudi državljani iz 30 drugih držav, so potrdile francoske oblasti.

Letalo airbus A380 je pristalo v vojaški bazi, kjer je v petek že pristalo francosko letalo s 180 ljudmi, ki so jih prav tako evakuirali iz Kitajske. Enako kot na petkovem letu tudi tokrat ni noben potnik kazal simptomov okužbe z novim koronavirusom, je zagotovil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Adrien Taquet. Pariz repatriacije francoskega diplomatskega osebja za zdaj ne načrtuje.

Del potnikov, ki so danes prispeli v Francijo, gre predvsem za francoske državljane, bo ostal v karanteni v počitniškem obmorskem središču Carry-le-Rouet blizu Marseillea, kjer so v karanteni tisti, ki so jih iz Wuhana evakuirali v petek. Francoske oblasti zagotavljajo, da »na tej stopnji nihče od tistih, ki so v karanteni, ne kaže nobenih simptomov okužbe«. Za druge evakuirane evropske državljane bodo poskrbele njihove države, poroča AFP

Iz Italije je proti Wuhanu poletelo vojaško letalo, od koder naj bi v ponedeljek evakuirali 67 ljudi, poročajo italijanske mediji. Italijanska vlada je v petek zaradi koronavirusa razglasila izredno stanje.

Preberite še:

Komentarji: