Japonci bombardirali asteroid

Kamera je poslala fotografije trenutka, ko je na asteroid priletel eksploziv.
Fotografija: Fotografija prikazuje februarski pristanek na asteroidu. 
FOTO: JAXA/AFP
Odpri galerijo
Fotografija prikazuje februarski pristanek na asteroidu.  FOTO: JAXA/AFP

Japonska sonda Hajabusa 2 je na asteroid Rjugu uspešno odvrgla eksploziv. Na japonski vesoljski agenciji (Jaxa) so potrdili, da se je matična sonda pravilno umaknila od asteroida, preden je počilo. Kako je potekala eksplozija, še ni jasno.



Kot upajo, se je po eksploziji naredil vsaj tri metre širok krater, če je šlo za skalnato območje, oziroma deset metrov širok krater, če je bil material na površju mehkejši. Pri tem se je razkrila sveža kamnina iz notranjosti vesoljskega kamna, ki ga ni spremenilo sevanje. V prihodnjih tednih se bo matična sonda vrnila po vzorec, ki ga bo predvidoma konec prihodnjega leta prinesla na Zemljo.

Asteroidi so ostanki materiala iz obdobja rojevanja našega Osončja, torej so stari okoli 4,5 milijarde let in tako razkrivajo zgodovino planetov in tudi našega obstoja.

V nadzornem centru so bili veseli novic, da se je sonda uspešno odmaknila od kamna. FOTO: Yutaka Iijima/AFP
V nadzornem centru so bili veseli novic, da se je sonda uspešno odmaknila od kamna. FOTO: Yutaka Iijima/AFP


Ta del misije je poleg pobiranja vzorcev s samega površja eden najbolj zahtevnih, so povedali pri Jaxi. Sonda je z oddaljenosti 500 metrov na površje spustila 14-kilogramsko eksplozivno napravo v obliki stožca z bakrenim dnom. Naprava je bila nastavljena, da se aktivira 40 minut zatem, da je imela Hajabusa 2 dovolj časa za umik, da je ne bi zadel in uničil kakšen kamenček, sproščen ob eksploziji.

Detonacijo, če je bila uspešna, bi lahko posnela kamera DCAM3, ki jo je sonda poslala v izvidnico. Kamera, od katere so se zdaj morali posloviti, je poslala fotografije trenutka, ko je na površje priletela ekplozivna naprava. 



Fotografija ekplozivne naprave tik po ločitvi od matičnega plovila:



Rjugu pripada karbonatnim asteroidom tipa C, nosil bi lahko odgovore, kako je nastalo življenje. Asteroid je znanstvenike že presenetil, saj je bilo na njem manj vode, kot so pričakovali. Dosedanje ugotovitve kažejo, da je Rjugu skupek ostankov večjega asteroida, ki je razpadel. Iz tega materiala se je nato oblikovalo sekundarno telo – današnji Rjugu.

Februarja se je Hajabusa 2 že uspešno dotaknila površja in z njega pobrala nekaj kamenja.

Sondo, vredno 270 milijonov dolarjev, so izstrelili decembra 2014, konec leta 2020 se bo, če bo šlo vse po načrtih, z vzorci vrnila nazaj. Do zdaj so vsi deli odprave potekali brez večjih težav. Tako sta na površju že pristala dva roverja MINERVA-II in francosko-nemški robot MASCOT.

Preberite še:

Komentarji: