V Italiji kljub karanteni največje število smrti v enem dnevu

Italija je zabeležila 250 smrtnih žrtev v enem dnevu, kar je več od Kitajske, ko je bil virus tam na vrhuncu.
Fotografija: V ZDA po razglasitvi izrednih razmer razkužujejo postaje javnega prometa. FOTO: Luis Robayo/AFP
Odpri galerijo
V ZDA po razglasitvi izrednih razmer razkužujejo postaje javnega prometa. FOTO: Luis Robayo/AFP

Potem ko je število aktivnih okužb s koronavirusom od srede februarja do začetka marca počasi, a vztrajno padalo, se v zadnjem času zopet vse hitreje eksponentno povečuje. Število okužb po vsem svetu je preseglo 150.000, število smrtnih žrtev pa 5.600.

Do padca rasti je prišlo, ker je vzhodna Azija, kjer se je virus prvič pojavil, z drastičnimi ukrepi uspešno omejila njegovo širjenje. Na Kitajskem so danes zabeležili le še enajst novih okužb, večino pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. Po številu trenutno obolelih je Italija že prehitela Kitajsko, število okužb glede na prebivalstvo pa je v Italiji že skoraj šestkrat višje. Italija je sicer zabeležila kar 3497 novih okužb in 250 smrti, kar je najvišje število smrtnih žrtev v enem dnevu, ki ga ni dosegala niti Kitajska, ko je bila epidemija na vrhuncu.



Kar tri četrtine umrlih v Italiji je moškega spola. Smrtnost med moškimi je 7,2 odstotna, medtem ko umre le 4,1 odstotek okuženih žensk. Prav tako so umrle Italijanke v povprečju starejše od žrtev med moškimi, povprečna starost pri obeh spolih je višja od osemdeset let. Pri mlajših od štirideset let so zabeležili le dve smrtni žrtvi, obe sta imeli že predhodne zdravstvene težave.

Od uvedbe omejitve gibanja, so zaradi kršenja karantene ovadili že skoraj 7000 ljudi. Za kršitelje je zagrožena trimesečna zaporna kazen ali globa v višino do 206 evrov. V času karantene je v Italiji odhod od doma dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter kratkih nakupov osnovnih življenjskih potrebščin.

Iz Kitajske je v Italijo danes prispela skupina specializiranih zdravnikov, ki bo s svojimi izkušnjami pomagala v boju proti epidemiji. S seboj so pripeljali tudi pomoč v obliki respiratorjev in zaščitne opreme.

Virus se širi tudi po Latinski Ameriki. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je poskrbel za razdeljevanje zaščitnih mask. FOTO: AFP
Virus se širi tudi po Latinski Ameriki. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je poskrbel za razdeljevanje zaščitnih mask. FOTO: AFP


V Avstriji so danes zabeležili že skorja sto novih okužb, skupno število pa je že preseglo 600. Nekatera mesta so razglasila karanteno. Kancler Sebastian Kurz je napovedal ustanovitev kriznega sklada za soočanje z virusom, ki bo razpolagal s štirimi milijardami evrov. Osnutek zakona, ki ga je avstrijska vlada že sprejela v parlamentarni postopek, predlaga pravno podlago za začasno zaprtje podjetiji, kazen za kršitevlja bo, če bo zakon sprejet, 30.000 evrov.

Na Nizozemskem se je štveilo okuženih danes povzpelo za skoraj 20 odstotkov, virus ima že skoraj tisoč ljudi. 

Vse šole po državi s ponedeljkom zapira tudi Madžarska.

V ZDA, kjer je okuženih že več kot 2000 ljudi, včeraj pa so zabeležili petdeseto smrtno žrtev, je predsednik Donald Trump razglasil izredno stanje. Zvezna država Louisiana je zaradi epidemije volitve demokratskega predsedniškega kandidata prestavila iz aprila na junij.

Številne države zapirajo svoje meje. Slovaška, Češka, Danska, Poljska in Ukrajina v državo spuščajo le še svoje državljane. Turčija je prepovedala lete iz večine evropskih držav, Savdska Arabija pa pa vse mednarodne lete. Nova Zelandija za vse prišlece uvaja obvezno dvo-tedensko karanteno.

Nevarnost virusa se širi tudi po Afriki. Prve primere okužb sta danes potrdili Namibija in Ruanda.

Izredne ukrepe pa sprejemajo tudi velika podjetja. Direktor Appla je naznanil, da podjetje zaradi nevarnosti virusa začasno zapira vse svoje trgovine izven Kitajske.

Preberite še:

Komentarji: