Potrdili okužbo pri zaposleni v šempetrski bolnišnici

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: V šempetrski bolnišnici bodo začeli sprejemati obolele s covidom-19 na prenovljenem oddelku. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
V šempetrski bolnišnici bodo začeli sprejemati obolele s covidom-19 na prenovljenem oddelku. FOTO: Marko Feist



22.54 Tudi komisar Lenarčič v samoizolaciji

Komisar Janez Lenarčič je na družbenem omrežju twitter zapisal, da je eden od članov njegovega kabineta pozitiven na novi koronavirus. Preventivno bo komisar tako dva tedna preživel v samoizolaciji, delal od doma in čakal na drugi test. Zapisal je še, da nima simptomov okužbe in da se dobro počuti. 



21.28 Umiritev razmer v Črni na Koroškem

Razmere pa se stabilizirajo v CUDV Črna na Koroškem, kjer v zadnjih treh dneh niso zabeležili novih okužb. Po navedbah direktorice Dalje Pečovnik so vsi uporabniki v rdečih conah na CŠOD Mežica in v CUDV v dobrem zdravstvenem stanju. Nekateri so brez simptomov bolezni že 14 dni, število uporabnikov s svežo okužbo se je pričelo zmanjševati.

»Delo imamo dobro organizirano. Turnusi so v večini še 12-urni, vendar je zagotovljeno za redne dnevne in tedenske počitke zaposlenih. Prejeli smo tudi dodatno kadrovsko pomoč, ki nam veliko pomeni. Sedem usposobljenih sodelvcev, ki so pristopili z velikim entuziazmom in vnesli v naš kolektiv svežo energijo. S tem lahko zaposlene vsaj nekoliko razbremenimo. Veliko pa pri tem šteje tudi moralna podpora s strani sorodnih ustanov,« je še pojasnila Pečovnikova.

19.35 Na Nizozemskem se zapiranje gostinski lokali

Na Nizozemskem so danes potrdili rekordnih skoraj 7400 novih okužb z novim koronavirusom. Nizozemski premier Mark Rutte je sporočil, da bodo uvedli delno omejitev javnega življenja ter zaprli bare, kavarne in restavracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.55 V šempetrski bolnišnici testirali 60 zaposlenih

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je za STA potrdila, da je ena od strokovnih sodelavk v soboto zbolela za covidom-19. Testi pri vseh, ki so bili z njo v tesnem stiku, so okužbo potrdili še pri treh. Danes so testirali še 60 zaposlenih z različnih oddelkov bolnišnice, rezultate pričakujejo jutri zjutraj. Drevi sicer v šempetrski bolnišnici odpirajo prenovljeni oddelek za bolnike s covidom-19.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki sprejema bolnike s covidom-19. FOTO: Tadej Regent/Delo
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec, ki sprejema bolnike s covidom-19. FOTO: Tadej Regent/Delo


18.50 Idrijski VDC bo zaprt do 17. oktobra

Kot smo že pisali, so v petek okužbe odkrili tudi v Varstveno delovnem centru (VDC) Idrija, zato so v soboto za tamkajšnje uporabnike in zaposlene organizirali izredno testiranje; opravili so ga pri 23 uporabnikih in vseh zaposlenih. Pozitivnih je bilo devet uporabnikov in pet zaposlenih. Kot je povedala direktorica VDC Idrija Maja Velikajne, bo po priporočilih epidemiologa idrijski varstveno-delovni center zaprt do 17. oktobra. V tem času bi se tudi pri morebitnih okuženih lahko še razvili znaki bolezni, zato so vsi ostali doma.

18.40 V italijanskih bolnišnicah se zdravi več kot 5000 obolelih za covidm-19

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili 5901 novo okužbo, potem ko so dan pred poročali o 4619 novookuženih. Na Apeninskem polotoku je trenutno 87.193 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje se v bolnišnicah trenutno zdravi 5076 bolnikov s covidom-19; na intenzivni negi je 514 bolnikov.

16.50 Zmanjšuje se delež okuženih delavcev v zdravstvu

Po podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je raven širjenja okužb z novim koronavirusom med zdravstvenimi delavci začela zmanjševati, potem ko je bilo med njimi po izbruhu pandemije covida-19 nesorazmerno veliko okužb. Zdravstveni delavci v večini držav predstavljajo manj kot tri odstotke prebivalstva, a jih je bilo med okuženimi primeri, ki so jih države sporočile WHO, okoli 14 odstotkov. V nekaterih državah so predstavljali kar tretjino okuženih, navaja tiskovna agencija AFP.

image_alt
Vsakdo naj dobro premisli, ali je potovanje res nujno


16.15 Rektor ljubljanske univerze priporočil delo na daljavo

Glede na trenutno epidemiološko sliko v državi je rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič danes objavil priporočilo, naj fakultete izvajajo pedagoški proces in raziskovalno delo na daljavo povsod, kjer je to možno. Prav tako je odsvetoval kontaktne športe, ki so del pedagoškega procesa ali rekreacije v Univerzitetni športni dvorani. 

15.25 Spletno mesto za spremljanje števila hospitaliziranih

Ministrstvo za zdravje je za lažje razporejanje in hitrejšo obravnavo bolnikov s covidom-19 pripravilo spletno mesto, ki omogoča sprotno vnašanje podatkov o številu bolnikov in številu prostih postelj. Dispečerski službi in drugim zavodom, ki vnašajo podatke v sistem, omogoča takojšen vpogled ter hitrejše in ustreznejše nameščanje bolnikov.

15.00 Triaža: v Idriji avtomatsko merjenje temperature

V ZD Idrija so v sklopu triaže začeli meriti telesno temperaturo. Da bi vsaj nekoliko olajšali delo sodelavcev v triaži, so s pomočjo koncerna Kolektor zagotovili temperaturni sistem CORDEA. Gre za popolno avtomatsko, hitro in natančno rešitev za odkrivanje oseb s povišano telesno temperaturo, ki za svoje delovanje ne potrebuje prisotnosti operaterja. Povišana telesna temperatura je namreč eden prvih simptomov bolezni, ki jo povzroča koronavirus, pa tudi sezonskih grip in covidu-19 podobnih respiratornih okužb.

image_alt
Kljub rekordnim okužbam še brez zaustavljanja javnega življenja


Sistem je razvit na podlagi strojnega vida, umetne inteligence in drugih najsodobnejših vizualnih tehnologij, prilagojen pa je za uporabo v zaprtih prostorih z večjim pretokom ljudi, med katere vsekakor sodi tudi ZD. Pri uporabi rešitve operater ni potreben, saj naprava samodejno, v manj kot sekundi opravi meritev in v primeru povišane telesne temperature sproži vizualni alarm, usklajen pa je tudi z vsemi smernicami GDPR (glede varovanja osebnih podatkov). A. I.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


14.50 V ZD Slovenj Gradec začasno zaprli zobozdravstvene ambulante

Na Koroškem so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb z novim koronavirusom, regija pa je po deležu aktivnih okužb med prebivalstvom v slovenskem vrhu. V ponedeljek je bilo v regiji 185 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar predstavlja 0,262 odstotka prebivalstva Koroške – večji delež okuženega prebivalstva je le na Gorenjskem (0,266 odstotka). Ponovno so okužbe (pri sedmih stanovalcih in dveh zaposlenih) potrdili v domu starejših v Črnečah, v nedeljo pa so prvo okužbo potrdili tudi v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov, kjer so skupno trenutno okuženi štirje stanovalci, med zaposlenimi pa ni potrjenih okužb. Širjenje novega koronavirusa vpliva tudi na delovanje Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, kjer so za ta teden ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant. 

14.26 V Franciji razburja uporaba zaščitnih mask med porodom

Bodoče francoske matere so ogorčene, ker morajo zaradi pandemije covida-19 ženske v številnih porodnišnicah med porodom nositi zaščitno masko. Zaradi tega mnoge med porodom težje dihajo, nekatere celo bruhajo, poročajo francoski mediji. Na družbenih omrežjih je že zaživela pobuda #StopAccouchementMasqué (#Ustavite porode z maskami). Francoske pristojne službe sicer niso predpisale obvezne maske med porodom. O tem odloča vsaka porodnišnica posebej, poroča francoski časnik Le Figaro. A Sonia Bisch, tiskovna predstavnica skupine, ki se bori proti nasilju v ginekologiji in porodništvu, je povedala, da se je za ta ukrep v pandemiji covida-19 odločilo kar 80 odstotkov francoskih porodnišnic.

13.16 V celjski bolnišnici okuženih 19 zaposlenih

Na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja celjske bolnišnice je z novim koronavirusom okuženih 16 medicinskih sester in trije zdravniki. Vsi tvegani stiki okuženih so bili v skladu s protokolom testirani. Razlogov za okužbo pa je več, so danes za STA povedali v celjski bolnišnici. Pojasnili so, da je nekaj okužb povzročil vnos iz zunanjega okolja, nekaj zaposlenih se je okužilo pri delu z okuženo bolnico, pri kateri zaradi neizraženih simptomov ni bilo sumov na okužbo, nekaj prenosov okužbe pa se je zgodilo tudi med zaposlenimi zaradi okužene medicinske sestre, ki ni imela izraženih simptomov okužbe.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Vsi bolniki s covidom so še vedno obravnavani na omenjenem oddelku, obravnava pa jih osebje, ki je bilo tja prerazporejeno z drugih bolnišničnih oddelkov. Bolniki z drugimi infekcijskimi boleznimi, ki so bili zdravljeni v beli coni brez suma na okužbo, pa so bili premeščeni na druge interne oddelke,« so navedli v celjski bolnišnici. Dodali so tudi, da zaradi omenjenega kadrovskega izpada preostalega programa dela po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije za zdaj večinoma niso krčili. Tudi v bodoče bodo to delali zelo selektivno, saj želijo zagotoviti izvedbo preostalih potrebnih zdravstvenih storitev v čim večji možni meri in tudi za vse druge prebivalce celjske regije.

V Domu starejših občanov Vojnik pa je okužba potrjena pri eni stanovalki, je zapisano na spletnih straneh doma.
Takoj po potrditvi so, usklajeno z epidemiologom NIJZ ter s strokovnimi navodili, uvedli potrebne ukrepe in izvedli vsa potrebna testiranja.

12.24 V dveh belgijskih provincah zaradi pandemije uvajajo policijsko uro

V belgijskih provincah Valonski Brabant in Luxemburg bo zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom od srede veljala policijska ura. Od ene do šeste ure zjutraj se ljudje v teh provincah ne bodo smeli zadrževati na prostem razen v primeru službe, nujne medicinske pomoči ali višje sile. Ukrep bo sprva veljal dva tedna, ga bo pa mogoče podaljšati. Obe provinci ležita v Valoniji, francosko govorečem delu Belgije, ki ga je pandemija covida-19 prizadela najhuje poleg prestolnice Bruselj. Belgijske pristojne službe so v torek opozorile, da bi v državi lahko ta teden glede na trend naraščanja okužb z novim koronavirusom v prejšnjem tednu imeli po več kot 10.000 novih primerov na dan. Močno narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v belgijskih bolnišnicah, vključno s tistimi na intenzivni negi. V torek so na dnevni ravni potrdili 5327 novih okužb.

12.18 Sterilizacija mask

Slika maske na umetni glavi, namenjeni za testiranje filtracijske učinkovitosti. Foto: Institut Jožef Stefan
Slika maske na umetni glavi, namenjeni za testiranje filtracijske učinkovitosti. Foto: Institut Jožef Stefan
Na Institutu Jožef Stefan so preučili možnosti sterilizacije medicinskih mask z uporabo ionizirajočega sevanja. Maske tipov FFP2 in FFP3 so testirali z uporabo žarkov gama na raziskovalnem reaktorju TRIGA ali z uporabo elektronskega žarka v namenski napravi za sterilizacijo in ugotovili, da je takšna sterilizacija učinkovita.
Obsevanje s standardno dozo 20 kGy sterilizira maske, vendar se polipropilenski filter, ki odstranjuje manjše delce, razelektri, kar zmanjša učinkovitost filtriranja delcev. Če masko ponovno nabijemo s statičnim nabojem, se učinkovitost filtriranja vrne tako rekoč na prvotno vrednost. Kemijska sestava maske se z obsevanjem ne spremeni, mehanske lastnosti pa se slabšajo s številom sterilizacij. Pri sterilizaciji s standardno dozo 20 kGy se maske lahko sterilizira dvakrat. Prednost metode je enostavna in zanesljiva sterilizacija ter velika stopnja prilagodljivosti glede količine mask.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v reviji Journal of Membrane Science, so sporočili z Instituta Jožefa Stefan. Respiratorne maske tipov FFP2 in FFP3 so sicer namenjene za enkratno uporabo, so poudarili na IJS in spomnili na problematiko pomanjkanja zaščitne opreme v prvem valu epidemije. Nekatere običajne metode za sterilizacijo (z visokimi temperaturami, s paro, z UV-žarki) so se izkazale kot nepraktične ali pa so se lastnosti mask po postopku bistveno poslabšale. Da bi jo lahko ponovno uporabili, mora maska ohraniti obliko, strukturno trdnost, pa tudi učinkovitost filtracije aerosolnih delcev. Maske delce ujamejo na različne načine. Večji delci se ujamejo v gosto polipropilensko mrežo, manjši delci pa se filtrirajo s pomočjo različnih mehanizmov. Pri tem igra veliko vlogo tudi statični naboj, ki se nahaja na filtru. S. S.

11.42 Na Madžarskem 1025 novih okužb s koronavirusom

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 1025 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer so v državi potrdili skupno skoraj 40.000 okužb. V zadnjem dnevu je po podatkih madžarske vlade umrlo 28 ljudi, skupno pa 996, še poroča madžarska tiskovna agencija MTI. Na Madžarskem s skoraj desetimi milijoni prebivalcev je trenutno več kot 27.000 aktivnih okužb z novim koronavirusom. 1519 obolelih s covidom-19 se zdravi v bolnišnicah, med njimi jih je 160 na ventilatorjih. Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb 1. septembra zaprla meje za tuje državljane z nekaterimi izjemami, za vse Madžare, ki se vračajo iz tujine, pa pri vstopu v državo uvedla obvezno karanteno. Meje bodo zaprte še najmanj do konca oktobra.

Na Madžarskem so obvezne zaščitne maske v trgovinah, javnem prevozu, v kinematografih, gledališčih, zdravstvenih in socialnih institucijah, javnih uradih ter v klubih in diskotekah. Zadnji so sicer v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa lahko odprti le do 23. ure. Obiski v bolnišnicah so do nadaljnjega prepovedani.

11.35 V Rusiji rekordno število novih okužb in smrti zaradi covida-19

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 13.868 novih okužb z novim koronavirusom in rekordnih 244 smrtnih žrtev covida-19. Pristojne ruske službe že tretji dan zapored poročajo o več kot 13.000 novih primerih okužbe. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 13.868, kar je največ od začetka epidemije. Prejšnji rekord iz 29. maja, ko je v državi veljala karantena, je znašal 232.
Nekateri kritiki menijo, da je število smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 v Rusiji podcenjeno. Kot smrtno žrtev te bolezni namreč upoštevajo samo tiste, pri katerih je bila glavni vzrok za smrt. Doslej so v državi potrdili 1,32 milijona okužb z novim koronavirusom, umrlo je 22.966 bolnikov s covidom-19. Smrtnost je nižja kot v državah zahodne Evrope, ZDA in Braziliji.
Kljub porastu okužb ruske pristojne službe trdijo, da nadzorujejo razmere. Za vsako ceno se hočejo izogniti ponovni uvedbi strogih ukrepov za zajezitev virusa.

11.18 V Sloveniji 397 na novo okuženih, štiri osebe so umrle

Ob 3308 testih na novi koronavirus v ponedeljek v Sloveniji 397 pozitivnih, hospitaliziranih je bilo 180 bolnikov, 32 jih je na intenzivni negi, štiri osebe so umrle.



image_alt
V posameznih občinah že zapirajo športne objekte


10.41 Na Hrvaškem 372 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5259 testih potrdili 372 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrli trije bolniki, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Število je več kot dvakrat večje kot v ponedeljek, ko je bilo 181 na novo okuženih. Obenem so v zadnjih 24 urah več kot podvojili število testov. Največ novih okužb je bilo v primorsko-goranski županiji, v kateri je bilo 23 novih primerov. V zadnjih dneh je bila praviloma več kot polovica vseh na novo okuženih v državi z območja Zagreba in iz splitsko-dalmatinske županije. V istrski županiji v zadnjih 24 urah ni bilo novih okužb. Na Hrvaškem je trenutno 2774 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 424 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 27 na medicinskih ventilatorjih. Doslej so potrdili 19.993 okužb, umrlo je 330 bolnikov, okrevalo jih je 17.889. Doslej so izvedli nekaj več kot 366.230 testov.

Nošenje mask na javnem potniškem prometu je na Hrvaškem obvezno od 23. junija. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Nošenje mask na javnem potniškem prometu je na Hrvaškem obvezno od 23. junija. FOTO: Denis Lovrović/AFP


Hrvaški štab civilne zaščite je za danes napovedal objavo dodatnih epidemioloških ukrepov za obratovanje gostinskih lokalov.
Od ponedeljka je sicer obvezno nošenje mask v vseh zaprtih prostorih, v katerih ni mogoče zagotoviti najmanj dveh metrov razdalje med ljudmi. Med drugim to pomeni, da so maske obvezne tudi v gostinskih lokalih, razen za goste, ki sedijo za mizami ter uživajo hrano in pijačo, in v verskih objektih. Hrvaški epidemiologi so navedli tudi več izjem, med katerimi so telovadnice. Obrazne maske so priporočili tudi na prostem, ko ni možno zagotoviti razdalje enega metra med ljudmi, recimo pred bankomati ali pri vstopanju v vozila javnega prometa. V avtobusih in tramvajih so maske obvezne že nekaj mesecev.

10.06 Koronavirus posegel tudi v peloton Dirke po Italiji

Avstralsko kolesarsko Mitchelton-Scott po štirih pozitivnih testih na novi koronavirus med svojim osebjem zapušča dirko po Italiji, so sporočili organizatorji Gira. Italijansko pentljo pa po pozitivnem testu na covid-19 zapušča tudi eden izmed favoritov, Nizozemec Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma). 

9.52 Johnson & Johnson začasno ustavil testiranje cepiva za covid-19

Iz ameriške skupine Johnson & Johnson so v ponedeljek sporočili, da so začasno ustavili testiranje svojega cepiva proti covidu-19, potem ko je eden od prostovoljcev zbolel. Kot so sporočili v izjavi, so začasno zaustavili nadaljnje odmerke pri kliničnem testiranju vseh njihovih kandidatov cepiva proti covidu-19, saj se je pri enem od udeležencev pojavila bolezen, ki je ne morejo pojasniti. Neodvisen svet za varnost bolnikov mora zdaj preučiti zadevo. Kot so še pojasnili pri podjetju, so nepričakovani incidenti ali bolezni sicer del vsake klinične študije, predvsem večjih. Smernice podjetja pa dovoljujejo, da začasno zaustavijo tovrstne študije in preučijo, ali je bila bolezen povezana s testiranim zdravilom oziroma cepivom. V okviru tretje faze kliničnega testiranja je podjetje začelo zbirati prostovoljce v drugi polovici septembra. Cilj je bil, da vključijo do 60.000 bolnikov med drugim iz ZDA, Argentine, Brazilije, Kolumbije in Južne Afrike.

image_alt
Virusni noir


ZDA so podjetju za razvoj namenile okoli 1,45 milijarde dolarjev. Evropska komisija pa je prejšnji teden podpisala dogovor za nakup morebitnega cepiva proti covidu-19 s farmacevtsko družbo Janssen Pharmaceutical, ki je del ameriške skupine Johnson & Johnson. Cepivo je osnovano na enem odmerku adenovirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti, v kombinacijo z delom novega koronavirusa. Enako tehnologijo je Johnson & Johnson uporabil pri cepivu proti eboli.

9.03 Italijanska vlada zaradi pandemije omejuje tudi zasebne zabave

Italijanska vlada zaostruje zaščitne ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. V prihodnje bodo v Italiji omejene tudi zasebne zabave, tako na prostem kot v zaprtih prostorih, je v torek poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Premier Giuseppe Conte je v torek podpisal dekret, po katerem so prepovedane zabave v lokalih in nočnih klubih. Zabave po slovesnostih, kot so poroke, so omejili na največ 30 oseb. Vlada državljanom še svetuje, naj se tudi sicer ne družijo z več kot šestimi osebami, ki niso del njihovega gospodinjstva. Nova pravila naj bi sprva veljala 30 dni. Uvedli bodo še omejitev odpiralnih časov za bare in restavracije do polnoči. Od 21. ure pa ni več dovoljeno, da gostje stoje jejo in pijejo pred lokali. Vlada je prepovedala tudi šolske ekskurzije in kontaktne športe za amaterje. V Italiji so v ponedeljek poročali o 4619 novih okužbah z novim koronavirusom, v zadnjih dneh pa tudi o več kot 5000.

Italijanska vlada državljanom svetuje, naj se ne družijo z več kot šestimi osebami, ki niso del njihovega gospodinjstva. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Italijanska vlada državljanom svetuje, naj se ne družijo z več kot šestimi osebami, ki niso del njihovega gospodinjstva. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


8.49 Češka zaostruje koronavirusne ukrepe

Češka v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa omejuje druženje na največ šest oseb, za nedoločen čas pa bodo morali svoja vrata zapreti bari, restavracije in klubi. Nove ukrepe je v ponedeljek predstavil minister za zdravje Roman Prymula, veljati bodo začeli v sredo. Od srede dalje bo prepovedano uživanje alkohola na prostem, šole pa bodo zaprli za skoraj tri tedne do začetka novembra. Nošenje mask bo obvezno v notranjih prostorih in na postajališčih javnega prometa. V državi so v zadnjih 14 dneh potrdili 493,1 okužbe na 100.000 prebivalcev, kar je največ v Evropski uniji. Do ponedeljka je covidu-19 podleglo 1045 ljudi.

8.43 Število smrtnih žrtev covida-19 v ZDA preseglo 214.000

V ZDA je do ponedeljka zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa za covidom-19 umrlo že več kot 214.000 ljudi, število okužb s koronavirusom pa je preseglo 7,8 milijona. Bolj ali manj jasno postaja, da število okužb narašča tam, kjer ima Trump svoja predvolilna zborovanja, ki se jih udeležujejo podporniki brez mask in socialne distance. 

image_alt
Vlada predlaga tudi brezplačno cepljenje proti gripi


8.25 Trump skrajšal prvo predvolilno zborovanje po covidu-19 na okrog 18 minut

Ameriški predsednik Donald Trump je imel v ponedeljek zvečer pri Orlandu na Floridi svoje prvo predvolilno zborovanje po tem, ko je zbolel za covidom-19. Njegov zdravnik je pred tem sporočil, da je imel dva zaporedna testa za koronavirus negativna. Trump je bil sicer nenavadno kratek; na zborovanju je bil le 18 minut. 

Svojim navdušenim privržencem je Trump zatrdil, da je zdaj imun za koronavirus in se počuti izjemno mogočnega. Na grozo zdravstvenih strokovnjakov je potem dejal, da se bo sprehodil med množico in poljubljal vse po vrsti, od žensk do moških. Tega na srečo potem ni storil. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci opozarja, da so okrevajoči bolniki verjetno res nekaj časa imuni, vendar obstajajo primeri ponovnih okužb po nekaj tednih ali mesecih.

7.55 EU o usklajevanju koronskih ukrepov, vladavini prava, brexitu

Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, bodo danes v Luksemburgu predvidoma potrdili priporočilo o usklajevanju ukrepov za omejevanje potovanj zaradi covida-19 ter razpravljali o stanju v pogajanjih o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom in pri sprejemanju svežnja za spoprijemanje Evrope s pandemijo.

Razpravljali bodo tudi o sklepih vrha EU, ki bo v četrtek in petek v Bruslju. To bo prvo redno zasedanje voditeljev članic Unije v Bruslju od začetka izvajanja omejevalnih ukrepov zaradi covida-19 sredi marca. Na dnevnem redu so razprava o epidemioloških razmerah, odnosi z Združenim kraljestvom, podnebne spremembe in odnosi z Afriko. Ministri pa imajo danes na dnevnem redu še konferenco o prihodnosti Evrope, ki bi se morala začeti maja, a je načrte prekrižal novi koronavirus.

Preberite še:

Komentarji: