Predstavitvena informacija

Mentol pri lajšanju bolečine in okrevanju

Mentol je naravna snov, ki jo s parno destilacijo pridobivajo iz rastlinskega olja mete, lahko pa se proizvaja tudi sintetično. Pri sobni temperaturi je kristalna, lahka, brezbarvna in voskasta snov. Mentol ima okus in diši po poprovi meti. Topi se v maščobi, zato se hitro vpije v kožo.
Fotografija: FOTO: VPD Bled
Odpri galerijo
FOTO: VPD Bled

Mentol je varna snov. Uporablja se v živilih in drugih izdelkih kot aditiv, aroma in začimba, med drugim v slaščicah, zobnih pastah, kozmetiki, različnih izdelkih za zdravljenje živali in v cigaretah.

Poleg vonja in okusa ima mentol tudi hladilni učinek, ki se skrbno uporablja v hladilnih gelih, kremah, obližih in pršilih.

Četudi se mentol uporablja že od starodavnih časov, pa je bil mehanizem delovanja odkrit šele leta 2002. Hladilni učinek mentola prenaša receptor TRPM8. Ta se aktivira pri temperaturah, ki ne povzročajo bolečine, tj. pri temperaturi tkiva od 25 do 28 °C. Mentol zvišuje aktivacijsko temperaturo. Poleg hladilnega ima mentol tudi številne biološke učinke, ki se uporabljajo v športu in atletiki, glede na najnovejša dognanja pa tudi za zdravljenje različnih stopenj bolečine.

V športu in atletiki mentol pospešuje okrevanje in spodbuja učinkovitost vadbe. Ko ga nanesemo na kožo 15 minut pred vadbo, se prekrvitev poveča za manj kot eno uro. Pri dolgotrajni vadbi pa hladilni gel omogoča športniku moč, da učinkoviteje izvede celotno vadbo. Ko mentolovo kremo nanesemo po utrujajoči vadbi, ki je povzročila boleče mišice, se bolečina zmanjša in se tako spodbudi krepitev mišic.

FOTO: VPD Bled
FOTO: VPD Bled


Z redno uporabo mentola med vadbo se spodbuja vzdržljivost in prenos kisika ter zmanjša nastajanje mlečne kisline med aerobnim treningom. Pri treningu moči se povečata mišična masa in moč, če mentol nanesemo na trenirane mišične skupine.
Z mentolovimi geli in kremami se prav tako spodbudi zdravljenje poškodb. Gel vsebuje alkohol in zato ni primeren za otroke. Treba se je izogibati nanosu na sluznico. Mentolova krema pa je primerna tudi za otroke (npr. pri bolečinah zaradi rasti), saj ti izdelki načeloma ne vsebujejo alkohola.