Razpustili sabor in spremenili kazenski zakonik

Hrvaško novinarsko društvo je zakonik označilo za zakon nevarnih namer in napad na temelje demokracije. Žvižgačem grozi do tri leta zapora.
Fotografija: O dnevu volitev bo odločil predsednik države Zoran Milanović, ki bo razpisal volitve. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
O dnevu volitev bo odločil predsednik države Zoran Milanović, ki bo razpisal volitve. FOTO: Susana Vera/Reuters

Hrvaški poslanci so danes pred skorajšnjimi volitvami izglasovali razpustitev sabora. Pred tem so sprejeli še spremembe kazenskega zakonika, ki med drugim kriminalizirajo razkrivanje informacij. K temu, da glasujejo proti spornemu členu zakona, so ves čas pozivali novinarji in opozicija, češ da poskušajo vladajoči utišati novinarje in žvižgače.

Hrvaški poslanci so pred razpustitvijo sabora, za katerega je glasovalo 143 od 151 poslancev, s 77 glasovi za sprejeli tudi spremembe kazenskega zakonika, ki kot kaznivo dejanje uvajajo femicid ter nepooblaščeno razkrivanje vsebin iz preiskav in dokaznih postopkov oz. odtekanje informacij.

Medtem ko je opozicija podpirala vključitev femicida v kazenski zakonik, je po drugi strani ostro nasprotovala kriminalizaciji razkrivanja informacij oz. členu 307a, ki je dobil vzdevek Lex AP.

Lex AP

Omenjeni člen ne določa kazenskega pregona novinarjev, ki bi razkrili omenjene vsebine, temveč kazenski pregon tistih, ki bodo informacije razkrili. Vlada je po nasprotovanju velikega dela javnosti v člen pred glasovanjem dodala tudi odstavek, ki se nanaša na prevladujoči javni interes. Ta določa, da ne bo kaznivega dejanja, če bo informacija objavljena zaradi zaščite žrtve kaznivega dejanja, v interesu obrambe v kazenskem postopku ali v drugem prevladujočem javnem interesu.

image_alt
Koalicija se strinja, da sabor razpustijo 14. marca

Več opozicijskih strank je prek vloženih amandmajev kljub temu zahtevalo umik spornega člena, a so poslanci vladajoče večine vse zavrnili. Opozicija je bila kritična tudi do tega, da so morali hkrati glasovati o kriminalizaciji razkrivanja informacij ter o uvedbi kaznivega dejanja femicida. Ocenili so namreč, da vladajoča HDZ s povezovanjem glasovanja izkorišča zaščito žensk pred nasiljem v zameno za kriminalizacijo razkrivanja informacij.

Predlaganim spremembam kazenskega zakonika je ostro nasprotovalo tudi hrvaško novinarsko društvo (HND), ki je poslance ta teden znova pozvalo, naj glasujejo proti zakonu.

HND zakon označuje za zakon nevarnih namer in napad na temelje demokracije, saj hrvaški državljani po prepričanju društva ne bodo več mogli biti obveščeni o velikih aferah in ne bodo imeli dostopa do informacij javnega značaja. Žvižgačem oziroma tistim, ki bodo novinarjem posredovali informacije javnega značaja, pa po drugi strani grozi do tri leta zapora.

Z glasovanjem o vseh točkah dnevnega reda in o razpustitvi sabora je hrvaški parlament končal delo v dosedanjem sklicu. O novi sestavi sabora bodo odločali državljani na parlamentarnih volitvah, ki bodo med 14. aprilom in 12. majem. O dnevu volitev bo odločil predsednik države Zoran Milanović, ki bo razpisal volitve.

Preberite še:

Komentarji: