Število potrejenih smrtnih žrtev covida-19 preseglo 400.000

V članku spremljamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.
Fotografija: Število mrtvih je preseglo 400.000. FOTO: Martin Bernetti/Afp
Odpri galerijo
Število mrtvih je preseglo 400.000. FOTO: Martin Bernetti/Afp



20.15 Število potrjenih smrtnih žrtev covida-19 preseglo 400.000​

Globalno je pandemija novega koronavirusa, po podatkih spletne strani Worldometers zahtevala že več kot 400.000 smrtnih žrtev. Daleč največ, več kot četrtina, jih je iz ZDA, kjer so potrdili že več kot 111.000 smrti. Sledi Združeno kraljestvo, z več kot 40.000 smrtmi. Tretja je Brazilija z več kot 35.000 smrtnimi žrtvami. Sledita še Italija in Španija. Smrtnost narašča zlasti na ameriški celini, tako južni kot severni, medtem, ko v Evropi vpada. Število uradno potrjenih okužb po vsem svetu se bliža sedmim milijonom. Dejanske številke so najverjetneje še mnogo višje od uradnih. 

19.30 Brazilija na sledi ZDA

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se določil, da uradni podatki o epidemiji koronavirusa v Braziliji deloma ne bodo več javni, poroča Guardian. S spleta je bila v petek umaknjena stran, ki je beležila in mapirala izbruhe virusa v državi. Stran je bila glavni javni vir podatkov o razširjenosti virusa. Bolsonaro je twitnil, da komulativni podatki ne izkazujejo momenta v katerem se nahaja država. Podatke o dnevno potrjenih okužbah in smrtih pa je ministrstvo pričelo sporočati ob desetih zvečer, namesto ob petih popoldne kakor prej. Predstavnik Brazilske tiskovne zveze Paulo Jeronimo de Sousa je ta zamik pojasnil rekoč, da skuša Bolsonaro s pozno uro utišati medije. Predsednik Brazilije je napovedal, da razmišlja, da bi po zgledu ZDA tudi Brazilija zapustila Svetovno zdravstveno organizacijo.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro grozi, da bo Brazilija sledila zgeldu ZDA in izstopila iz WHO. FOTO:  Adriano Machado/Reuters
Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro grozi, da bo Brazilija sledila zgeldu ZDA in izstopila iz WHO. FOTO:  Adriano Machado/Reuters


Brazilija je sicer po številu okužb druga država na svetu, za ZDA. Uradno je okuženih že več kot 650.000 ljudi, umrlo jih je že več kot 35.000. Včeraj je bilo potrjenih več kot 30.000 novih okužb, kar je največ na svetu. 

18.35 V Italiji danes manj smrti

V Italiji so danes zabeležili rahel upad novih okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah je po okužbi z virusom sars-cov-2 umrlo 72 ljudi. Dan prej 85. Hkrati so potrdili 270 novih okužb, dan prej 518, je sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje. V Italiji je zaradi covida-19 po zadnjih podatki skupno umrlo 33.846 ljudi. Število aktivnih okužb z novim koronavirusom se je znižalo na 35.877. V italijanskih bolnišnicah zaradi covida-19 skupno zdravijo 5002 bolnika, do tega 293 na oddelkih za intenzivno nego. Ozdravelo je 165.078 bolnikov. V domači karanteni je 30.582 ljudi. V Lombardiji, žarišču epidemije covida-19 v Italiji, so v zadnjih 24 urah potrdili 27 smrti zaradi covida-19, skupno doslej 16.249. Potrdili so tudi 142 novih okužb, skupno je v tej italijanski deželi aktivno okuženih še 19.499 ljudi. Število bolnikov s covidom-19 v lombardijskih bolnišnicah se je znižalo na 2840, od tega jih je 110 na oddelkih za intenzivno nego. STA

15.40 Nemčija želi vrniti gledalce na nogometne tekme

Nemci so bili prvi, ki so nadaljevali nogometno ligo po koronakrizi. Zdaj so med prvimi, ki želijo vrniti gledalce, debata pa se je preselila tudi v politične dvorane. Notranji minister Horst Seehofer, ki je zadolžen tudi za področje športa, ocenjuje, da se bodo z novo sezono na tekme vrnili tudi gledalci. Seehofer je na ta način uslišal zahteve navijačev in klubskih uprav. Prav v slednjih so zelo aktivni in v münchenskem Bayernu, tudi Seehofer je Bavarec, pripravljajo več scenarijev. V prvi fazi tudi denimo vsaj delno vrnitev gledalcev, brez katerih nogomet na zelenici enostavno ni isti. Pri münchenskem Bayernu so že predlagali, da bi v prvi fazi na stadion Allianz Arena, ki sprejme 75.000 gledalcev, vrnili vsaj 10.000 ali 11.000 ljudi. STA

13.27 V Indoneziji potrdili največ novih dnevnih okužb z novim koronavirusom doslej

Indonezija je do danes potrdila več kot 30.000 okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 993 okužb, kar je največ doslej, je sporočilo indonezijsko ministrstvo za zdravje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Skupno so v Indoneziji potrdili 30.514 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrla 1801 oseba, v zadnjih 24 urah 31. Strokovnjaki povečanje števila okužb na dnevni ravni v Indoneziji pripisujejo obsežnejšemu testiranju na okužbo.

12.54 Tudi v Indiji zabeležili največ novih dnevnih okužb z novim koronavirusom doslej

Indija je v zadnjih 24 urah zabeležila 9887 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ okužb v enem dnevu doslej. Po številu okužb je že prehitela Italijo in je trenutno na šestem mestu na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Indijsko ministrstvo za zdravje je poleg tega danes objavilo, da so v državi doslej skupno potrdili 236.657 okužb z novim koronavirusom. Že nekaj dni zapored beležijo več kot 8000 novih okužb dnevno. Zaradi covida-19 je v zadnjih 24 urah umrlo najmanj 294 ljudi, skupno 6642. Število smrti zaradi covida-19 v demokraciji z največ prebivalci na svetu je v primerjavi z državami, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela, razmeroma nizko. Po številu smrti zaradi covida-19 je Indija na 12. mestu na svetu.

11.08 V Sloveniji pet novih okužb

Včeraj so ob 715 testiranjih našteli pet okužb z novim koronavirusom, je vlada zapisala na spletni strani. Skupno je bilo v Sloveniji tako potrjenih 1484 primerov okužbe s tem virusom. V petek ni umrl noben bolnik s covidom-19, v bolnišnični oskrbi pa ostaja šest bolnikov. Do zdaj je sicer umrlo 109 bolnikov s koronavirusno boleznijo. Na intenzivni negi ni bilo včeraj nobenega bolnika. Aktivno okuženih oseb je bilo včeraj po oceni NIJZ 16.

Po podatkih spletne strani covid-19 sledilnik so bile štiri nove okužbe potrjene na Jesenicah, ena pa v Ljubljani. V zadnjih dneh se je žarišče okužb pojavilo v povezavi z medicinsko sestro v jeseniški bolnišnici in še eno okuženo osebo v Ljubljani, epidemiologi pa so se nato lotili tudi testiranja njunih stikov. Ker je bila hčerka medicinske sestre pozitivna na novi koronavirus, bo moral njen razred na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice tudi v 14-dnevno karanteno.

Negativni na novi koronavirus so bili medtem vsi v petek testirani sodelavci jeseniške medicinske sestre in bolniki, s katerimi je bila v stiku. Brise so v petek dopoldan vzeli 40 zaposlenim v bolnišnici in 18 bolnikom, popoldan pa še osmim zaposlenim, so pojasnili v Splošni bolnišnici Jesenice. Nobena v petek odkrita okužba tako ne izhaja iz jeseniške bolnišnice. Bodo pa testiranje zaposlenih in bolnikov ponovili v sredo. Do takrat v veljavi ostajajo vsi sprejeti ukrepi za preprečevanje širitev okužbe. Bolnišnica ostaja zaprta za obiskovalce, dovoljena je le prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku in partnerja pri porodnicah. Spremenjeno ostaja tudi delo na gastroenterološkem oddelku, kjer je delala okužena sestra. STA



9.33 Zagnano novo vesoljsko orodje EU za pomoč pri zelenem okrevanju po pandemiji

Evropska Komisija in Evropska vesoljska agencija (ESA) sta ta teden zagnali novo orodje Rapid Action Coronavirus Earth (RACE), ki bo na podlagi opazovanj iz vesolja v pomoč pri zelenem in trajnostnem okrevanju po pandemiji covida-19, so sporočili iz Bruslja. Kot so pojasnili, orodje meri ključne okoljske parametre, kot so spremembe kakovosti zraka in vode, ter gospodarske in človeške dejavnosti, kot so industrija, pomorstvo, gradbeništvo, promet in kmetijstvo. To bo podlaga za oceno vpliva omejevalnih ukrepov in okrevanja po vnovičnem odprtju na lokalni, regionalni in globalni ravni.

8.05 Trump tokrat o bojda že pripravljenem cepivu proti koronavirusu

Včerajšnja novica je bila, da se je zdravilo predsednika ZDA Donalda Trumpa proti koronavirusu izkazalo za neučinkovito, današnja, da imajo ZDA po njegovih besedah že dva milijona doz cepiva proti koronavirusu. To je naznanil včeraj, sodeč po njem čakajo le še na potrditev zdravstvenih oblasti, da so cepiva varna in učinkovita, preden jih bodo začeli uporabljati. Ministrstvo za zdravje ZDA se na Trumpovo napoved ni odzvalo.

»Ogromno smo napredovali. Pripravljeni smo iti naprej, kar zadeva transport in logistiko. Imamo več kot dva milijona pripravljenih cepiv, če se potrdi varnost,« je izjavil Trump. Ministrstvo za zdravje ZDA ni imelo komentarja in je novinarje napotilo na Belo hišo, ta pa nazaj na ministrstvo. Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je na poizvedovanja odgovoril, da ni slišal, da bi Trump to povedal.

Trump je povedal tudi, da znanstveniki sedaj povsem razumejo bolezen covid-19. Tudi to je za številne presenetljivo, vključno s Faucijem, ki je še dan prej dejal, da še vedno docela ne razumejo med drugim odziva imunskega sistema na okužbo. Dejal je tudi, da ne vedo, kako dolgo časa bo cepivo, ko ga enkrat odkrijejo, sploh učinkovito proti covidu-19.

FOTO: Nicholas Kamm/AFP
FOTO: Nicholas Kamm/AFP


6.00 Logar gosti italijanskega zunanjega ministra

Zunanji minister Anže Logar bo danes gostil svojega italijanskega kolega Luigija Di Maia. Osrednja tema pogovorov naj bi bilo sproščanje ukrepov pri prestopanju meje med državama. Italijanskega ministra bo danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Po napovednih MZZ bosta ministra izmenjala stališča o aktivnostih EU za izhod iz gospodarske in družbene krize zaradi pandemije koronavirusa. Ministra se bosta pogovarjala tudi o dvostranskem sodelovanju in nekaterih drugih aktualnih evropskih temah, kot so migracije in razmere v državah Zahodnega Balkana.

Gre za prvo srečanje obeh zunanjih ministrov v živo. V obdobju po imenovanju nove vlade v Sloveniji sta sicer že opravila več pogovorov preko videopovezave.

Komentarji: