Sirija se bo razvijala kljub akcijam Zahoda

Sirski predsednik »ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe«.
Fotografija: Sirski predsednik »ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe«, je po pogovorih še dejal Sablin. Foto: AP Pictures
Odpri galerijo
Sirski predsednik »ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe«, je po pogovorih še dejal Sablin. Foto: AP Pictures

Damask - Sirski predsednik Bašar al Asad je na današnjem srečanju z delegacijo ruske dume v Damasku dejal, da bo Sirija nadaljevala svoj razvoj »ne glede na akcije Zahoda«. Tako se je odzval na sobotni napad ZDA in zaveznic na cilje v Siriji, ki je sledil domnevnemu kemičnemu napadu sirskega režima na uporniško Doumo.

Asad je na pogovorih z ruskim poslancem Dmitrijem Sablinom napad označil za dejanje agresije, sicer pa pohvalil več kot 30 let star sirski protiletalski sistem sovjetske izdelave, ki naj bi prestregel večino raket, ki so jih ZDA in zaveznice v soboto izstrelile na sirske tarče.

Govorili so tudi o obnovi države po vojni. Po Asadovih besedah bo za oživitev sirskega gospodarstva potrebnih 400 milijard dolarjev, pri čemer »bi morali prednost dati ruskim podjetjem«. Sirski predsednik »ne pričakuje, da bodo v državi delale zahodne plinske in naftne družbe«, je po pogovorih še dejal Sablin.
 

Boris Johnson o napadu na Sirijo: Kar je preveč, je preveč


»Sobotni napad ameriških, francoskih in britanskih vojaških letal na sirska oporišča je bil zgolj odgovor na uporabo kemičnih bojnih strupov pred tednom dni na sirsko Doumo in ne napad na sirski režim,« je poudaril britanski zunanji minister Boris Johnson.

Boris Johnson je bil danes gost v BBC-jevi oddaji. Foto: Reuters
Boris Johnson je bil danes gost v BBC-jevi oddaji. Foto: Reuters


Francoske oblasti pa že svarijo pred novo humanitarno krizo v sirskem uporniškem mestu Idlib, ki je lahko naslednja tača Asadove vojske. Idlib je naslednje največje mesto v rokah upornikov z 2 milijona prebivalci in mnogimi, ki so tja prebežali iz vojnih območij.

»Obstaja velika možnost nove humanitarne krize. Idlib bi morali vzeti v politični obzir, kjer bi se moralo na prvem mestu ukvarjati z razoroževanjem,« je še dodal Le Drian.
 

V VS ZN po ruskem nov predlog resolucije


Na sedežu ZN v New Yorku se je v soboto na zahtevo Rusije začelo izredno zasedanje Varnostnega sveta o ameriško-britansko-francoskem napadu na tri tarče v Siriji, ki ga izvajalci napada opredeljujejo kot potrebnega in upravičenega, Rusija pa kot kršitev mednarodnega prava. Slednja je zahtevala tudi obsodbo napada, a Varnostni svet resolucije o tem ni podprl. Za resolucijo so glasovale tri države (Rusija, Kitajska in Bolivija), štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti.Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je zvečer po glasovanju v Varnostnem svetu dejal, da bo Francija že v ponedeljek sprožila pobudo za rešitev sirske krize, tako v ZN kot na ravni zunanjih ministrov EU, ki se bodo sestali v Luksemburgu.

V sirskem konfliktu je od marca 2011 doslej umrlo 340.000 ljudi, več milijonov Sircev pa je moralo zapustiti svoje domove. Foto: AFP
V sirskem konfliktu je od marca 2011 doslej umrlo 340.000 ljudi, več milijonov Sircev pa je moralo zapustiti svoje domove. Foto: AFP


ZDA, Francija in Velika Britanija pa so že predstavile svoj predlog resolucije o preiskavi domnevnega napada s kemičnim orožjem v sirski Doumi, o katerem bodo razpravljali jutri.


OPCW v opustošeni Doumi našla sledi klora


V soboto so v Damask že prispeli inšpektorji OPCW, ki že preiskujejo, ali je v opustošeni Doumi res prišlo do napada s kemičnim orožjem. Organizacija je prek Twitterja sporočila, da inšpektorji začenjajo delo, potem ko je potrdila, da jih napadi zahodnih zaveznic na cilje v Siriji ne bodo odvrnili od tega. Še vedno pa inšpektorji OPCW nimajo pristojnosti, da bi ugotavljali, kdo je napad izpeljal.

Raketni napadi so mesto pustili v ruševinah. Foto: AP
Raketni napadi so mesto pustili v ruševinah. Foto: AP


Po prvih podatkih nekaterih medijev je ekipa inšpektorjev OPCW v Doumi že našla sledi klora, ki sam po sebi ni smrtonosen, v kombinaciji z majhnimi količinami drugih elementov pa lahko deluje smrtonosno.


ZDA pripravljene na nov napad


Ameriški predsednik Donald Trump je opozoril sirske vladne oblasti, da so Združene države pripravljene in polno opremljene za nov napad v primeru (ponovne) uporabe kemičnega orožja.Opozorilo je posledica sobotnega napada zavezniških sil - ZDA, Velike Britanije in Francije na tri sirska oporišča, kjer domnevno izdelujejo in hranijo smrtonosna kemična orožja, ki se je zgodil kot odgovor na domnevno uporabo kemičnega orožja v Doumi pred tednom dni.
Sirija še vedno zavrača vse očitke o uporabi kemičnega orožja in krivdo pripisuje uporniškim silam v državi.

V soboto so v Damask že prispeli inšpektorji OPCW, ki že preiskujejo, ali je v opustošeni Doumi res prišlo do napada s kemičnim orožjem. Foto: Reuters
V soboto so v Damask že prispeli inšpektorji OPCW, ki že preiskujejo, ali je v opustošeni Doumi res prišlo do napada s kemičnim orožjem. Foto: Reuters

 

Preberite še:

Komentarji: