Trump o urejenem prenosu oblasti – in novem začetku

Republikanski predsednik prvič priznava novo administracijo, pa čeprav še ne tudi svojega poraza na volitvah.
Fotografija: Postavljanje novih ograd okrog ameriškega kongresa. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Odpri galerijo
Postavljanje novih ograd okrog ameriškega kongresa. FOTO: Brendan Smialowski/AFP

Washington – »Tako kot vsi Američani sem ogorčen nad nasiljem, brezzakonjem in kaosom,« je republikanski predsednik Donald Trump nagovoril Američane, potem ko so mu pri Twitterju ponovno odprli račun. Poudaril je, da je po »gnusnem« napadu na ameriški kongres ukazal akcijo nacionalne garde in zveznih varnostnih sil, saj »Amerika je in mora vedno biti država zakona in reda«. Prvič si je za cilj postavil zagotovitev mirnega in urejenega prenosa oblasti ter naznanil, da bo dvajsetega januarja imenovana nova administracija.

»Ta trenutek kliče k celjenju in spravi,« je dejal republikanski prvak, ki ga množično zapuščajo sodelavci, a še vedno noče izrecno priznati poraza na volitvah. Namesto tega je zaradi težavnega premagovanja pandemije in ponovne izgradnje gospodarstva poklical k enotnosti, a tudi k patriotizmu, veri, dobrodelnosti, skupnosti in družini. Državljanom je zagotovil, da je bilo služenje v vlogi predsednika čast njegovega življenja, svojim privržencem pa spet, da se njihovo »fantastično« potovanje šele začenja.



Ameriški opazovalci zaradi tega domnevajo, da se hoče predsednik izogniti kazenski odgovornosti za šokantne sredine nemire ter da načrtuje politično kariero po odhodu iz Bele hiše. Tudi Trumpovi privrženci na družbenih omrežjih izražajo prepričanje, da njihov idol ne bo kar izginil.

​Življenje je izgubilo pet ljudi – štirje protestniki in policist – in mnogi odgovornost za vse to pripisujejo prav Trumpu. Drugi ne razumejo, kako je bil lahko sedež zakonodajne oblasti tako slabo varovan in upravnik policije s Kapitolskega griča, ki ne odgovarja predsedniku, ampak kongresu, je že naznanil odstop.

Novi predsednik Joe Biden nadaljuje oblikovanje svoje administracije. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Novi predsednik Joe Biden nadaljuje oblikovanje svoje administracije. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
 

Javnost pa še vedno najbolj obsoja razbijače, ki jih je novi predsednik Joe Biden označil za vstajnike in domače teroriste. Njegovo pravosodno ministrstvo bo lahko proti njim uporabilo strogo zakonodajo, ki jo je zaradi poletnih levičarskih mestnih izgredov sprejel prav Trump. Drugi visoki demokrati, med njimi tudi predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, še naprej kličejo tudi k odpoklicu ali razrešitvi republikanskega predsednika.

Preberite še:

Komentarji: