Putin posvaril Zahod pred napotitvijo vojakov: Posledice bodo tragične

Ruski voditelj napoveduje zmago in izkoreninjenje fašizma v Ukrajini. Nasvet ljudstvu: Nehajte piti, začnite smučati.
Fotografija: Dolgoletni ruski voditelj Putin je že devetnajstič nagovoril predstavnike ljudstva. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Odpri galerijo
Dolgoletni ruski voditelj Putin je že devetnajstič nagovoril predstavnike ljudstva. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je nekaj čez deseto uro po našem času začel svoj letni nagovor narodu. Nagovor se je zgodil tik pred prihajajočimi volitvami, ki bodo od 15. do 17. marca. Volitve mu bodo zagotovo prinesle lahko zmago, saj je brez pravih protikandidatov, poleg tega njegove enote dosegajo »uspehe« v Ukrajini, rusko gospodarstvo pa uspešno prestaja sankcije Zahoda.

Putin se je v nagovoru seveda dotaknil izjave francoskega predsednika Emmanuela Macrona in vse tiste, ki hočejo poslati vojake Nata v Ukrajino, spomnil na to, kaj so v zgodovini doživeli napadalci na rusko ozemlje. »Posledice bodo zdaj zanje precej bolj tragične. Tudi mi imamo orožje, ki lahko doseže cilje na njihovem ozemlju,« je poudaril.

Nagovor je bil v palači Gostinji dvor blizu Rdečega trga v Moskvi. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Nagovor je bil v palači Gostinji dvor blizu Rdečega trga v Moskvi. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters

Po njegovih besedah ni Rusija, temveč Zahod začel vojno v Ukrajini, toda »mi bomo naredili vse, da jo končamo«. Z izjavo, da bo njegova država v zahodni sosedi »izkoreninila fašizem«, si je prislužil glasen aplavz predstavnikov ruskega ljudstva. Med nagovorom so se z minuto molka spomnili padlih »ruskih herojev, ki jih domovina nikoli ne bo pozabila«. Ruski predsednik je pohvalil oborožene sile, ki so si med operacijo v Ukrajini nabrale ogromno izkušenj, zdaj pa vsak dan dosegajo nove uspehe. »Nobenemu ne bomo dovolili, da se vmešava v naše notranje zadeve. Zahod je hotel z Rusijo narediti isto, kar je storil z Ukrajino, vnesti razdor in jo oslabiti od znotraj. A se je uštel,« je povedal.

»Rusofobija zaslepljuje nasprotnika«

Po njegovem je početje ZDA in njenih zaveznic privedlo do razgradnje sistema evropske varnosti, zato je treba začeti vzpostavljati nov okvir enakopravne in nedeljive varnosti v Evraziji. »Rusija je pripravljena na dialog z vsemi, ki to hočejo. Brez suverene in močne Rusije ni mogoča nobena dolgoročna mirna ureditev,« je poudaril. Ruski predsednik je dejal, da sedanja generacija zahodnih voditeljev ni doživela tako težkih preizkušenj, kakor je vojna. Zato se jim zdi nekaj, kar je grozljiva realnost, zgolj nekakšna »risanka«. »Rusofobija zaslepljuje nasprotnika,« je izjavil.

Ne le v Ukrajini, tudi drugod je po njegovih besedah Zahod sprovociral konflikte, zdaj pa trdi, da bo Rusija napadla Evropo. Sočasno pa zahodne države izbirajo ruske cilje, ki jih je treba uničiti, in govorijo o pošiljanju vojakov v Ukrajino. Spomnil je na to, kaj so v zgodovini doživeli napadalci na rusko ozemlje. »Posledice bodo zdaj zanje precej bolj tragične. Tudi mi imamo orožje, ki lahko doseže cilje na njihovem ozemlju,« je posvaril Putin.

V nagovoru se je dotaknil družinskih vrednot in dejal, da Rusija ostaja steber tradicionalnih vrednot.  FOTO: Yuri Kadobnov/AFP
V nagovoru se je dotaknil družinskih vrednot in dejal, da Rusija ostaja steber tradicionalnih vrednot.  FOTO: Yuri Kadobnov/AFP

Po besedah ruskega predsednika so lažne informacije, da hoče Rusija v vesolju namestiti jedrsko orožje, zgolj trik, s katerim hočejo v predvolilnem Washingtonu zvabiti Moskvo k pogajanjem, ki ustrezajo njihovim strateškim interesom. Zato so izjave, da so ZDA zainteresirane za pogajanja o strateški stabilnosti, demagogija, je dodal. Za licemerje je označil ameriške sočasne pozive k pogajanjem z Rusijo o strateški stabilnosti in strateškemu porazu Rusije na bojišču.

Tradicionalne vrednote, povečanje rodnosti

V nagovoru se je dotaknil družinskih vrednot in dejal, da Rusija ostaja steber tradicionalnih vrednot. Omenil je povečanje rodnosti in množenje naroda: »Rusija mora v prihodnjih šestih letih zagotoviti stabilno rast rodnosti in izboljšati kakovost življenja družin. Uveljavljanje tako imenovanih »družinskih vrednot« v Rusiji je postalo ključno sporočilo v Putinovi volilni kampanji. 

Putin je dejal, da je treba posebno pozornost nameniti mladim družinam in da bo vlada namenila ogromne zneske v programe, ki bodo znižali davke družinam in plačali materam, ki imajo več otrok. Ob rojstvu tretjega otroka v družini bodo znatne davčne olajšave. Dejal je, da je treba zgraditi več vrtcev in šol ter usmeriti fokus na mladino.

Kremeljski voditelj je omenil tudi del nacionalnega projekta Dolgo in srečno življenje, saj da je nujno treba izboljšati zdravje naroda in podaljšati pričakovano življenjsko dobo s sedanjih 73 na 78 let, in sicer do leta 2030. Njegov nasvet, sicer stari moto iz sovjetskih časov, se glasi: »Nehaj piti, začni smučati.«

Peskov: Putin ne trosi praznih obljub

Dolgoletni ruski voditelj Putin je že devetnajstič nagovoril predstavnike ljudstva, tokrat pa je, kakor je pred tem povedal njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov, nastopil v vlogi tako predsednika države kot kandidata na predsedniških volitvah, ki se bodo začele čez dva tedna, o njihovem zmagovalcu pa ni nobenega dvoma. Po besedah Peskova je Putin, ki mu bodo marca ruski volivci skoraj gotovo podelili še en šestletni predsedniški mandat, »daleč od populizma« in nikoli ne »trosi praznih obljub«.

Ruski predsednik med nagovorom. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Ruski predsednik med nagovorom. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters

Vsakoletno poslanico je Putin, ki tako ali drugače vodi Rusko federacijo že od konca prejšnjega tisočletja, izpustil le dvakrat: v letih 2017 in 2022. Nekateri njegovi dosedanji govori so bili odmevni, zlati tisti izpred šestih let, ko je svet »prestrašil« s predstavitvijo najsodobnejšega ruskega hiperzvočnega orožja. Ko je pred štirimi leti napovedal ustavne spremembe, je sledila menjava vlade. Leto kasneje, ko je sprožil »posebno vojaško operacijo« proti Ukrajini, se je nagovoru izognil, lani pa je izjavil, da je v nekaterih državah povsem neutemeljeno obtoževanje Rusije postalo že nova športna panoga in da se bo njegova država, ki na mednarodnem prizorišču deluje »zadržano« in »skromno«, na provokacije odzvala »asimetrično, hitro in ostro«, njihovim organizatorjem pa da bo »še zelo žal, tako žal kot še nikoli«.

Nagovor, predvajan v kinematografih

Ruski mediji so poročali, da je bil Putinov nagovor poleg televizije predvajan brezplačno tudi v kinematografih v 20 mestih po Rusiji.

Zadnjih nekaj let je dogodek uporabil kot platformo za kritiziranje vsega, kar odstopa od tradicionalističnih vrednot, ki jih spodbuja Kremelj.

FOTO: Olga Maltseva/AFP
FOTO: Olga Maltseva/AFP

Lani napadel Ruse, ki so izbrali pot »izdaje«

Leta 2023 je obtožil zahodne države, da izkoriščajo konflikt v Ukrajini kot način, da opravijo z Rusijo. Dejal je tudi, da je treba Ruse, ki so izbrali »pot izdaje«, privesti pred sodišče sredi vse močnejšega zatiranja nesoglasij. Današnji govor prihaja tudi na predvečer načrtovanega pogreba Putinovega glavnega nasprotnika Alekseja Navalnega v Moskvi, ki je 16. februarja umrl v zaporu v nejasnih okoliščinah. Putin, o katerem je znano, da opozicijskega voditelja nikoli ni omenil po imenu, je do zdaj o smrti Navalnega molčal, kar je sprožilo ogorčenje doma in v tujini.

Preberite še:

Komentarji: