Bosanka iz Kenije tretjič na olimpijske igre

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Lucia Kimani Marčetić, ki je bila rojena v Keniji, bo prva predstavnica Bosne in Hercegovine, ki bo za to državo nastopila na treh olimpijskih igrah. Udeležila se bo tudi olimpijskega maratona avgusta letos v Riu de Janeiru.

Mati dve in polletne Victorie je bosanska rekorderka od 10.000 m do maratona, na OI leta 2008 v Pekingu je bila 42., v Londonu štiri leta pozneje pa je odstopila.

V Evropo jo je popeljala ljubezen, zgodba pa se je začela leta 2004, ko je tedaj 24-letna Kimanijeva kot neznana tekačica prišla na maraton v Salzburg, ki se ga je udeležil tudi 19-letni bosanski Srb Siniša Marcetić iz vasi Mrakovica nad Prijedorom. Dobil je ponudbo, da bi vadil v kenijski skupini.

"Pred hotelom je bila skupina ljudi, v kateri je bila tudi Lucia, ki sem jo videl prvič in se zaljubil na prvi pogled," je povedal Marcetić. Leto pozneje je Kimanijeva, ki tedaj še ni znala niti besedice srbsko, prišla v Prijedor in se poročila s človekom, ki mu sedaj pravi "mož in trener". Njeni domači so bili zelo prestrašeni, ko jim je povedala, da se bo poročila, saj je nedavno tam divjala vojna.

"Imela sem srečo, ker me je Siniševa družina res toplo sprejela, imam izjemno taščo in tudi ostali so mi pomagali, da sem se vživela v popolnoma novo okolje," je pojasnila Kimanijeva, ena izmed osmih otrok iz revne kenijske družine. Leta 2003 je na svojem prvem tekmovanju osvojila sedmo mesto in skromna denarna nagrada, ki jo je tedaj dobila, jo je povlekla v tekmovalno atletiko in leto pozneje povsem spremenila njeno življenje.

Z možem je ustanovila tekaško šolo, v kateri je okrog 40 otok, tako Srbov, Hrvatov kot tudi muslimanov.

Več iz te teme:

Komentarji: