Simptom virusa je tudi nakupovalna mrzlica

V severni Italiji v strahu pred koronavirusom mrzlično kopičijo zaloge hrane in razkužil.
Fotografija: V mesto Casalpusterlengo v severni Italiji, ki je zaradi izbruha virusa zaprto v karenteno, ljudje v vrstah stojijo pred trgovinami z živili. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
V mesto Casalpusterlengo v severni Italiji, ki je zaradi izbruha virusa zaprto v karenteno, ljudje v vrstah stojijo pred trgovinami z živili. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Po poročanju časopisa Corriere della Sera v Italiji že drastično primanjkuje zlasti rokavic iz lateksa in razkužil za roke, vendar so številne trgovine ostale tudi brez osnovnih živil. Tina Mencej, Slovenka, ki prebiva v Milanu, je za Delo povedala, da so police trgovin v mestu že od včeraj prazne. »Ni riža, moke, vode, testenin, jajc …«, v trgovinah pa se ne da dobiti več niti zaščitnih mask, je dejala, oziroma se te »preprodajajo po ekstremno visokih cenah«.

Tina Mencej še poroča, da je občutiti panično vzdušje, čeprav oblasti in mediji mirijo ljudi. Telefonske številke za nujno zdravstveno pomoč zaradi navala klicev tako rekoč ne delujejo. Kljub temu da se sogovornica ne čuti ogrožene, je včeraj nakupila manjšo zalogo osnovnih živil. Ne le v najhuje prizadetih mestih, po vsej severni Italiji prebivalci v strahu pred virusom in karantenskimi ukrepi panično nakupujejo zaloge. Po družbenih omrežjih so zakrožili posnetki praznih trgovinskih polic in trum, ki v dolgih vrstah čakajo pred nabito polnimi supermarketi. Vodilna veriga supermarketov Esselunga je sicer danes ljudi pozvala, naj se umirijo, češ da je zalog živil dovolj. Nakupovalna mrzlica pa se je ognila borzam. Indeks milanske borze kaže že 4,5-odstotni padec italijanskih delnic. Zlasti hudo je virus prizadel nogometni klub Juventus, katerega vrednost je padla za deset odstotkov.

Izbruh koronavirusa sars-cov-2 v Italiji, kjer je okuženih že 152 ljudi, je med prebivalstvom povzročil val panike. V Lombardiji, kjer je v bolnišnici umrla že četrta žrtev virusa v Italiji, vlada izredno stanje. Enajst mest je zaprtih v karanteno, prihodi vanje in izhodi iz njih so prepovedani. Izobraževalne ustanove in številna podjetja širom po severni Italiji so ostali zaprti ali pa spodbujajo zaposlene, naj delajo od doma. Vsi javni dogodki so odpovedani, javni prevoz pa kljub temu deluje nemoteno.

Preberite še:

Komentarji: