Mariborski župan Saša Arsenovič zaradi okužbe v karanteni

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: Počuti se dobro in ostaja v karanteni na domu, so sporočili iz županovega kabineta. FOTO: Tadej Regent/Delo 
Odpri galerijo
Počuti se dobro in ostaja v karanteni na domu, so sporočili iz županovega kabineta. FOTO: Tadej Regent/Delo 



19.32 Novogoriška občina z ukrepi za zajezitev novih okužb s covid-19

Novogoriška občina je danes po pogovoru s pristojnimi zdravstvenimi ustanovami, policijo in civilno zaščito sprejela nekaj dodatnih ukrepov, s katerimi bo poskušala zajeziti širjenje novega koronavirusa med občani. Pomagali pa bodo tudi šempetrski bolnišnici tako, da bo novogoriški zdravstveni dom zanje prevažal brise v Ljubljano.

Goriška ima sicer zaenkrat še razmeroma dobro epidemiološko sliko. »Da bi to ohranili, se moramo vsi, ljudje vseh starosti, dosledno in disciplinirano držati ukrepov in priporočil, zlasti nošenja mask, ustrezne razdalje in razkuževanja rok,« je v izjavi po sestanku povedal novogoriški župan Klemen Miklavič. Sestanka so se poleg predstavnikov občine udeležili tudi predstavniki šempetrske bolnišnice, Zdravstvenega doma Nova Gorica, območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nova Gorica, civilne zaščite, zdravstvenega inšpektorata in policije. 

»Civilna zaščita bo v trenutnih razmerah kontrolirala javno življenje v novogoriški občini, nadzirala bo javne površine v občini, predvsem pa bo v večernem času kontrolirala lokale in klube,« je povedal strokovni sodelavec za zaščito in reševanje novogoriške občine Andrej Biaggio.

18.44 IMF in Svetovna banka znova s pozivom k pomoči najrevnejšim pri soočanju s posledicami pandemije

Mednarodni denarni sklad (IMF) in Svetovna banka sta v začetku današnjega dela tokratnega skupnega letnega zasedanja pozvala k pomoči najrevnejšim državam pri soočanju s posledicami pandemije covida-19. Kot je opozorila prva dama IMF Kristalina Georgieva, so posledice že sedaj obsežne, ponovna rast okužb pa obete še poslabšuje.

Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorila Georgieva, se po devetih mesecih pandemije še vedno spopadamo z njo. »Še vedno se ubadamo s temačnostjo krize, ki je zahtevala več kot milijon življenj, povzročila gospodarsko nazadovanje, občutno rast brezposelnosti in povečala revščino ter okrepila tveganje, da bo v revnejših državah prišlo do pojava tako imenovane izgubljene generacije,« je dejala.

18.28 V Italiji rekordnih več kot 7000 novih okužb s koronavirusom

V Italiji so v zadnjem dnevu zabeležili 7332 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej, kažejo podatki italijanskih oblasti. Umrlo je še 43 bolnikov s covidom-19. V slovenski zahodni sosedi so v zadnjih 24 urah opravili več kot 152.000 testiranj na novi koronavirus in potrdili 7332 novih okužb. Prejšnji dnevni rekord, ki so ga zabeležili 21. marca, je znašal 6557 okužb. Takrat so opravili zgolj okoli 26.000 testiranj.

Skupaj se je v Italiji doslej z novim koronavirusom okužilo 372.799 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Aktivno okuženih je trenutno v državi z okoli 60,4 milijona prebivalcev 92.445 ljudi. Število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah je naraslo na 5470. Od tega jih je 539 na intenzivni negi, kar je 25 več kot v torek, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

17.42 Mariborski župan Saša Arsenovič okužen s koronavirusom
 
Mariborski župan Saša Arsenovič je danes opravil hitri test na koronavirus, ki je potrdil okužbo, so sporočili iz njegovega kabineta. Župan se je najverjetneje okužil na kosilu v ožjem družinskem krogu, saj je s koronavirusom okužen tudi njegov oče. Počuti se dobro in ostaja v karanteni na domu, od koder vse Mariborčanke in Mariborčane poziva k odgovornemu ravnanju in upoštevanju zaščitnih ukrepov. Vsi sodelavci v kabinetu župana in mestni upravi, ki so bili v direktnem stiku z županom gredo z jutrišnjim dnem prav tako v karanteno na domu. Podžupan Samo Peter Medved, ki je koronavirus že prebolel, je danes opravil test na protitelesa. V kolikor bo ta pokazal, da jih ima, je podžupan zaščiten in bo prevzel nadomeščanje župana z jutrišnjim dnem.

V samoizolaciji so od četrtka tudi štirje mariborski poslanci, ki so bili v ponedeljek na delovnem sestanku v stiku z županom Arsenovičem. To so Andrej Rajh (SAB), Franc Trček (SD), Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) in Dejan Kaloh (SDS).

17.27 Vsak okuženi v Sloveniji okuži skoraj dva nova

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, povzpelo na 1,93. Epidemija pa narašča s podvojitvenim časom 7,4 dneva, kar pomeni, da se bo v dobrem tednu število novookuženih podvojilo. Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno v četrtek, manjše od 665, bo reprodukcijsko število nekoliko padlo, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno.

Na IJS ocenjujejo, da ključni obrambni zid pred širjenjem novega koronavirusa, to je epidemiološa služba, več ne zdrži enormnega pritiska in začenja popuščati ter vse bolj puščati, kar se odraža v hitrem naraščanju reprodukcijskega števila in krajšanju podvojitvenega časa. Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi.

Mejno število okužb na 100.000 prebivalcev je bilo preseženo v petek, medtem ko predvidevajo, da bo število hospitaliziranih s covidom-19 preseglo 250 v soboto, dan pozneje pa število 50 bolnikov s covidom-19 na oddelkih za intenzivno terapijo.
Če bo reprodukcijsko število ostalo enako, se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo med 100 do 900 na dan, trenutna povprečna vrednost je 499, navajajo na spletni strani.

Slovenija nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji. FOTO: Tadej Regent/Delo
Slovenija nasprotuje, da bi Avstrija še naprej izvajala nadzor na avstrijsko-slovenski meji. FOTO: Tadej Regent/Delo


17.05 Avstrija nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko podaljšala do maja

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, ki velja od leta 2015, danes podaljšala še za pol leta, do 11. maja prihodnje leto. Kot razloge za podaljšanje je avstrijski notranji minister Karl Nehammer navedel migracijski pritisk, ohranjanje notranje varnosti ter napete razmere, povezane s pandemijo covida-19. Nehammer je o podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestil podpredsednika Evropske komisije Margaritisa Schinasa, evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija ter notranje ministre EU in držav članic schengenskega prostora, piše v sporočilu za javnost avstrijskega notranjega ministrstva.

Avstrija nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora, kjer naj ga sicer ne bi bilo, izvaja že od leta 2015, ko je v Evropo pljusknil velik val migrantov. Podoben nadzor na notranjih schengenskih mejah izvajajo tudi Nemčija na meji z Avstrijo, Francija, Švedska, Danska ter nečlanica EU Norveška.

16.12 Pandemija ogroža napredek v boju proti tuberkulozi

Tuberkuloza z 1,4 milijona smrti na leto velja za najsmrtonosnejšo nalezljivo bolezen na svetu. v zadnjem letu je za tuberkulozo zbolelo deset milijonov ljudi, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V boju proti tej bolezni je sicer v zadnjih letih opazen napredek, a pri WHO se bojijo, da ga bo pandemija covida-19 izničila. V številnih državah so namreč sredstva, predvidena za boj proti tuberkulozi, že preusmerili za boj proti novemu koronavirusu, s katerim se je od začetka leta okužilo okoli 38 milijonov ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo nekaj več kot milijon.

Glede na poročilo WHO se je med letoma 2015 in 2019 število okužb s tuberkulozo zmanjšalo za devet odstotkov, število smrtnih žrtev pa za 14 odstotkov. Pri okoli 465.000 ljudeh zdravila proti tuberkulozi niso več delovala, saj so imeli rezistentno obliko bolezni. Velika težava ostaja financiranje zdravljenja tuberkuloze, opozarja WHO. Letos naj bi zanj namenili 6,5 milijarde dolarjev, kar je le polovico tistega, kar so leta 2018 obljubile države. Eden od ciljev ZN je, da bi do leta 2030 število okužb s tuberkulozo zmanjšali za 80 odstotkov, število smrti pa za 90 odstotkov glede na leto 2015.

Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da je v tej smeri odbor za zobozdravstvo v stiku s svetovalno skupno za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da je v tej smeri odbor za zobozdravstvo v stiku s svetovalno skupno za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


16.03 Zobozdravniki si ne želijo zapiranja zobozdravstvene dejavnosti

Zobozdravniki si kljub epidemiološkim razmeram ne želijo, da bi zapirali zobozdravstveno dejavnost. Tak ukrep bi v izjemno neugoden položaj postavil vse bolnike, ki so zdaj sredi zdravljenja, in tudi tiste, ki bodo takšno zdravljenje potrebovali v času, ko bi bile ordinacije zaprte in ko bi bila možna le obravnava nujnih stanj, so navedli. Iz Zdravniške zbornice Slovenije so sporočili, da je v tej smeri odbor za zobozdravstvo v stiku s svetovalno skupno za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Tako podajajo konstruktivne predloge, ki bi omogočili ohranjanje delovanja ordinacij glede na trenutne epidemiološke razmere, to so predvsem opuščanje dolgih aerosolnih posegov, ki so najbolj kritični za prenos okužbe v zobozdravstveni ordinaciji.

Omenjeni odbor je ob tem sprejel pomembne sklepe, ki so jih tudi posredovali vsem zobozdravnikom. Vse delodajalce v zobozdravstveni dejavnosti je pozval, da zagotovijo ustrezno osebno varovalno opremo in strogo upoštevanje protokolov vstopanja bolnikov v zdravstveno ustanovo.

Medicinsko osebje v zaščitni obleki med testiranjem na koronavirus v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Medicinsko osebje v zaščitni obleki med testiranjem na koronavirus v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP


16.02 Avstrija in Švica zabeležili rekordni porast novih okužb

V Avstriji in Švici so v zadnjem dnevu potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. V Avstriji imajo 1346 novih primerov, v Švici in Lihtenštajnu pa 2823. V Švici, ki zbira podatke tudi za sosednjo kneževino, so potrdili skoraj za enkrat več okužb kot dan prej. V Švici je bil v prvem valu vrhunec pandemije v drugi polovici marca, ko so potrdili skoraj 1500 okužb v enem dnevu. V Avstriji so ob 1346 novih okužbah potrdili še enajst smrtnih žrtev covida-19, skupno jih je umrlo 872. V bolnišnicah je na zdravljenju 654 bolnikov, kar je 43 več kot dan prej. Na intenzivni negi je 112 ljudi. Trenutno imajo v državi 11.954 aktivnih okužb, kar je 25 odstotkov več kot prejšnji teden.

14.24 V torek potrdili okužbo v 140 občinah, samo v Ljubljani sto primerov

V torek potrjenih 707 okužb z novim koronavirusom je razdeljenih po 140 občinah. V prestolnici so potrdili največ novih okužb, kar sto. Trenutno je v Ljubljani skoraj 700 ljudi aktivno okuženih. V Kranju so v torek potrdili 38 novih okužb, v Domžalah 25 in v Radovljici 24. Le še pet občin se sploh ni srečalo z okužbo.

13.43 Med zaposlenimi v zdravstvu 45 novih okužb

Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo med torkovimi 707 potrjenimi primeri okužb tudi 45 zaposlenih v zdravstvu. Med drugim so okužbo potrdili pri zaposlenemu v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča ter v Bolnišnici Topolšica. V Bolnišnici Topolšica so za STA pojasnili, da so med zaposlenimi potrdili še eno okužbo z novim koronavirusom, gre pa za partnerja ene sodelavke, ki so ji okužbo potrdili že v prejšnjih dneh, a je bil partner kljub prvemu negativnemu testu umaknjen iz delovnega procesa. Okužbo je potrdil drugi test, skupno je tako v tej bolnišnici pet okuženih zaposlenih. Še šest zaposlenih je v karanteni, a se v prihodnjih dneh že vračajo v službo, je povedal direktor Bolnišnice Topolšica Jurij Šorli.

13.37 V Rusiji rekordno število okužb; v Moskvi znova pouk na daljavo

V Rusiji danes poročajo o novem rekordnem številu novih okužb s koronavirusom – v zadnjem dnevu so jih potrdili 14.231, kar je največ od začetka epidemije. Zaradi vse več primerov okužbe se bodo morali starejši učenci in dijaki na moskovskih šolah od ponedeljka znova šolati na daljavo. Gre za šolarje in dijake od 11. do 17. leta starosti, medtem ko se bodo mlajši v ponedeljek po jesenskih počitnicah vrnili v šolske klopi. Ureditev je sprva predvidena za dva tedna, so danes sporočile mestne oblasti. Doslej se je skupno z novim koronavirusom v Rusiji okužilo več kot 1,3 milijona ljudi, 23.205 jih je umrlo. Pristojne službe v prestolnici že več dni okrepljeno nadzirajo, ali ljudje na javnem prevozu, v nakupovalnih središčih in supermarketih nosijo zaščito za predel ust in nosu. V primeru kršitev izrekajo denarne kazni.

13.35 EIB odobrila 5,1 milijard evrov za okrevanje po koronski krizi

Evropska investicijska banka je v torek odobrila 5,1 milijarde evrov financiranja za podporo investicij podjetij, ki jih je najbolj prizadela koronavirusna kriza. Hkrati EIB podpira razvoj področij čiste energije, ravnanja z vodo, trajnostnega prevoza in urbanega razvoja. V banki so poudarili, da so od izbruha covida-19 odobrili že za 24,9 milijarde evrov za to, da bi lahko zasebni in javni subjekti po svetu bolje naslovili zdravstvene, družbene in gospodarske izzive.

13.26 V Kitajskem mestu Qingdao v treh dneh testirali 7,5 milijona ljudi

V kitajskem pristaniškem mestu Qingdao so v zadnjih treh dneh na novi koronavirus testirali 7,5 milijona ljudi, potem ko so v mestu zaznali manjši izbruh koronavirusne bolezni 19. Oblaste se je za obsežno testiranje odločila, potem ko so ta konec tedna potrdili nekaj deset okužb z novim koronavirusom, povezanih s tamkajšnjo bolnišnico. V petih dneh nameravajo testirati celotno mesto z devetimi milijoni prebivalcev. V prvih treh dneh so testirali 7,5 milijona ljudi. Pri tem so uporabili metodo združevanja vzorcev – zbirali so posamezne vzorce posameznikov, nato pa analizirali deset testov hkrati. Do davi so dobili rezultate več kot štirih milijonov testov in za zdaj niso odkrili novih primerov okužbe.

image_alt
Naj dirka, ki obvladuje farmacevte, ne obnori ljudi


Metodo združevanja vzorcev so uporabili tudi v mestu Wuhan, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil. Tam so ob novem primeru okužbe maja v desetih dneh testirali devet milijonov ljudi. Nazadnje so na Kitajskem obširno testiranje izvedli junija, ko so v Pekingu zaznali izbruh novega koronavirusa, ki so ga povezali s tržnico.
Kitajska, kjer se je pandemija covida-19 začela, se je po strogih karantenskih ukrepih spet postavila na noge. Uspelo se jim je izogniti tudi večjim izbruhom, za kar gre zasluga predvsem hitrim karantenskim ukrepom in obširnemu testiranju.

13.09 V Belgiji že več kot 7000 okužb s koronavirusom v enem dnevu

V Belgiji glede na zadnje podatke skokovito narašča število novih okužb z novim koronavirusom. Država je mejo 7000 okužb v enem samem dnevu presegla že v petek. Tudi danes so skupnemu številu doslej okuženih dodali še 7360 primerov, a to vključuje tudi okužbe, potrjene minuli konec tedna. Z novimi primeri se je močno okrepilo povprečno število dnevno potrjenih okužb, ki je v tednu med 4. in 10. oktobrom znašalo 5057. Gre za 93-odstotno povišanje v primerjavi s predhodnim sedemdnevnim obdobjem, izhaja iz danes objavljenih podatkov belgijskega inštituta za javno zdravje Sciensano. Naraščanje primerov je opazno v vseh delih države, zlasti v valonskih pokrajinah, se je pa menda nekoliko upočasnilo v Bruslju. Trenutno se v bolnišnicah zdravi 1621 obolelih s covidom-19, od tega jih je 281 na intenzivni negi. V zadnjih 24 urah je poleg tega v povezavi s koronavirusom umrlo 33 ljudi, kar je glede na zadnje mesece izjemno visoka številka. Od začetka epidemije je v državi zaradi covida-19 umrlo skupno 10.244 ljudi.

V Bruslju so za mesec dni zaprli bare. FOTO: Yves Herman/Reuters
V Bruslju so za mesec dni zaprli bare. FOTO: Yves Herman/Reuters


V Belgiji so zaradi naraščanja okužb že zaostrili ukrepe, ki so pogosto vezani na določeno območje. Z današnjim dnem so, denimo, v Flandriji prepovedani športi v notranjih prostorih, pri katerih ni mogoče ohranjati razdalje, s četrtkom pa bo Valonija prepovedala vse notranje športe, razen za otroke, mlajše od 12 let. Obvezno zaprtje barov ob 23. uri, ki je doslej veljalo v Bruslju, je belgijska oblast pred kratkim razširila na vso državo, v prestolnici pa so jih za mesec dni celo zaprli. Kot je v torek napovedal belgijski zdravstveni minister Frank Vandenbroucke, bi lahko nove omejitve na nacionalni ravni naznanili v petek.

12.09 Na Poljskem prvič več kot 6000 novih okužb s koronavirusom

Na Poljskem je število novih okužb z novim koronavirusom danes prvič preseglo 6000. V zadnjih 24 urah so potrdili 6526 primerov, od tega največji del, skoraj 1200, na širšem območju Varšave. Zaradi covida-19 je v državi umrlo še 116 ljudi, kar je prav tako največ doslej v enem dnevu. V državi s približno 38 milijoni prebivalcev so doslej okužbo potrdil pri več kot 140.000 ljudeh, umrlo jih je 3217. V bolnišnicah je trenutno nekaj več kot 6000 obolelih s covidom-19.

Poljska zaradi ponovnega naraščanja števila okužb od avgusta postopoma uvaja ostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od sobote je po vsej državi obvezno nošenje mask na javnih mestih – tudi na prostem. Praznovanj se lahko udeleži največ 75 ljudi. Na tako imenovanih rdečih območjih so omejitve še strožje, med drugim se morajo bari in restavracije zapirati ob 22. uri. V državi, kjer so še ta konec tedna prvič presegli dnevno število več kot 5000 novih okužb, zdaj razmišljajo, da bi rdeča območja še razširili, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo.

11.23 v Sloveniji kar 707 novih primerov okužbe s koronavirusom

Ob 4902 testiranjih so v Sloveniji v torek potrdili 707 okužb, kar pomeni, da je pozitivnih kar 14,4 odstotka testiranih. Za koronavirusom sta umrli dve osebi, v bolnišnicah se jih zdravi 210, od tega jih 35 potrebuje intenzivno zdravljenje. V primerjavi s ponedeljkom se je število novih okužb skoraj podvojilo.

11.05 V URI Soča z virusom sars-cov-2 potrjeno okužen en zaposleni

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI Soča) je z virusom sars-cov-2 potrjeno okužen en zaposleni. Zaposleni prihaja iz oddelka, kjer obravnavamo paciente po nezgodni poškodbi možganov, z multiplo sklerozo in drugimi nevrološkimi obolenji. Gre za oddelek z zelo zahtevnimi pacienti, v večini po poškodbi glave. Na oddelku bo ostalo 11 pacientov, vsi so asimptomatski in se dobro počutijo, so sporočili iz rehabilitacijskega inštituta.

image_alt
Opravili 4902 testa, novih okužb je 707


Med zaposlenimi in pacienti, ki so bili v stikih z okuženim, se izvajajo testiranja. Rezultati testiranj bodo znani najkasneje jutri.
Oddelek, s katerega prihaja okuženi, je opredeljen kot siva cona. To pomeni, da je potrebno nošenje dodatne zaščitne opreme, terapije se izvajajo samo v sobah pacientov, določene so stalne ekipe zaposlenih, odhodi pacientov čez konce tedna v domače okolje niso mogoči, obiski so do nadaljnjega odpovedani in na oddelek trenutno ne sprejemajo novih pacientov, so še sporočili iz URI Soča. Zaradi nemotenega delovanja oddelka po nezgodni možganski poškodbi in zagotavljanja ustreznega kadra so primorani zapreti oddelek, ki so ga odprli kot dodatni oddelek zaradi obvladovanja čakalnih dob na področju hospitalne obravnave pacientov z nevrološko problematiko. Drugi oddelki in službe delujejo nemoteno.

11.01 V soboškem Centru za starejše novih devet okužb, skupno 38

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so po enem tednu brez novih okužb pri ponedeljkovem testiranju potrdili nove okužbe pri devetih stanovalcih. Pri zaposlenih nove okužbe niso bile potrjene. Danes imajo skupno 38 okuženih z novim koronavirusom, 11 zaposlenih in 27 stanovalcev. Eden od bolnih stanovalcev je nameščen v soboški bolnišnici, drugi pa so v rdeči coni. Zaposleni so v karanteni. V Splošni bolnišnici Murska Sobota so za STA povedali, da zdravijo 15 bolnikov s koronavirusno boleznijo. V sivi coni dva, v rdeči 11 in na posteljah za intenzivno nego dva bolnika. Od danes v bolnišnici zmanjšujejo delo v razvojni ambulanti, pri fizioterapiji in v posameznih internističnih ambulantah. Naročenih pacientov za zdaj še ne odpovedujejo. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo ta teden za bolnike s covidom-19 zagotovili pet dodatnih postelj.

10.45 Na Hrvaškem nov rekord s 748 novimi okužbami

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 6448 testih potrdili 748 okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število na novo okuženih po 8. oktobru, ko je bilo 542 novih primerov. Zaradi covida-19 pa so od torka umrli štirje bolniki, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Visoke številke na novo okuženih so predvsem posledica lokalnega prenosa okužb.
Rekordno dnevno število na novo okuženih z novim koronavirusom so danes potrdili v Zagrebu – 211. V splitsko-dalmatinski županiji je bilo 128 novih okužb. Iz primorsko-goranske županije so poročali o 22 novih primerih, iz istrske pa o petih novih okužbah. Na Hrvaškem je trenutno 3210 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 441 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 27 na ventilatorjih. Doslej so potrdili 20.741 okužb, zaradi covida-19 je umrlo 334 bolnikov, okrevalo jih je 18.197. Doslej so izvedli nekaj manj kot 372.700 testov.

image_alt
Bo PKP5 podražil stanovanjske kredite?


Hrvaški štab civilne zaščite je z današnjim dnem uveljavil ostrejše epidemiološke ukrepe za obratovanje gostinskih lokalov.
Lokali bodo lahko odprti med 6. in 24. uro. Zaščitne maske na obrazu so obvezne tako za osebje kot tudi za goste pri vstopu in izstopu iz lokala ali pa premikanju od mize, na primer ob uporabi toaletnih prostorov. Za mizo mask ni treba uporabljati. Ob točilnih pultih ne bo več dovoljeno stati, temveč samo sedeti, in sicer na najmanj meter in pol razdalje med obiskovalci.
Določili so najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca, kar pomeni, da bodo lokali v velikosti sto kvadratnih metrov lahko sprejeli največ 25 gostov. Najmanjša razdalja med mizami je tri metre, razdalja med gosti, ki sedijo za različnimi mizami, pa meter in pol. Ukrepi veljajo tudi za terase, ker epidemiologi predvidevajo, da se bodo gostje v hladnejših dnevih zbirali okrog grelnikov.

Če v gostinskih lokalih organizirajo družabne dogodke, na katerih pričakujejo več kot 50 gostov, bo treba pridobiti dovoljenje lokalnega štaba civilne zaščite. Organizator dogodka mora zagotoviti tudi tako imenovane covid redarje, ki bodo opazovali, ali vsi udeleženci spoštujejo epidemiološke ukrepe. Lastniki lokalov niso zadovoljni z novimi ukrepi, ker ocenjujejo, da bo le redkim gostincem uspelo poslovati pozitivno. Predvidevajo, da bo sledilo zapiranje številnih lokalov, če država ne bo zagotovila določenih nadomestil ali olajšav za njihovo poslovanje.

9.30 Konec meseca drugi krog odvzema vzorcev krvi v okviru raziskave razširjenosti covida-19

Sodelujočim v nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 nameravajo konec meseca ponovno odvzeti vzorce krvi. Ocena, kolikšen delež prebivalstva je doslej prišel v stik z novim koronavirusom, bo predvidoma znana konec novembra, a odgovorni nosilec raziskave Mario Poljak glede na epidemiološko stanje ne izključuje morebitnih zamud. Raziskava o razširjenosti covida-19 v populaciji je bila razdeljena na dva dela. Aprila so k sodelovanju povabili 3000 prebivalcev Slovenije, vzorec so pripravili na Statističnem uradu RS. Raziskovalci so ciljali na to, da bi se jih približno polovica odločila za sodelovanje v raziskavi, kar so skoraj dosegli, saj je privolilo 1368 povabljenih oziroma 45,6 odstotka.

image_alt
Epidemijo bomo odplačali leta 2050


Zdaj je nastopil drugi del raziskave, istim sodelujočim, če bodo privolili, nameravajo konec meseca ponovno odvzeti vzorec krvi. A bo ta glede na podatke, objavljene v drugem preliminarnem poročilu z začetka septembra, nekoliko manjši, saj so se vmes nekateri odločili, da ne bodo več sodelovali v raziskavi, ena oseba se je preselila v tujino, dva pa sta umrla, pri čemer njuna smrt ni bila povezana s covidom-19.

7.59 V Nemčiji največ novih okužb od aprila

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili več kot 5000 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je prvič od aprila. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha so v zadnjem dnevu potrdili 5132 novih okužb, kar je več kot tisoč več kot dan prej, ko so jih potrdili 4122. V Nemčiji so od začetka pandemije potrdili skupno 334.585 primerov okužbe, zaradi covida-19 je umrlo 9677 ljudi. V zadnjem dnevu je bolezni, ki jo povzroča virus sars-cov-2, podleglo še 43 bolnikov. Številke so zdaj na enaki ravni kot sredi aprila, so pa nižje kot na vrhuncu pandemije konec marca in v začetku aprila, ko so v Nemčiji potrdili po več kot 6000 okužb na dan. Zdaj sicer opravijo bistveno več testov kot spomladi, kar pomeni, da odkrijejo več okužb. V zadnjih dneh se je precej povečalo število bolnikov na intenzivni negi, a je še vedno razmeroma nizko. V torek jih je bilo okoli 620, pred tednom dni pa 450.

7.02 V Frankfurtu se začenja knjižni sejem v pretežno digitalni obliki

V Frankfurtu se bo danes začel mednarodni knjižni sejem s Kanado kot častno gostjo. Zaradi koronavirusa bo tokrat pretežno digitalen, po spletu pa bodo prenašali tudi otvoritveno slovesnost. Razmeram bo prilagojena tudi predstavitev Slovenije, ki bo na sejmu zastopana z virtualno stojnico. V posebni izdaji bo sejem trajal do nedelje.

Zdaj vsi skupaj – na spletu, v mestu, na sejmu organizatorji oglašujejo letošnji dogodek na uradni spletni strani, kjer so zapisali, da bo frankfurtski sejem kljub posebni izdaji še vedno najpomembnejše svetovno tržišče tiskanih in digitalnih vsebin ter festival literature in kulture brez primere.

image_alt
Janša: Rekordno število okužb, a žal še premalo odgovornosti


6.45 Vlada v zaostrovanje protikoronskih ukrepov

Vlada bo na današnji seji odločala o novih ukrepih za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Glede na število potrjenih okužb in hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 so izpolnjenji pogoji za izvajanje tretjega svežnja ukrepov iz vladnega načrta, med katerimi so tudi prepoved obiskov v bolnišnicah ter zaprtje gostinskih lokalov in fitnesov.

Preberite še:

Komentarji: