Pomanjkanje spanja lahko vodi v osamljenost

Neprespani ljudje se izogibajo stikom, hkrati pa se tudi drugim zdijo manj privlačni.
Fotografija: Nedružabnost pri utrujenosti je funkcionalna, saj človeka sili, da se naspi. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Nedružabnost pri utrujenosti je funkcionalna, saj človeka sili, da se naspi. FOTO: Shutterstock

Premalo spanja lahko vodi v ­raznovrstne težave, po ugotovitvah raziskovalcev s ­kalifornijske univerze Berkeley tudi v osamljenost. Ljudje, ki ­premalo spijo, so manj nagnjeni k druženju, stikom se, podobno kot ljudje s socialno ­anksioznostjo, izogibajo.

Še več, nenaspani ljudje so drugim manj privlačni, dobro spočiti pa se po ugotovitvah raziskovalcev lahko že ob kratkem srečanju nalezejo občutkov osamljenosti. Rezultati študije, ki so jih raziskovalci objavili v Nature Communications, kažejo dvosmernost med pomanjkanjem spanja in socialno izključenostjo. Z univerze so sporočili, da to daje nov vpogled v razrast ­osamljenosti po svetu.»Manj ko spite, manj si želite druženja. Nato vas še drugi ljudje vidijo kot nedružabne, kar še poslabša stanje izoiranosti,« je povzel Matthew Walker, profesor psihologije in nevroznanosti na univerzi ter avtor knjižne uspešnice Why we sleep? (Zakaj spimo). Raziskovalci na čelu z Walkerjem so spremljali spremembe v možganih 18 mladih ljudi po normalni in neprespani noči. Predvajali so jim posnetke neznancev, ki so se jim bližali. V trenutku, ko se je posamezniku zdelo, da je oseba preblizu, je lahko posnetek ustavil. Po predvidevanjih so slabo naspani precej prej – od 18 do 60 odstotkov prej – ustavili posnetek kot dobro naspani.

Slike možganov testiranih oseb so pokazale, da se je med gledanjem aktiviral odpor v delih možganov, ki so odgovorni za razbiranje občutkov ob ogroženem osebnem prostoru posameznika. Hkrati so bili manj delujoči deli, ki povzročajo potrebo po druženju.


Nalezljiva osamljenost


V študiji so uporabili tudi spletno testiranje, ko so več kot 1000 opazovalcem, izbranim prek Amazonove storitve Mechanical Turk, prikazali posnetke osemnajsterice. Opazovalci so morali odgovoriti, kako osamljen se jim zdi posameznik in ali bi se družili z njim, niso pa vedeli, ali je to dobro oziroma slabo naspana oseba. Rezultati so potrdili domneve: posameznike s pomanjkanjem spanja so označili za bolj osamljene in manj privlačne. Ocenjevali so tudi stopnjo osamljenosti, ki so jo čutili ob gledanju posnetkov. Raziskovalci so presenečeni ugotovili, da so se zdravi opazovalci že po 60 sekundah gledanja posnetka osamljenega človeka tudi sami počutili tako.Se lahko pozna že ena sama neprespana noč? Lahko, so ugotovili. Sodelujoče osebe so morale vsak dan ocenjevati občutek osamljenosti na testu s standardnimi psihološkimi vprašanji: Kako pogosto se počutite izolirane od drugih? in Imate občutek, da se nimate s kom pogovarjati? Rezultat je bil predvidljiv: raziskovalci so lahko po urah spanja iz ene v drugo noč natančno napovedali, kako osamljene in nedružabnese se bodo naslednji dan počutili posamezniki, ki so sodelovali v študiji. »Pozitivno je, da lahko že ena noč, ko se dobro naspite, naslednji dan prinese več želje po družabnosti in večjo samozavest, kar bo pritegnilo tudi druge,« je poudaril Walker.

Komentarji: