Nemška koalicija za čimprejšnje volitve v Turingiji

Zaradi dogajanja v Turingiji je odstopil vladni pooblaščenec za vzhodno Nemčijo. Merklova je predlagala tudi odstavitev Hirteja s položaja državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu..
Fotografija: »Izključujemo oblikovanje vlad in političnih večin z glasovi AfD. To je stališče koalicijskih strank na vseh ravneh,« so po sestanku zapisali v CDU, CSU in SPD, ki na zvezni ravni sestavljajo koalicijo. FOTO: John Macdougall/AFP
Odpri galerijo
»Izključujemo oblikovanje vlad in političnih večin z glasovi AfD. To je stališče koalicijskih strank na vseh ravneh,« so po sestanku zapisali v CDU, CSU in SPD, ki na zvezni ravni sestavljajo koalicijo. FOTO: John Macdougall/AFP

Pooblaščenec nemške vlade za vzhodno Nemčijo Christian Hirte je danes na poziv kanclerke Angele Merkel odstopil. Sporen je bil njegov tvit, v katerem je liberalcu Thomasu Kemmerichu čestital za izvolitev za ministrskega predsednika Turingije, ki jo je omogočila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD).

»Gospa kanclerka Merklova mi je sporočila, da ne morem biti več pooblaščenec zvezne vlade za nove zvezne dežele. Po njeni pobudi sem zaprosil za razrešitev,« je danes na Twitterju zapisal Hirte, sicer član kanclerkinih krščanskih demokratov (CDU) in podpredsednik CDU v Turingiji.



Nemška zvezna koalicija pa je po vrhu v Berlinu pozvala k čimprejšnjim deželnim volitvam v Turingiji. »Izključujemo oblikovanje vlad in političnih večin z glasovi AfD. To je stališče koalicijskih strank na vseh ravneh,« so po sestanku zapisali v Krščansko-demokratski uniji (CDU), Krščansko-socialni uniji (CSU) in socialdemokratih (SPD), ki na zvezni ravni sestavljajo koalicijo.
Pozvali so k čimprejšnji izvedbi novih volitev v Turingiji »zaradi legitimizacije politike«. Dodali so, da je izvolitev ministrskega predsednika ob podpori AfD neoprostljiva.

Protesti proti skrajni desnici v Berlinu. FOTO: Wolfgang Rattay Reuters
Protesti proti skrajni desnici v Berlinu. FOTO: Wolfgang Rattay Reuters




Kanclerka je poleg tega nemškemu predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju predlagala tudi odstavitev Hirteja s položaja državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Posloviti se mora zaradi tvita, v katerem je v sredo čestital Kemmerichu za izvolitev, ko je ta za las premagal dosedanjega ministrskega predsednika iz vrst Levice Boda Ramelowa. »Tvoja izvolitev kot kandidata sredine znova kaže, da turinška rdeče-rdeče-zelena na volitvah ni bila znova izvoljena,« je zapisal.

Mike Mohring, vodja turinške CDU, je svoj odstop ponudil sinoči. FOTO: Jens Schlueter Afp
Mike Mohring, vodja turinške CDU, je svoj odstop ponudil sinoči. FOTO: Jens Schlueter Afp


Vloga vladnega pooblaščenca za nove zvezne dežele je, da pomaga pri integraciji petih zveznih dežel, vključno s Turingijo, ki so bile pred letom 1990 del Vzhodne Nemčije. Vodja turinških socialdemokratov (SPD), ki so na zvezni ravni v koaliciji s CDU, Wolfgang Tiefensee je že pozdravil Hirtejev odstop in zahteval nadaljnje posledice izvolitve Kemmericha v CDU. Odstop so pozdravili tudi v opoziciji.

Kemmerich je bil v sredo izvoljen za novega ministrskega predsednika Turingije, k čemur so poleg glasov njegovih liberalcev pripomogli predvsem glasovi skrajno desne AfD in CDU. Bil je prvi ministrski predsednik kakšne od nemških dežel, izvoljen ob podpori AfD. Sodelovanje s to skrajno stranko so druge nemške stranke doslej vztrajno zavračale, zato je izbruhnil škandal. Kemmerich je po 24 urah v četrtek odstopil in pozval k predčasnim deželnim volitvam.

Preberite še:

Komentarji: