Zgodovina človeštva je izpisana vzdolž črte, na kateri so se izmenjevale pandemije

Vse to bo minilo in minilo bo hitreje, če bomo skrbeli zase in za vse okoli sebe. Zato noga nogi! Pozdravljamo se z nogami namesto z rokami in si v času, ko ne bomo šli iz hiše, oglejmo kakšen film Toma Hanksa.
Fotografija: Tom Hanks in Rita Wilson FOTO: Fred Prouser Reuters
Odpri galerijo
Tom Hanks in Rita Wilson FOTO: Fred Prouser Reuters

»Zdaj je najpomembneje ostati pozitiven,« je včeraj poudaril prijatelj, potem ko mi je povedal, da je moral preložiti konferenco, od katere živi njegovo podjetje. »Joj, ne, prosim te, zdaj je gotovo bolje biti negativen,« se mu odgovorila. Hip za tem sva se do solz nasmejala, saj je on s tem hotel povedati, da je treba biti pozitivnega duha, jaz pa sem imela v mislih test na koronavirus.

Na koncu sva se strinjala, da sta smeh in dobra volja najboljše sredstvo za krepitev imunosti. In tako sva se namesto z rokovanjem poslovila z »nogovanjem«. »Pazi: najprej desna noga s prsti na prste, nato leva noga s peto na peto,« me je usmerjal prijatelj. Mimoidočim je bilo vse skupaj nadvse smešno, midva pa sva jim bila pripravljena pokazati novi način pozdravljanja v dneh, ko je bila razglašena …

pandemija!

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo končno razglasila pandemijo. Bolezen covid-19 se je razširila po vsem svetu oziroma v najmanj 114 držav, diagnosticirali so jo pri več kot 127.000 ljudeh, od katerih jih je 4700 umrlo, in prav to je bil kriterij, v skladu s katerim je ta organizacija razglasila najvišjo stopnjo preplaha.
Na vprašanje, kaj točno to pomeni, je dr. Michael Ryan, vodja izrednih operacij WHO, opozoril, da uporaba besede »pandemija ne poziva na nič drugega kot na agresivnejšo in intenzivnejšo akcijo«.

Čeprav je prav to tisto, čemur se je hotela ta organizacija izogniti, je svet zajela panika. Kot da bi Zemlja prenehala krožiti okoli Sonca.

Politiki so poskušali poudariti, da človeško življenje nima cene, a se jim je beseda zataknila v grlu, še preden jim je uspelo do konca izreči ta stavek, saj so cene delnic na borzah pospešeno padale ob vsakem novem ukrepu za preprečevanje širjenja virusa. Globalno gospodarstvo je namreč prav tako zajela pandemija, in to pandemija nezaupanja v okrevanje dosedanje ureditve, mi pa smo pravkar priče redkega trenutka popolne paralize vsega.
Zadnjič je bila beseda pandemija uporabljena leta 2009, ko se je po svetu širil virus H1N1, znan po imenu prašičja gripa, o katerem so v WHO ugotovili, da je zahteval najmanj 18.000 človeških življenj, najverjetneje pa je bilo število umrlih še veliko večje.

Zgodovina človeštva je izpisana vzdolž črte, na kateri so se izmenjevale pandemije: od tiste med peloponeškimi vojnami v petem stoletju pred našim štetjem, prek Justinijanove kuge v šestem stoletju našega štetja, gobavosti v srednjem veku, kuge v 14. stoletju, kolere na začetku 19. stoletja, španske gripe leta 1918, pa vse do virusa HIV in aidsa, ki še vedno zahteva smrtne žrtve po vseh celinah.

Ergo ■ »Vse to se bo povrnilo, in to v veliko večjem obsegu,« je poskušal v četrtek pozitivno delovati Donald Trump, potem ko so se borze negativno odzvale na širjenje koronavirusa in sporočilo ameriškega predsednika iz Ovalne pisarne, v katerem je objavil »ustavitev vseh potovanj iz Evrope v ZDA v prihodnjih 30 dneh«.

Trump mora zdaj dejansko upati, da je negativen, kar zadeva virus, saj je visoki brazilski funkcionar, ki se je pred nekaj dnevi mudil v njegovem počitniškem domovanju v Mar-a-Lago, po vrniti domov zbolel za boleznijo covid-19. Fabio Wajngarten, glavni mož za komunikacije v vladi predsednika Jaira Bolsonara, je namreč simptome te bolezni dobil po vrnitvi iz ZDA, kjer je stal z ramo ob rami s Trumpom in podpredsednikom Mikom Penceom. Ameriškega predsednika so na tiskovni konferenci vprašali, kako se glede na to počuti, on pa je odgovoril, da »ni zaskrbljen«. Ostal je pozitiven v upanju, da je negativen.


Putin


Prejšnji teden je bilo v medijih težko najti novico, ki se ne bi nanašala na koronavirus. Nato pa je skozi pozlačena vrata Kremlja stopil Vladimir Vladimirovič Putin. Ali je morda znova vstopil? Saj ni pomembno. Valentina Terješkova, prva ženska, ki je poletela v vesolje, in podpredsednica Putinove stranke Združene Rusije, je dala predlog o ustavni reformi, s čimer bi se omogočilo, da bi lahko mož, ki v tej državi vlada že več kot dve desetletji, za kremeljskimi pozlačenimi vrati ostal vse do leta 2036.   
   
Predlog je pravzaprav v tem, da bi uro vrnili na nulto minuto, da bi torej razveljavili dosedanje Putinove mandate, kar bi mu omogočilo, da bi po letu 2024, ko mu bo potekel sedanji mandat, lahko to dolžnost opravljal še dvakrat po šest let. Druga opcija je, da se odpravi omejitev na število predsedniških mandatov, vendar Vladimirju Vladimiroviču, kot je to v torek sam izjavil med svojim nagovorom dumi, bolj ugaja vrnitev na nulto točko.
Seveda pa je Putin demokrat in si ne želi vladati kot car, razen v primeru, če bi ljudstvo to odobrilo na plebiscitu, ki je že napovedan za 22. april. Težko je reči, ali je bil ta datum izbran na podlagi določenega smisla za kontinuiteto, vendar se bo to zgodilo točno na 150. rojstni dan Lenina, o katerem večina Rusov še danes meni, da je odigral pozitivno vlogo v preobrazbi carstva v moderno državo.

Vsekakor je to tvegana poteza, a ko želi nekdo preseči Stalina, ki je bil na čelu Sovjetske zveze »samo« tri desetletja, gotovo dobro ve, katero nevralgično točko je treba masirati, da dobiš želeni rezultat. »Zdaj je stabilnost na samem vrhu prednostnih nalog,« je sporočil. V vsaki državi, v kateri tako dolgo vlada en voditelj, se ljudstvo boji zamenjave na vrhu, in to prav zaradi tega, ker bi utegnila prinesti nestabilnost.

Ergo ■ Številni analitiki so že začeli analizirati, kako bodo kaotične razmere, začinjene s koronavirusom, pretresi na borzah in padcem cene nafte, vplivale na politične položaje treh najmočnejših ljudi sveta. Kitajski predsednik Xi Jinping je pokazal, kako se da »krizo spremeniti v priložnost« in iz epidemije naredil kampanjo lastne promocije. Putin je koronavirus v hipu pograbil kot eno od nevarnosti, s katero se spopada ruski narod, kot zdravilo proti povečani anksioznosti in grozečemu kaosu pa ponudil še več Putina.

Najbrž ga ni večjega sovražnika od koronavirusa, ki bi lahko uničil Trumpove možnosti, da novembra zmaga na volitvah. Seveda je dobro biti pozitiven v boju s takšnim izzivalcem, a način, kako je ameriški predsednik poskušal ostati optimističen, se imenuje brezčutna ignoranca.

»Noben predsednik ne more obljubiti, da bo preprečil prihodnje epidemije, jaz pa vam lahko obljubim, da bomo, ko bom predsednik, bolje pripravljen, da se bomo bolje odzivali in tudi hitreje okrevali,« je dejal Joe Biden, o katerem se zdi, da postaja vse verjetnejši Trumpov tekmec na bližnjih volitvah. »Vedno vam bom govoril resnico.« Xi in Putin igrata veliko bolj modro igro: oba tako spretno žonglirata z razmerami, da njuna naroda pravzaprav nista več prepričana o tem, ali si sploh želita izvedeti resnico. Zanju je vse pomembnejša stabilnost.

FOTO: Luis Acosta Afp
FOTO: Luis Acosta Afp


Zlato


Težko je reči, kaj je v zgodbi o različnih barvah zlata pozitivno in kaj negativno, kajti z leti smo se naučili, da ni dobro, kadar se draži rumeno, torej tisto pravo zlato. Smo pa videli tudi to, da ni vse tako, kot bi moralo biti, kadar se poceni črno zlato. In zdaj se dogaja tako prvo kot drugo. Gorje nam!

V ponedeljek je unča zlata dosegla ceno 1700 dolarjev, zato so celo tisti, ki so se odločili, da ne bodo negativni glede neposredne prihodnosti in da ne bodo brali predvidevanj o globalni gospodarski krizi, vedeli, da koronavirus napreduje. Italija je dala dan pred tem celotno državo v izolacijo, število obolelih za boleznijo covid-19 po vsem svetu pa se je nezadržno povečevalo. Žlahtna kovina je pravzaprav kazala konfuzno spoznanje razvitega sveta, da covid-19 ni prehlad in da ne bo minil tako zlahka in tako hitro.

Hkrati se je začela zniževati cena nafte, in to bistveno bolj kot v vseh minulih treh desetletjih – čez noč je padla za celo tretjino – pri čemer še zdaleč ni dobra novica, da se za vsem tem skrivajo politične igre. Na videz med Rusijo in Savdsko Arabijo, torej med Putinom in Mohamedom Bin Salmanom. A v tem plesu tveganja je tudi Trump in vse, kar se dogaja, je pravzaprav test, ki so ga veliki proizvajalci črnega zlata zalučali v obraz ameriškemu predsedniku in njegovi nagnjenosti k politiziranju energije. Zdaj ko je Amerika velika, če že ne celo ena največjih proizvajalk nafte – pri čemer gre za nafto, ki jo pridobivajo iz skrilavcev – se zdi, kot da bi hotel Putin preveriti kakšnega tekmeca je dobil v energetskem ringu. Bin Salman preverja oba.

Ergo ■ A tu seveda še ni konec zgodbe. Takoj ko se je povečala vrednost ameriškega dolarja, Evropska centralna banka pa je objavila, da ne bo spreminjala obrestnih stopenj, je začela padati cena zlata. Rumenega, seveda. Tisto črno se še vedno vrti v hudičevem plesu in povzroča velikansko vznemirjenost v državah, katerih proračun je močno odvisen od izvoza nafte. Tukaj je težko biti pozitiven, razen v primeru, če govorimo o testu na koronavirus.

FOTO: Saul Loeb Afp
FOTO: Saul Loeb Afp


Z virusom, a nasmejana


»Zdaj imamo vsi nekoga, ki ga imamo radi in ki so pri njem ugotovili okužbo s koronavirusom!« S temi besedami se je novinarka Ann Curry odzvala na novico, da sta Tom Hanks in njegova žena Rita Wilson zbolela za boleznijo covid-19, in to v Avstraliji, kjer slavni igralec sodeluje pri snemanju biografskega filma o Elvisu Presleyju.

Hanks se je oglasil po twitterju in se vsem zahvalil za izvrstno nego ter pojasnil, da sta se on in Rita slabo počutila, da sta imela bolečine v mišicah, da sta bila občasno vročična in da sta imela malce povišano temperaturo. »Da bi vse odigrala tako, kot je treba in kot je zdaj nujno po vsem svetu, sva se testirala na koronavirus in izkazalo se je, da sva pozitivna.«

In sta ostala pozitivna tudi v bolnišnici v Queenslandu, od koder pošiljata pomirjajoča sporočila in nasvete vsem, naj »se ravnajo po navodilih strokovnjakov in pazijo nase in na vse druge«.

»Zapomnite si, kljub vsemu, kar se pravkar dogaja, v bejzbolu ni joka!« je Hanks spomnil na svoj stavek iz filma Ženska liga (A League of Their Own) iz leta 1992.

Ergo ■ Po Tomu Hanksu in Riti Wilson je bila pozitivna tudi Sophie Gregoire Trudeau, žena kanadskega premiera Justina Trudeauja, ki je tako postal prvi državnik v karanteni, čeprav sam nima nikakršnih bolezenskih simptomov.

S to pozitivno noto končujem pregled tega težkega tedna. Biti pozitiven v času pandemije ne pomeni zgolj to, da so pri nekom diagnosticirali bolezen covid-19 (glede tega je bolje ostati negativen). Gre za to, da ni joka v bejzbolu, pa tudi ne v katerem koli boju, v katerem je treba ohraniti močan duh in vedrino v očeh. Vse to bo minilo in minilo bo hitreje, če bomo skrbeli zase in za vse okoli nas. Zato noga nogi! Pozdravljamo se z nogami namesto z rokami in si v času, ko ne bomo šli iz hiše, oglejmo kakšen film Toma Hanksa. Vsi so dobri! Je pa ta njegova vloga s korono še posebno veličastna. Nič joka! Ostanimo pozitivno negativni!

Preberite še:

Komentarji: