Čudežni kompresijski škorenjci?

Kompresijska oblačila so med športniki zelo priljubljena, čeprav znanost dokazuje, da ne prinašajo boljših rezultatov - drugače pa je morda pri regeneraciji.
Fotografija: Snovalci naprave so, pravijo, razvili Spyng, da bi zagotovili boljšo rešitev za tiste, ki si ne morejo privoščiti razkošja okrevanja. FOTO: Arhiv proizvajalca
Odpri galerijo
Snovalci naprave so, pravijo, razvili Spyng, da bi zagotovili boljšo rešitev za tiste, ki si ne morejo privoščiti razkošja okrevanja. FOTO: Arhiv proizvajalca

Pred časom smo pri Poletu pisali o tem, da ni znanstvenih dokazov, da bi kompresijska športna oprema med vadbo in med tekmovanji pomagala ljubiteljskim in športnikom na sploh do boljših rezultatov - in da je morda pri vsem največ vreden občutek, da se v njej dobro počutimo.
image_alt
Kompresijski rokavčki in nogavčki ne pomagajo

Zdi pa se, da je morda lahko drugače, če kompresijska oblačila uporabljamo za boljšo regeneracijo: kompresijsko oblačilo lahko zmanjša bolečino po vadbi in pomaga športnikom, da se hitreje opomorejo od kakršnih koli dolgotrajnih bolečih učinkov vadbe.

Študije so pokazale, da kompresijska oblačila poleg izboljšanja vzdržljivosti in zmogljivosti zmanjšujejo bolečine v mišicah in vnetja.
A, kot kaže, ne bo nič narobe, če zapišemo takole - ne prinašajo pa čudežev.
 

Znanost, še enkrat


V strokovni literaturi najdemo zelo zanimive ugotovitve, na science.direct, denimo, s podpisom R.M. Rossi; gospod je raziskovalec lastnosti tekstila in vodja laboratorja EMPA (Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology). Velja prebrati.

Res je, da so kompresijska oblačila postala med športniki zelo priljubljena. Območja stiskanja se običajno razlikujejo od celotnih okončin pa do segmentov le-teh (nogavice, kratke hlače in rokavi).
image_alt
Kitajci, korona-zmagovalci na trgu športne opreme

Takšna oblačila so pogosto narejena iz mešanic vlaken, ki vsebujejo večjo ali manjšo količino elastana. Pritisk na človeško tkivo je odvisen od vlaken, ki se uporabljajo za oblačilo, velikosti in oblike oblačila, mesta telesa (zaradi različnih podložnih tkiv) ter drže in gibanja telesa.

Kompresijska oblačila so običajno manjša od mesta oziroma dela telesa, ki ga je treba prekriti, stiskanje pa dobimo z raztezalno silo, ki deluje na vlakna in prejo. Do danes mehanizmi kompresije niso popolnoma razumljeni, saj je odziv človeških tkiv na zunanji tlak še niso povsem razumljeni, čeprav je modeliranje pokazalo velike heterogenosti porazdelitve tlaka znotraj noge.

Elastičnost uporabljenih materialov ima velik vpliv na spremembe tlaka, na tkivo in delovanje mišične črpalke (pojav, ko se med gibanjem v mišicah kopičijo tekočine, vključno z vodo in krvjo); pokazalo se je, da je neelastična kompresija na mečne mišice prinesla znatno povečanje venskega črpanja, medtem ko elastične športne nogavice niso pokazale bistvenih sprememb.

Vpliv kompresijskih oblačil na telesno zmogljivost so v zadnjih letih veliko preučevali, večinoma pa niso našli nobenih dokazov o njihovih koristih. Preučevali so učinke nogavic, ki segajo do kolen in z različno stopnjo kompresije na uspešnost 15-ih športnikov in niso ugotovili nobenega učinka kompresije na srčni utrip, udarni volumen, nasičenost arterijskega kisika ali koncentracijo arterijskega laktata.
Naj dodamo, da je za končno oceno izdelka dobro malo počakati, seveda, če naj omogoča kaj več kot dobro počutje - kot ga pač doživimo po vadbi z vsakimi boljšimi kompresijskimi nogavicami. FOTO: Arhiv proizvajalca
Naj dodamo, da je za končno oceno izdelka dobro malo počakati, seveda, če naj omogoča kaj več kot dobro počutje - kot ga pač doživimo po vadbi z vsakimi boljšimi kompresijskimi nogavicami. FOTO: Arhiv proizvajalca

Podobne rezultate so našli pri pregledu še 23-ih študij; kompresijska oblačila na spodnjih okončinah niso pokazala jasnih blagodejnih učinkov na delovanje telesa.

Vendar je obstajal trend k pozitivnemu učinku kompresijskih oblačil, ki so jih športniki nosili med okrevanjem, saj je pet študij pokazalo tak učinek. Znanstveniki ugotavljajo, da tlak ni bil povezan z izmerjenimi učinki, saj so tako nizki kot visoki tlaki pokazali koristi.
Tako znanost.
 

Elektronski škornji proti težkim nogam


In kje smo zdaj? Pri rekreativnem športu, vadbi, tekmovanjih in okrevanju. Kompresijska oblačila torej - kot smo prebrali - lahko pomagajo pri okrevanju po napornih vajah ... Kratkoročno nošenje kompresijskih oblačil čez dan ne škoduje, če nam dajo zaznaven zagon, pravijo.
Vendar ni nobenega zagotovila, da bodo oblačila resnično pomagala.
image_alt
Novi zapestni nadzornik in trener

Samo mimogrede: nekateri uporabljajo kompresijska oblačila za boljšo podobo telesa; toda zdravniki opozarjajo, da dolgotrajno nošenje izredno tesnih oblačil resnično ogroža zdravje. Nekateri strokovnjaki svetujejo, da si na telesa ne nadevate zadušljivih oblačila, morda je bolje, da se držite bolj preizkušenih oblik vedenja pri oblikovanju telesa.
Telovadbe.

In tako smo se spet vrnili k športu. In temu, da se pojem kompresija še vedno pojavlja in se zagotovo tudi bo. Zagotovo toliko najmanj toliko časa, dokler bo znanost ugotavljala, da je kompresija ugodna za regeneracijo, zagotovo pa neškodljiva.

Izdelek, o katerem pišemo, je namenjen tistim, ki jih muči občutek težkih nog. Z namenom, da okrevanje postane dostopno vsem, želi podjetje Spryng prepričati, pa tudi napasti fitnes in zdravstveno industrijo, z željo, da bi si aktivni in za zdrav življenjski slog navdušeni ljudje lahko privoščili boljše okrevanje kot kdaj koli prej.

Spryng ponuja par elegantnih in prenosnih aktivnih kompresijskih ovojev za noge, za meča, ki uporabljajo patentirane kompresijske učinke za izboljšanje zmogljivosti in pospešitev okrevanja. Za razliko od drugih izdelkov na trgu Spryng ponuja brezžičen obnovitveni tretma s samo 15 minutami uporabe, kar uporabnikom omogoča, da takšno obnovo zlahka prilagodijo svojemu vsakdanjemu načinu življenja in rutinam.

Klinično dokazano je, pravijo tisti, ki o izdelku pišejo, da Spryng izboljšuje krvni obtok, spodbuja izpiranje mlečne kisline in povečuje oskrbo mišičnega tkiva s kisikom.
In tole je v Ameriki zelo pomembno: Spryng je registriran izdelek pri FDA razreda 1; potrdilo FDA pomeni ameriško upravo za prehrano in zdravila in tu ni heca! Po tej logiki zadeva torej ima blagodejne učinke na človeško telo.
Klinično dokazano je, pravijo tisti, ki o izdelku pišejo, da Spryng izboljšuje krvni obtok, spodbuja izpiranje mlečne kisline in povečuje oskrbo mišičnega tkiva s kisikom. FOTO: Arhiv proizvajalca
Klinično dokazano je, pravijo tisti, ki o izdelku pišejo, da Spryng izboljšuje krvni obtok, spodbuja izpiranje mlečne kisline in povečuje oskrbo mišičnega tkiva s kisikom. FOTO: Arhiv proizvajalca

Siceršnje trenutne rešitve za aktivno obnavljanje stiskanja, ki so na voljo na trgu, so bolj primerne za profesionalne športnike, tudi zaradi visoke cene in njihovega obsega in oblike, ki omejuje uporabo take naprave zunaj doma.
S hitrim naraščanjem zanimanja ljudi, ki želijo bolj zdrav in aktiven življenjski slog, je vse večja potreba po rešitvi za okrevanje, ki je enostavno za uporabo, prenosljivo, priročno in ne predrago.

Snovalci naprave so, pravijo, razvili Spyng, da bi zagotovili boljšo rešitev za tiste, ki si ne morejo privoščiti razkošja okrevanja. Kdor se ukvarja s fizično zahtevnim življenjskim slogom in je ves dan na nogah, bi imel od Sprynga korist, dodajajo..
Cena Sprynga, ki je bi nekajkrat nagrajen, in zapisi o izdelku so bili objavljeni v revijah, je 249 dolarjev za par in je na voljo v petih različnih barvnih možnostih.

Naj dodamo, da je za končno oceno izdelka dobro malo počakati, seveda, če naj omogoča kaj več kot dobro počutje - kot ga pač doživimo po vadbi z vsakimi boljšimi kompresijskimi nogavicami. Pričakovali smo namreč, da bomo na spletu našli veliko več ocen o učinkih izdelka kot smo jih sicer ... In to nas je zmotilo.
Torej bo treba počakati.

Poletov nasvet? Če se v kompresijskih oblačilih dobro počutite, potem jih uporabljajte tako med vadbo kot tekmovanjem. Dobro počutje zagotovo prinaša boljši rezultat kot slabo!

Sicer pa naj bo kompresija del naše regeneracije.

Komentarji: