Spolni odnos z otrokom, mlajšim od 15 let, po novem lahko tolmačen kot posilstvo

Za zakon je glasovalo 92 poslancev narodne skupščine. Proti ni bil nihče.
Fotografija: Zakon o spolnih zlorabah mladoletnih je postal aktualen, potem ko tožilstvo nekega moškega sprva ni obtožilo posilstva 11-letnice, ker je privolila v spolne odnose. FOTO: Bengoode Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Zakon o spolnih zlorabah mladoletnih je postal aktualen, potem ko tožilstvo nekega moškega sprva ni obtožilo posilstva 11-letnice, ker je privolila v spolne odnose. FOTO: Bengoode Getty Images/Istockphoto

Spodnji dom francoskega parlamenta je v sredo zvečer soglasno sprejel zakonodajo, ki spolne odnose z mlajšimi od 15 let v nekaterih okoliščinah opredeljuje kot posilstvo. Poslanci so potrdili tudi strožje kazni za spolno nadlegovanje na ulici.

Za zakon, ki ga je pred tem že potrdil zgornji dom parlamenta, je glasovalo 92 poslancev narodne skupščine. Nihče ni bil proti.

Poslanci levice so se glasovanja vzdržali, češ da ni dovolj učinkovit za preprečevanje seksizma in da premalo pozornosti namenja skrbi za žrtve.

Zakon o spolnih zlorabah mladoletnih je v Franciji postal aktualen, potem ko tožilstvo letos nekega moškega sprva ni obtožilo posilstva 11-letnice, ker je privolila v spolne odnose. Po novi zakonodaji bodo sodniki lahko kot posilstvo tolmačili spolni odnos z otrokom, mlajšim od 15 let, če bo druga stran izkoristila otrokovo nerazumevanje tega, zakaj je privolil v spolne odnose.

Po novi zakonodaji bodo sodniki lahko kot posilstvo tolmačili spolni odnos z otrokom, mlajšim od 15 let. FOTO: Getty Images
Po novi zakonodaji bodo sodniki lahko kot posilstvo tolmačili spolni odnos z otrokom, mlajšim od 15 let. FOTO: Getty Images


Feministične skupine so zahtevale, da bi določili minimalno starost, pod katero bi vsak spolni odnos z otrokom obravnavali kot posilstvo, a je vlada to možnost po pravni analizi izključila.

Nova zakonodaja predvideva tudi takojšnjo kazen od 90 do 750 evrov za spolno nadlegovanje na ulici ali v javnih prevoznih sredstvih. Tudi to vprašanje je prišlo v medije zaradi škandala ta teden, ki ga je posnela kamera v Parizu, kjer je moški udaril 22-letno žensko, ki se je uprla njegovemu nadlegovanju.

Komentarji: