Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi preseglo 21.000

Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi je skoraj 21.000 – večinoma gre za ženske in otroke.
Fotografija: Palestinci pri pokopu svojih bližnjih. FOTO: Ibrahim Abu Mustafa/Reuters
Odpri galerijo
Palestinci pri pokopu svojih bližnjih. FOTO: Ibrahim Abu Mustafa/Reuters

V Gazi je bilo v zadnjih 24 urah ubitih najmanj 195 ljudi, še 325 pa je bilo ranjenih, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi je ocenil, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, palestinski predsednik Mahmud Abas pa je dejal, da gre za hude zločine nad njegovim ljudstvom.

Zaskrbljenost zaradi naraščajoče humanitarne krize na obleganem ozemlju Gaze v zadnjem času spodbuja številne pozive k ustavitvi spopadov, kljub temu pa izraelski voditelji obljubljajo, da bodo nadaljevali ofenzivo, dokler palestinsko gibanje Hamas ne bo uničeno.

Izraelska vojska trdi, da je v torek zadela več kot 100 ciljev v Gazi, njen poveljnik Herzi Halevi pa je sporočil, da »vojne ne bo mogoče hitro končati«. Izrael naj bi se pripravljal tudi na intenzivnejše kopenske operacije v palestinski enklavi.

Halevi je med drugim dejal, da se bo vojna nadaljevala še več mesecev, da bi zagotovili, da se »dosežki Izraela ohranijo dolgo časa«. »Pri temeljitem uničenju teroristične organizacije ni bližnjic, razen vztrajnosti in odločnosti v boju. Čarobnih rešitev ni,« je dejal.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je v torek dejal, da je ta vojna hud zločin proti njegovemu ljudstvu, da gre za nekaj hujšega od katastrofe in za vojno, katere cilj je popolno uničenje. Ob tem je obtožil Washington, da z oviranjem postopkov v ZN, kjer so ZDA blokirale več resolucij Varnostnega sveta, še poslabšuje situacijo.

V svojem prvem intervjuju od začetka vojne je Abas v pogovoru z egiptovskim novinarjem opozoril tudi na stanje na okupiranem Zahodnem bregu. Dejal je, da je to območje postalo neprepoznavno in da bi lahko tudi tam vsak trenutek prišlo do eskalacije razmer.

Mohamed Al Ahras ob truplih svoje žene in hčere, ki sta umrli v izraelskih napadih. FOTO: Mohamed Salem/Reuters
Mohamed Al Ahras ob truplih svoje žene in hčere, ki sta umrli v izraelskih napadih. FOTO: Mohamed Salem/Reuters

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo ponoči v izraelskem zračnem napadu na begunsko taborišče Nur Šams na Zahodnem bregu ubitih šest Palestincev. Po podatkih ministrstva so izraelske sile in naseljenci na Zahodnem bregu od začetka vojne 7. oktobra ubili več kot 300 ljudi.

Skupno število žrtev izraelskih napadov v Gazi je medtem danes preseglo 21.000 – večinoma gre za ženske in otroke. Skupaj je bilo ubitih 21.110 ljudi, ranjenih pa 55.243, je še sporočilo palestinsko ministrstvo.

Predstavnik ministrstva Ašraf al Kudra je ob tem opozoril, da izraelske sile krepijo napade v okolici bolnišnice Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze in v objavi na omrežju Telegram pozval institucije ZN, naj »sprejmejo učinkovite ukrepe za zagotovitev zaščite osebja bolnišnice, ranjencev in drugih pacientov«. Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca je bilo danes v zračnem napadu na Han Junis ubitih ali ranjenih več deset ljudi.

Palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel pa je sporočilo, da v južnem in osrednjem delu Gaze počasi znova vzpostavlja povezave, ki so bile v torek v celoti prekinjene, poroča katarska televizija Al Jazeera. Humanitarne organizacije svarijo, da vsak takšen komunikacijski mrk onemogoča njihove že tako omejene sposobnosti zagotavljanja nujno potrebne pomoči prebivalcem Gaze.

Preberite še:

Komentarji: