Ruska duma prepovedala spremembo spola

Državljanom, ki so si že spremenili spol, prepoveduje posvojitev otrok in razveljavlja njihove zakonske zveze.
Fotografija: Zakon morata zdaj potrditi tudi zgornji dom parlamenta in predsednik Vladimir Putin. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zakon morata zdaj potrditi tudi zgornji dom parlamenta in predsednik Vladimir Putin. FOTO: Reuters

Poslanci dume oziroma spodnjega doma ruskega parlamenta so potrdili predlog zakona, ki prepoveduje kirurške in pravne spremembe spola. Državljanom, ki so si že spremenili spol, pa prepoveduje posvojitev otrok in razveljavlja njihove zakonske zveze. Zakon morata zdaj potrditi tudi zgornji dom parlamenta in predsednik Vladimir Putin.

»Duma je prepovedala spremembo spola v Rusiji,« je sporočil spodnji dom parlamenta in dodal, da so vse stranke soglasno podprle uvedbo nove zakonodaje. »Odločitev dume bo zaščitila naše državljane in otroke,« pa je na družbenih omrežjih zapisal predsednik dume Vjačeslav Volodin.

Opozoril je na po njegovih besedah naraščajoč trend spreminjanja spola v ZDA in poudaril, da to vodi v »degeneracijo države«, kar pa je zanj nesprejemljivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Putin išče mesto za Boga in heteroseksualni zakon v ustavi

Novi zakon prepoveduje medicinske posege za spremembo spola, razen pri otrocih s prirojenimi napakami, in spreminjanje spola v dokumentih, ki jih izdaja vlada. Državljanom, ki so si že spremenili spol, pa prepoveduje posvojitev otrok in razveljavlja njihove zakonske zveze.

V Rusiji se je pritisk na aktiviste skupnosti LGBTQ od začetka ruske agresije na Ukrajino še dodatno povečal. V Rusiji se namreč konflikt v Ukrajini prikazuje tudi kot eksistencialni boj proti »dekadentnemu« Zahodu.

Preberite še:

Komentarji: