Trump kljub nesoglasjem vrh ocenil kot »izjemno produktiven«

Šesterica po odhodu Trumpa nadaljuje prizadevanja, da bi kljub nesoglasjem z ameriškim predsednikom o pomembnih temah vrha ob zaključku srečanja vendarle sprejeli skupno izjavo.
Fotografija: Nesoglasja držav so sicer že v petek zaznamovala tudi vzdušje dvodnevnega vrha (na fotografiji voditelji G7). FOTO: AFP
Odpri galerijo
Nesoglasja držav so sicer že v petek zaznamovala tudi vzdušje dvodnevnega vrha (na fotografiji voditelji G7). FOTO: AFP

Quebec - Skupina voditeljev sedmih najrazvitejših držav sveta G7 je zadnji dan vrha začela na skupnem zajtrku, na jutranji seji pa razpravljala o neenakosti med spoloma. Vrh je predčasno zapustil ameriški predsednik Donald Trump, ki je odpotoval v Singapur, kjer se bo v torek sešel s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom.

Trump je vrh v kanadskem kraju La Malbaie pred odhodom označil kot izjemno produktiven. Ponovil je tudi pobudo za ponovno priključitev Rusije k elitni skupini, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Na njegovo pobudo se je sicer že odzval Sergej Lavrov in dejal, da Rusija tega namena nima. Tudi preostali voditelji so njegovo pobudo zavrnili.

S predčasnim odhodom bo Trump zamudil sejo o podnebnih spremembah in okolju. FOTO: Chris Wattie/Reuters
S predčasnim odhodom bo Trump zamudil sejo o podnebnih spremembah in okolju. FOTO: Chris Wattie/Reuters

 

Brez carin, brez subvencij


Dejal je še, da bi najraje videl, da na svetu ne bi bilo carin, a pod predpostavko, da bi ostale države pravično ravnale z ZDA. »Nič carin, nič ovir, nič subvencij, tako bi moralo biti,« je poudaril ameriški predsednik.

S predčasnim odhodom bo Trump zamudil sejo o podnebnih spremembah in okolju. Gre sicer za temo, ki jo njegova administracija vztrajno zapostavlja, potem ko so ZDA minulo leto izstopile iz pariškega podnebnega sporazuma in s tem med drugim močno razburile tudi preostale članice G7. Odnosi s šesterico so se nato še dodatno skrhali, ko je Trump napovedal umik ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma.

Po njegovih besedah so njegovi kolegi v skupini G7 na vrhu tudi zavezali, da bodo nadzirali jedrske ambicije Irana. »Države G7 ostajajo zavezane nadzoru jedrskim ambicij Irana,« je poudaril Trump, ki je nedavno svet razburil z izstopom ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015.Nesoglasja držav so sicer že v petek zaznamovala tudi vzdušje dvodnevnega vrha. Med drugim je Trump svoje kolege razburil tudi z enostranskimi ukrepi, kot so dodatne carine na uvoz blaga iz Evrope, Kanade, Mehike in Japonske.Kljub napetostim na vrh, je Bela hiša petkovo srečanje med Trumpom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem ter francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom označila za odlično in produktivno.

Preostala šesterica držav pa je medtem pozdravila prizadevanja ZDA za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku, med drugim tudi napredek pri njegovi jedrski razorožitvi.
 

Pod vprašajem trgovina in skupna izjava


Šesterica po odhodu Trumpa tudi nadaljuje prizadevanja, da bi kljub nesoglasjem z ameriškim predsednikom o pomembnih temah vrha danes ob zaključku srečanja vendarle sprejeli skupno izjavo. Nemška kanclerka Angela Merkel pričakuje, da jim bo to uspelo, iz Elizejske palače pa so sporočili, da je »zelo velika verjetnost«, da bo sedmerica podpisala skupno izjavo.

V njej po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sicer ne bo konsenza glede podnebnih sprememb, okolja in onesnaženja oceanov s plastiko, saj ZDA pri teh temah zastopajo drugačno stališče od preostale šesterice. Glede trgovine pa gredo pogajanja o skupni izjavi v smer poziva k posodobitvi Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ker ameriška delegacija nasprotuje vsakršnim namigom o okrepitvi multilateralnega sistema in WTO.

Komentarji: