12-letnik streljal na vrstnike, enega je ubil, dva huje ranil

Policija je že pridržala napadalca, sicer prav tako učenca šole, kjer je izvedel napad.
Fotografija: Družinski člani učencev šole, ki je bila tarča strelskega pohoda 12-letnika. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Družinski člani učencev šole, ki je bila tarča strelskega pohoda 12-letnika. FOTO: AFP

Na osnovni šoli v mestu Vantaa na Finskem je danes na vrstnike streljal 12-letnik. Eden od otrok je umrl zaradi poškodb, še dva pa sta huje ranjena, je sporočila tamkajšnja policija. Policija je že pridržala napadalca, sicer prav tako učenca šole, kjer je izvedel napad.

Policija je sprva dejala, da je bilo v streljanju poškodovanih več oseb, nato pa sporočila, da je eden umrl, dva pa sta huje poškodovana. Osumljenec je v priporu.

Policija je po navedbah finskih medijev sprva sporočila, da so vsi udeleženci streljanja mladoletni, in kasneje navedla, da gre za 12-letnike. Trije učenci osnovne šole v mestu Vantaa, ki leži približno 20 kilometrov severno od prestolnice Helsinki, so bili v napadu ranjeni in so jih prepeljali v bolnišnice. Po poročanju tujih tiskovnih agencij sprva še ni bilo znano, za kako hude poškodbe gre.

Policija je napadalca, sicer učenca šole, že pridržala. Kot je sporočila na svoji spletni strani, je bila aretacija izvedena mirno. Navedla je še, da je storilec imel pri sebi strelno orožje.

Incident na osnovni šoli, ki jo obiskuje približno 800 učencev, še preiskujejo, več podrobnosti o napadu za zdaj niso izdali. Starši učencev šole so po poročanju AFP navedli, da je učenec streljal v razredu.

Policija je pred šolo mirila družine osnovnošolcev iz šole, kjer se je zgodil tragični dogodek. FOTO: Markku Ulander/AFP
Policija je pred šolo mirila družine osnovnošolcev iz šole, kjer se je zgodil tragični dogodek. FOTO: Markku Ulander/AFP

Učenci so po napadu ostali v svojih učilnicah, starši pa so se zgrnili v šolo, kjer je zanje poskrbela policija, poročanje finske javne televizije Yle povzema AFP.

Okoliške prebivalce je policija prosila, naj se izogibajo območju in ostanejo v svojih domovih, neznancem pa ne odpirajo vrat.

Finska notranja ministrica Mari Rantanen je na družbenem omrežju X zapisala, da se je dan začel na »šokanten način«. »Lahko si samo predstavljam bolečino in skrb, ki jo trenutno doživljajo številne družine,« je dodala.

Finsko je več strelskih napadov na šolah pretreslo že v začetku tisočletja. Novembra 2007 je 18-letnik streljal na srednji šoli v mestu Jokela kakih 50 kilometrov severno od Helsinkov in ubil osem ljudi: ravnatelja, medicinsko sestro in šest dijakov. Napadalec je po napadu storil samomor. Leto zatem, septembra 2008, je na poklicni šoli v mestu Kauhajoki na zahodu Finske streljal 22-letnik in ubil deset ljudi. Kmalu zatem je tudi on storil samomor.

Preberite še:

Komentarji: