Trump namerava izstopiti še iz pogodbe o odprtih zračnih prostorih

Po navedbah časnika New York Times bi bil lahko odstop od te pogodbe zgolj uvod v odstop od še edine veljavne pogodbe med Rusijo in ZDA novi Start, ki omejuje njuno jedrsko orožje.
Fotografija: Trump naj bi Moskvo o umiku iz pogodbe obvestil v petek. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Trump naj bi Moskvo o umiku iz pogodbe obvestil v petek. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da ZDA umika še iz mednarodne pogodbe o odprtih zračnih prostorih, v okviru katere lahko države izvajajo opazovalne polete nad ozemljem drugih. Pri dogovoru poleg ZDA in Rusije sodeluje še 32 držav, tudi Slovenija.

»Rusija se ni držala pogodbe,« je danes Trump povedal novinarjem. »Dokler je ne bodo spoštovali, se umikamo,« je poudaril, kot poroča francosk tiskovna agencija AFP.

Preberite še: Trump na bojni nogi z WHO

Trump naj bi Moskvo o umiku iz pogodbe obvestil v petek, je pred tem poročal časnik New York Times. Umik bo uradno začel veljati čez šest mesecev.

Washington trdi, da Moskva krši pogodbo, ker ne dovoli poletov nad določenimi območji, vključno z rusko eksklavo Kaliningrad. »Prav tako nam niso dovolili poletov nad vojaškimi vajami,« je marca zatrdil ameriški obrambni minister Mark Esper. »Za številne naše zaveznike v Natu je pomembno, da lahko izvajajo te polete,« je dodal.

New York Times poroča tudi, da Trumpu ni bilo všeč, ker je Rusija opazovala njegovo igrišče za golf v Bedminstru v zvezni državi New Jersey pred tremi leti.

Priporočamo: Zdravili proti malariji bodo po vsem svetu testirali še za covid-19

Trump je doslej ZDA umaknil že iz več drugih mednarodnih pogodb in dogovorov, med drugim pariškega podnebnega sporazuma in mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Trump je doslej ZDA umaknil že iz več drugih mednarodnih pogodb in dogovorov, med drugim pariškega podnebnega sporazuma in mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Po navedbah časnika bi bil lahko odstop od te pogodbe zgolj uvod v odstop od še edine veljavne pogodbe med Rusijo in ZDA novi Start, ki omejuje njuno jedrsko orožje. Izteče se februarja 2021.

Preberite še:

Komentarji: