Končano je Evropsko prvenstvo v 12 in 24-urnem kolesarjenju

Pretekli vikend se je na vzhodu Slovenije, s startom in ciljem pri Dvojezični osnovni šoli Dobrovnik, četrtič odvijal edini slovenski kolesarski ultra maratonski dogodek tega formata.
Fotografija: V ženski 12-urni preizkušnji je zmagala Maja Marukič (BK Dinamo, Hrvaška) s prevoženimi 429km (povprečna hitrost 34,7km/h) Foto:  Fb Profil
Odpri galerijo
V ženski 12-urni preizkušnji je zmagala Maja Marukič (BK Dinamo, Hrvaška) s prevoženimi 429km (povprečna hitrost 34,7km/h) Foto:  Fb Profil

Po odličnih izvedbah v letih 2016 - 2018 je bil maraton SLO24ULTRA DOBROVNIK 2019 ponovno izbran za Evropsko prvenstvo WUCA v 12 & 24-urnem kolesarjenju.

Idejni projekt našega ultra-maratonskega kolesarja Marka Baloha o izvedbi 24-urne preizkušnje v Sloveniji, je s podporo občin Dobrovnik in Turnišče že v slabih štirih letih postal ena izmed najbolje organiziranih tovrstnih dirk v svetu in zahvala gre celotni organizacijski ekipi.
 
6, 12 in 24 ur je 56 kolesarjev in kolesark iz Slovenije, Evrope in ZDA kolesarilo na ravninskem, 11 km dolgem krogu Dobrovnik-Turnišče-Renkovci-Dobrovnik.
Start 12 in 24-urne preizkušnje je bil v soboto, 13. julija ob 12. uri, start 6-urne preizkušnje pa v nedeljo 14. julija 2019 ob 6. uri zjutraj. Preizkušnja je bila namenjena solo tekmovalcem in tekmovalkam, sodelovala je žal samo ena dvočlanska ekipa.

Potekala je pod okriljem Svetovne ultra-kolesarske zveze (WUCA) in je letos štela za Evropsko prvenstvo te zveze. Tekmovanje se je odvijalo v malce vetrovnem pa kljub temu lepem vremenu, ki mu je v soboto popoldne za nekaj ur grozilo črno nebo in nekaj kapljic dežja, ki pa se na srečo ni udejanil. Na lepi, ravninski in hitri trasi ter ob odlični organizaciji in zavarovanju s strani gasilcev (PGD Dobrovnik, PGD Žitkovci, PGD Strehovci, PGD Renkovci in PGD Turnišče) se je hitro pokazalo, da bodo prevožene razdalje kolesarjev spet ekstremne.

6, 12 in 24 ur je 56 kolesarjev in kolesark iz Slovenije, Evrope in ZDA kolesarilo na ravninskem, 11 km dolgem krogu Dobrovnik-Turnišče-Renkovci-Dobrovnik. Foto: Irma Baloh 
6, 12 in 24 ur je 56 kolesarjev in kolesark iz Slovenije, Evrope in ZDA kolesarilo na ravninskem, 11 km dolgem krogu Dobrovnik-Turnišče-Renkovci-Dobrovnik. Foto: Irma Baloh 


Po petih urah je bila povprečna hitrost najhitrejših posameznikov in ekip skoraj 41km/h. Po dobrih treh urah je prišlo do prvega napada in spredaj je ostalo 17 tekmovalcev, osem 12-urnih in 9 24-urnih. Eden od favoritov Stanko Verstovšek je imel defekt in je ob čakanju na menjavo kolesa izgubil okoli 10 minut, posledično je potreboval dobre dve uri časa, da ujame vodilno skupino. Kljub temu se je v nadaljevanju pokazal za nepremagljivega.
 
Zmaga v 12-urni preizkušnji se je odločala med tremi tekmovalci. Erik Rosenstein, Društvo Erik Team, je zmagal v sprintu pred Davidom Rihtaričem (ŠD Riki Team) in Borisom Praznik (JB Team), vsi 462km, povprečna hitrost 38,6km/h.

V ženski 12-urni preizkušnji je zmagala Maja Marukič (BK Dinamo, Hrvaška) s prevoženimi 429km (povprečna hitrost 34,7km/h) pred branilko naslova Darja Horvat (Ocean Orchids Cycling Team), tretje mesto je pripadlo Saši Bohinc (JB Team). V kategoriji nad 50 let je zmagala Romana Čuček (KD Špica Ptuj).
 
V 24-urni preizkušnji je zmaga šla v roke že omenjenega novinca Stanka Verstovšek (JB Team), pred trikratnim zmagovalcem Slo24Ultra, Alojzom Poglavc (KD Lojz Lokomotiv). Zmagovalec je prevozil 902km s povprečno hitrostjo 37,4km/h! Tretje mesto je pripadlo  avstrijcu Stefanu Wagner (Steff Ultracycling Team). V kategoriji nad 50 let je zmaga pripadla Borutu Dvorniku (Dolenjska balanca), pred Brankom Kovačič (Team Branko Kovačič), tretji je bil Romain Possing (Luzemburg).

Slo24 ultra je prvi 24-urni maraton organiziran v Sloveniji. Foto: Irma Baloh
Slo24 ultra je prvi 24-urni maraton organiziran v Sloveniji. Foto: Irma Baloh

 
Ženske
V ženski konkurenci je v 24-urni preizkušnje zmagala Villa Ziortza (Španija) s prevoženimi 770km oz. povprečno hitrostjo 31,7km/h pred Anno Heinicke (Avstrija) in Iva Fruhaufova (Češka). Špankin rezultat je rekord za ženske na naši 24-urni preizkušnji.
 
To ni bil le maraton, ampak 24-urno kolesarsko doživetje, predvsem pa odkrivanje psihičnih in fizičnih meja zmogljivosti vsakega udeleženca. Vsi udeleženci brez izjeme so bili izjemno zadovoljni z organizacijo in ob zaključku so že spraševali po datumu maratona v letu 2020. Organizacijski odbor na čelu z županom Dobrovnika Marjanom Kardinarjem in slovenskim ultra-kolesarjem Markom Balohom se je zavezal, da bodo naredili vse v svojih močeh za jubilejno peto izvedbo maratona naslednje leto na še višjem nivoju in s številčnejšo mednarodno udeležbo. Veseli bi bili predvsem večjega števila sodelujočih ekip, kar bi doprineslo k večjemu spektaklu. Govori se celo o naskoku na magičnih 1.000km prevoženih v 24 urah.
 
Marko Baloh, pobudnik dirke, organizator in tekmovalec: “Slo24 ultra je prvi 24-urni maraton organiziran v Sloveniji in z dosedanjimi izvedbami smo si postavili zelo visok standard. To je bilo potrjeno tudi z dodelitvijo Evropskega prvenstva WUCA za leta 2017, 2018 in 2019. S pomočjo župana Dobrovnika Marjana Kardinarja in njegove ekipe nam je uspelo in izkušnjo iz prvih treh let smo še nadgradili. Organizirali smo 24-urno preizkušnjo na najvišjem svetovnem nivoju. Za večji spektakel nam morda manjka le še nekaj več udeležencev, predvsem ekip, kar bi doprineslo k večjim povprečnim hitrostim in s tem k večjemu spektaklu za navijače.

Zahvala gre tudi gasilskim in drugim društvom, ki so pomagala z redarji in vsem prebivalcem občin Dobrovnik in Turnišče, ki so maraton vzeli za svojega in so nas tekmovalce navdušeno vzpodbujali cel dan in celo noč. Foto: Irma Baloh 
Zahvala gre tudi gasilskim in drugim društvom, ki so pomagala z redarji in vsem prebivalcem občin Dobrovnik in Turnišče, ki so maraton vzeli za svojega in so nas tekmovalce navdušeno vzpodbujali cel dan in celo noč. Foto: Irma Baloh 


Zahvala gre tudi gasilskim in drugim društvom, ki so pomagala z redarji in vsem prebivalcem občin Dobrovnik in Turnišče, ki so maraton vzeli za svojega in so nas tekmovalce navdušeno vzpodbujali cel dan in celo noč. Pohvale za odlično organizacijo s strani tekmovalcev so po dirki kar deževale. Bilo je nepozabno in prepričan sem, da se prihodnje letotekmovalci vrnejo v še večjem številu. Naša velika želja je naskok na ekipni rekord 1.000km v 24 urah, za kar bomo potrebovali večje število hitrih štiričlanskih ekip. Pridružite se nam v juliju 2020, noro in nepozabno bo!“
 

 
Organizacijski odbor
SLO24ULTRA

Komentarji: