Tudi EU in Nato Rusijo pozivata k prevzemu odgovornosti za sestrelitev malezijskega letala

V Kremlju medtem sumijo v verodostojnost preiskave; Putin je dejal, da bi lahko rezultate priznali, če bi bili v preiskavo enakopravno vključeni.
Fotografija: Nizozemski zunanji minister Stef Blok na današnji tiskovni konferenci FOTO: Bart Maat/AFP
Odpri galerijo
Nizozemski zunanji minister Stef Blok na današnji tiskovni konferenci FOTO: Bart Maat/AFP

Amsterdam/Canberra – Avstralija in Nizozemska sta danes obtožili Rusijo, da je bila soudeležena pri sestrelitvi malezijskega letala MH17. Letalo, na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. junija 2014 nad vzhodno Ukrajino. Umrlo je vseh 298 ljudi na krovu.

Obtožbi Avstralije in Nizozemske prihajata po tem, ko so mednarodni preiskovalci včeraj objavili, da je bila raketa, ki je leta 2014 strmoglavila malezijsko potniško letalo, iz brigade ruske vojske, in sicer 53. brigade iz Kurska. Ali je bilo v sestrelitev vpleteno tudi rusko vojaško osebje, še ni znano.

Nizozemski zunanji minister Stef Blok je povedal, da je Nizozemska od Rusije že zahtevala odškodnino za svojce žrtev. Največ žrtev – več kot 190 – je bilo nizozemskih državljanov.

Na včerajšnje ugotovitve mednarodnih preiskovalcev sta se odzvala tudi EU in Nato. »Evropska unija poziva Rusko federacijo, naj prevzame odgovornost in sodeluje pri vseh prizadevanjih za razrešitev primera,« je Rusijo pozvala visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v ločenem sporočilu prav tako zapisal: »Rusijo pozivam, naj prevzame odgovornost.«
 

Rusija zanika odgovornost


Kot smo že pisali, je vodja preiskovalcev Fred Westerbeke včeraj dejal, da je preiskava zdaj v sklepni fazi. Povedal je, da so preiskovalci pridobili veliko dokazov, a niso še tako daleč, da bi izdali obtožnice. Moskva zavrača vpletenost v sestrelitev letala. »Niti ena protiletalska raketa Ruske federacije ni do zdaj prečkala rusko-ukrajinske meje,« je ugotovitve preiskovalcev včeraj zavrnilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve. Rusija vztraja, da so sestrelitev zakrivile enote ukrajinske vojske.  



Danes so v Kremlju izrazili dvom o verodostojnosti preiskave, saj ruski preiskovalci v nasprotju z ukrajinskimi v njej niso smeli sodelovati. »Rusija ne ve, koliko lahko verjame rezultatom preiskave,« je danes v Sankt Peterburgu za agencijo Interfax dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Zavrnil je tudi zahteve Avstralije in Nizozemske, da je Rusija pravno odgovorna za posledice.



Podobno je včeraj preiskavo komentiral tudi ruski predsednik Vladimir Putin. »Da bi lahko v celoti priznali to, kar trdijo v preiskavi, bi morali biti enakopravno vključeni vanjo,« je dejal. Povedal je še, da bo Moskva rezultate podrobno preučila.

Komentarji: