Višjo smrtnost v Italiji pripisujejo starejšemu in morda tudi imunsko manj odpornemu prebivalstvu

Analizirali smo podatke nacionalnih organizacij za javno zdravje. V Italiji so odkrili 7375 obolelih, to je kar 14,7 odstotka vseh testiranih in gre za odstopajoče visok delež obolelih.
Fotografija: Italijanski karabinjer med pregledovanjem osebnih dokumentov na nadzorni točki v bližini Bologne. V karanteni je zaradi novega koronavirusa skupno 16 milijonov prebivalcev italijanskih mest. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
Odpri galerijo
Italijanski karabinjer med pregledovanjem osebnih dokumentov na nadzorni točki v bližini Bologne. V karanteni je zaradi novega koronavirusa skupno 16 milijonov prebivalcev italijanskih mest. FOTO: Piero Cruciatti/AFP

V ponedeljek, 9. marca, popoldne dosegljivi podatki lahko pomagajo bolje razumeti pojav zloglasnega virusa sars-cov-2. Podatke smo poiskali pri nacionalnih organizacijah za javno zdravje posamezne države.

V Italiji so na območju celotne države do včeraj (8. marca) opravili 49.937 testov ali 825 na milijon prebivalcev, kar uvršča Italijo med najbolj aktivne pri iskanju obolelih na svetu (na prvem mestu je Južna Koreja), zagotovo pa najbolj aktivne v Evropi. V Sloveniji so do danes popoldne opravili 1227 testov ali 613 na milijon prebivalcev, v Avstriji pa do 8. ure zjutraj 4734 ali 536 testov na milijon prebivalcev.



INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Visoka smrtnost v Italiji


V Italiji so odkrili 7375 obolelih, to je kar 14,7 odstotka vseh testiranih in gre za odstopajoče visok delež obolelih. Kajti v Avstriji so do danes zjutraj potrdili 112 obolelih ali 2,4 odstotka obolelih od vseh testiranih. Medtem ko so v Sloveniji do danes popoldne odkrili 23 obolelih ali samo 1,7 odstotka od vseh testiranih.

Pred izolsko splošno bolnišnico so namestili kontejner za sprejem morebitnih okuženih. FOTO: Boris Šuligoj
Pred izolsko splošno bolnišnico so namestili kontejner za sprejem morebitnih okuženih. FOTO: Boris Šuligoj


V Italiji je tudi smrtnost precej višja od razpoložljivih svetovnih podatkov. Če je na svetu danes zabeleženih 111.856 okuženih in doslej obravnavanih 3894 smrti (to je 3,4-odstotna smrtnost na odkrito število okuženih), ima Italija 4,9-odsotno smrtnost na odkrito število okuženih. Velika razlika v smrtnosti je tudi v primerjavi z Južno Korejo, kjer so imeli doslej 7478 okuženih in le 54 mrtvih, v Italiji pa na 7375 okuženih 366 mrtvih. Višjo smrtnost v Italiji pripisujejo starejšemu in morda tudi imunsko manj odpornemu prebivalstvu. V Avstriji sta doslej umrla dva, kar pomeni 1,8-odstotno smrtnost glede na število odkritih obolelih.

Italijanski državni inštitut za epidemiologijo je pred tremi dnevi objavil podatek, po katerem je od prvih 105 umrlih Italijanov bilo 14,1 odstotka starejših od 90 let, 42,2 odstotka v starosti med 80 in 89 let, 32,4 odstotka med 70 in 79 let in 8,4 odstotka med 60 in 69 let. Večinoma so umirali moški, več kot dve tretjini od njih je imelo že predhodno vsaj tri ali več hudih obolenj.

Komentarji: